Dezvoltarea implantologiei a schimbat viețile multor oameni și le-a readus zâmbetul pe buze, chiar și atunci când condițiile de realizare sunt complexe și cu multe implicații. Faptul că rata de succes trece de 95% este deja un detaliu extrem de important pentru siguranța procedurilor și tehnologiilor utilizate în prezent. Însă nu trebuie omis că există și un procent, este adevărat foarte mic, de cazuri în care pot apărea probleme și complicații, care nu ține neapărat de tehnologie sau de manopera medicală, acesta este și motivul pentru vom prezenta mai jos care sunt riscurile în tratamentul cu implant dentar și care nu trebuie să fie confundate cu contraindicațiile.
Iată care sunt principalele riscuri sau complicații care pot apărea în cazul unui implant dentar:
1. Riscurile din timpul operației
Primele riscuri care pot apărea sunt cele din timpul operației, care pot fi hemoragii, complicarea unor afectiuni preexistente, alergii. Tocmai de aceea la efectuarea procedurii va fi întotdeauna precedată de realizarea unor analize și investigații medicale specifice de o informare foarte atentă asupra istoricului medical al pacientul, administrarea de medicamente și alergii la anumite substante. Orice mic detaliu neglijat sau omis, poate conduce la situații neplăcute și complicații inutile. În funcție de toate acestea se vor alege soluții de anesteziere și tehnici de implantare cele mai potrivite, cu cele mai mari șanse de reușită.
2. Riscul de respingere a implantului dentar
Acest risc este minim în zile noastre, deoarece titanul pur, utilizat în prezent pentru producerea implanturilor, oferă și asigură o biocompatibilitate maximă și nu este perceput de organism ca un corp străin.
3. Lipsa osteointegrării implantului dentar
Fără a fi confundată cu respingerea implantului dentar, această problemă poate apărea în perioada imediat următoare sau în lunile de după realizarea implantului, în cele 3-6 luni, în care este așteptată vindecarea. Complicația se ivește atunci când celulele osoase nu aderă la suprafața implantului și acesta nu se sudează de os, așa cum era de așteptat. În astfel de cazuri implantul trebuie îndepărtat.
4. Periimplantita
Aceasta este un risc și o complicație care poate apărea la mai mult timp de la realizarea implantului și constă în inflamarea parodonțiului sau resorbția osului din jurul implantului. Aceasta este cauzată de bacterii sau particule alimentate care se acumulează într-o zonă retentiva, în jurul implantului și unde se dezvolta infecții. Dacă problema nu este depistată la timp, există riscul de fracturare sau de pierdere a implantului. Din acest motiv pacientii ar trebui sa constientizeze ca este necesar sa-si schimbe obiceiurile si sa mentina o igiena riguroasa daca vor sa pastreze implanturile pe termen lung.
5. Retracție gingivală în dreptul implantului
Această afecțiune generată de gingivită, poate duce la expunerea bontului implantului protetic, ceea ce poate compromite lucrarea și duce la un efect estetic foarte neplăcut.
6. Fracturare implant
Fractura implantului, a bontului protetic sau a surubului dintre dinte și implant poate apărea din cauza suprasolicitării din timpul masticației, accidente, ca urmare a lipsei de la mentenanta periodica pentru verificarea ocluziei (a muscaturii corecte, aceasta modificandu-se in timp), a spargerii unor obiecte dure cu dinții, datorită bruxismului – scrâșnirii involuntare sau voluntare a dinților.
7. Fracturare lucrări protetice cu implanturi
Pe termen lung, datorită deteriorării dintilor, a oaselor maxilarelor sau unor obiceiuri voluntare sau involuntare, se poate întâmpla ca lucrările protetice să se erodeze, să se desprindă sau să se rupă. De aceea efectuarea unui implant trebuie să fie urmată întotdeauna de respectarea unui program de reevaluare periodică a lucrarilor si a implanturilor.
Toate aceste probleme, complicații și riscuri pot fi evitate dacă sunt respectate cu strictețe toate recomandările medicale din perioada post-operatorie, dacă sunt efectuate vizitele regulate la medicul stomatolog și dacă pacientul are o igienă dentară corectă.
Riscurile sunt minime atunci când tratamentele cu implanturi dentare sunt făcute corect, în cabinete ce dispun de specialiști, cu experiență, care iau în calcul cu mare atenție toate detalii legate de proceduri și stare generală de sănătate a pacientului.
Dacă doriți să aflați mai multe informații despre recomandări, contraindicații și riscuri în tratamentul cu implant dentar, sunați și obțineți o programare la un stomatolog specialist, dintr-una din Clinicile Unident.