Pentru a înţelege importanţa alegerii celei mai potrivite investigaţii de radiologie dentară pentru tine, este bine să fii informat asupra avantajelor şi dezavantajelor, asemănărilor şi deosebirilor dintre cele doua tipuri de tomografii dentare, existente la ora actuală.
Ce este tomografia dentară computerizată cu fascicul conic (CBCT – cone-beam computed tomography)
CBCT este o tehnologie recent apărută, prin care imaginile sunt obţinute utilizând un braţ robotic ce se roteşte în jurul capului pacientului, braţ în care sunt fixate sursa de raze X si un detector.
Razele X, in formă de con, sunt direcţionate prin mijlocul capului pacientului, spre detectorul aflat în partea opusă. Atât sursa de raze X, cât şi detectorul, efectuează o rotaţie completă sau semi-rotaţie, pe parcursul căreia între 150 şi 600 de imagini secvenţiale, plane, sunt obţinute.
Ulterior, aceste imagini reconstruiesc digital imaginea de ansamblu, în 3 dimensiuni.
Soft-uri complexe sunt apoi utilizate de către medici, pentru a manipula imaginea în orice fel doresc, în aşa fel încât să vadă în interiorul oricărei structuri surprinse de tomograf.
Imaginile obţinute sunt de folos în tratamentele stomatologice, intervenţiile chirurgicale şi diagnosticarea afecţiunilor sinusurilor şi canalelor auditive.
Despre tomografia computerizată (CT)
O tomografie dentară computerizată este o reprezentare 3D a cavităţii orale, compusă din foarte multe imagini ale structurilor interne ale cavităţii orale, obţinute prin tehnologia razelor X.
Diferenţa faţă de CBCT este că această tehnologie utilizează raze X pentru preluarea de imagini în secţiune ale întregii zone vizate, operaţiune ce durează mult mai mult decât prin tehnologia cu fascicul conic, iar doza de radiaţii este mult mai mare.
Computer tomografia (CT) combină tehnologia razelor X cu o procesare computerizată avansată pentru a recrea imagini detaliate ale organelor interne.
În examinarea CT, mai multe raze X şi dispozitivul de detectare a acestora se rotesc în jurul tău, măsurând radiația absorbită de corp din mai multe unghiuri, în timp ce corpul avansează lent şi constant spre interiorul aparatului. Computerul reconstruiește apoi din acest volum important de date, secțiuni transversale fine ale corpului, care sunt apoi afișate pe un ecran.
Examinarea durează mult mai mult decât în cazul CBCT, iar rezultatele nu sunt disponibile imediat, ca în cazul CBCT.
De ce tomografie computerizată cu fascicul conic (CBCT)?
- Pentru că utilizează mult mai puţine radiaţii;
- Pentru ca este mai rapidă;
- Pentru că este special creată pentru medicina dentară;
- Pentru că se obţin imagini mai clare, de o calitate superioară;
- Pentru că este mai confortabilă (pacientul nu trebuie să intre în acel tub claustrofobic), ci stă în picioare.
- Pentru că este mai accesibilă ca preţ.
Cum a apărut CBCT în domeniul medicinii dentare
Radiologia medicală dentară a fost încă de la început de mare ajutor în corecta evaluare a sănătăţii orale a pacienţilor.
Introducerea radiografiei panoramice, în anii ’60 a reprezentat un mare pas înainte, medicii putând obţine o imagine de ansamblu a întregii cavităţi bucale.
Dar totuşi, se simţea puternic limitarea imaginilor 2D, prin diverse probleme de genul distorsiunilor şi suprapunerilor observate atât în radiografiile orale, cât şi în cele extraorale.
Oamenii de ştiinţă au făcut numeroase eforturi în vederea obţinerii de imagini 3D, pentru o acurateţe crescută a imaginilor, dar deşi tehnologia CT era disponibilă, aplicaţiile sale în medicina au fost dintotdeauna limitate, datorită costurilor ridicate şi dozelor importante de radiaţii emise.
Apariţia tomografiei dentare computerizate cu fascicul conic, special dedicată uzului stomatologic, a marcat revoluţionarea stomatologiei şi trecerea de la imagistica 2 D la cea 3D.
În scurt timp, specialişti din domeniile stomatologiei devin interesaţi şi încep să utilizeze această nouă tehnologie.
Tehnologia CBCT a dus radiologia dentară într-o nouă eră, a făcut tranziţia de la rolul pur diagnostic al radiologiei dentare, la rolul său de ghidare şi simulare a tratamentelor şi procedurilor chirurgicale, prin soft-uri speciale.
Centrele de Radiologie Dentara Digitala Unident utilizează unele dintre tehnologiile cele mai avansate specifice imagisticii dentare pentru a vă oferi:
- minim de radiaţii
- confort
- timp redus de expunere
- siguranţă maximă
- rezoluție înaltă a imaginii