Cum vă îngrijiți dinții acasă atunci când aveți aparat dentar?

Igiena orală este extrem de importantă pentru sănătatea danturii, mai ales atunci când purtați un aparat dentar, deoarece acesta poate atrage depunerea de resturi alimentare, placă dentară și poate cauza pătarea dinților, afectarea smalțului și chiar boli gingivale.


Iată câteva sfaturi de igienă dentară care vă vor ajuta să vă păstrați dantura impecabilă atunci când purtați un aparat ortodontic:

Periaj dentar atent efectuat

Recomandăm curățarea dinților după fiecare masă, inclusiv după gustări, utilizând periuţele ortodontice (care prezintă un şanţ central) şi a celor interdentare (conice sau cilindrice), special concepute pentru curăţarea dinţilor cu aparat dentar. Efectuați periajul dentar atât în zona interioară, cât și în cea exterioară, dar și pe aria unde se efectuează masticația propriu-zisă. Poziționați periuța la limita dintre dinte si gingie, cu perii orientati în sus la maxilar și în jos la mandibulă (maxilarul inferior); efectuați mișcări scurte circulare în jurul axului propriu, finalizate cu o mișcare verticală de „măturare” pornind dinspre gingie.


Utilizați apă de gură pentru curățarea întregii cavități bucale 

Deoarece în perioada în care purtați un aparat dentar, dinții dumneavoastră sunt predispuşi la apariţia cariilor, este recomandată utilizarea unei ape de gură ce conţine fluoruri şi clorhexidină, astfel aceasta nu va curăţa numai cavitatea orală, ci va şi proteja dinţii chimic de atacul bacteriilor care determină apariţia cariilor dentare.


Ața dentară

Are un rol foarte important pentru o dantură sănătoasă – acela de a elimina resturile alimentare rămase între dinți, în special în zonele în care apa de gură nu are efect, contribuind, în același timp, la eliminarea și prevenirea tartrului.


Dușul bucal

Este ideal pentru ca procesul de curățare a dinților să fie complet.  Acesta funcţionează pulsând jeturi de apă cu viteză foarte mare (până la 40.000 de pulsaţii pe minut) către dinţi şi către gingii, dislocând resturile alimentare din zonele inaccesibile periuței de dinți sau aţei dentare – spațiile subgingivale, interdentare, dintre brackeții aparatului dentar.

Foarte importante în timpul tratamentului ortodontic sunt şi vizitele la stomatolog, ocazie cu care medicul va realiza o evaluare minuțioasă, va ajusta aparatul şi va verifica buna funcţionare a acestuia.

Categorii

ScrieȚI-ne și vă contactăm rapid