blank

Interviu Dr. Petronela Luca: ”Iubesc profesia mea si o fac cu toata daruirea.”

blank

Doctor Petronela Luca a creat și dezvoltat în Tulcea una dintre cele mai performante clinici de stomatologie dentara din regiune.

Clinica Unident înseamnă tehnică și tehnologie modernă, plan de tratament cu abordare multidisciplinară, singura clinică dotată cu aparat tomografului dentar – CBCT 3D și nu numai.

Vă invităm în interviul de mai jos să descoperiți omul și profesionistul Petronela Luca:

1. Reporter: Ati pasit pe drumul unei profesii nobile. Cum ati ales sa fiti doctor?

Dr. Luca Petronela: Din copilarie m-am indragostit de aceasta profesie nobila. Cabinetul dentar era situat in vecinatatea Scolii primare, iar medicul dentist era un prieten de-al tatei.

Imi amintesc cu nostalgie de vizitele mele numeroase la cabinet si cat de fascinata eram de halatul lui alb si de compresele cu gust de ars. Nici nu conta prea mult ca pentru fiecare compresa dadeam la schimb un dintisor pentru Zana Maseluta! Acum nu stiu cine pe cine a ales.

Cand te indragostesti, se intampla si gata!

2. Reporter: Ati creat in Tulcea o clinica de stomatologie cu servicii moderne si complexe. Ce v-a inspirat sa construiti un proiect atat de puternic? Cum ati reusit?

Dr. Luca Petronela: Mai intai mi-am propus acest lucru, apoi cu perseverenta, munca, credinta si multa daruire am ajuns aici. Nu am refuzat provocarile ivite si nici nu am ratat prea multe oportunitati.

Moldoveanca fiind, nu prea stiu sa fac lucrurile pe jumatate, indiferent de impedimente sau de domeniul in care creez.

3. Reporter: Care sunt cele mai importante repere care definesc clinica dvs?

Dr. Luca Petronela: Calitate. Profesionalism. Tehnologii avansate. Echipa experimentata. Traditie. 

”Respectul pentru pacient, respectul de sine si lucrul bine facut!”


4. Reporter: Cum v-ați început cariera? Care au fost momentele care v-au transformat in profesionistul care sunteti astazi?


Dr. Luca Petronela: Din primul an de facultate am avut sansa sa asist si sa practic medicina dentara alaturi de medici dentisti, profesori renumiti, atat pe parcursul anului universitar, dar mai ales in vacantele de vara.

Constientizam ca va veni o zi in care, va trebui sa-mi asum responsabilitatea unui diagnostic corect si a unui tratament impecabil si am decis sa ma pregatesc intens, sa acumulez mereu, in avans, din experienta clinica a mentorilor mei.


Am profesat primii ani, in orasul Iasi, in regim privat, simultan in Policlinica Stomatologica Tatarasi si in cabinetul propriu, „Eladent”. Am prins perioada de tranzitie de la stomatologia „de stat” spre „la privat”. Stiam ca era o perioada dificila pentru a profesa in privat si ca perioadele de tranzitie presupun perioade lungi de acomodare, de schimbare a unor mentalitati intepenite de decenii, in notiunea de „gratis”.

Am reusit in acea perioada sa obtin rezultate performante cu mult efort si prin daruirea cu care am profesat intr-un oras universitar, o reala pepiniera de medici, aflati intr-o concurenta acerba.


In orasul Tulcea am ajuns prin casatorie. Speram in cativa ani sa plec la Constanta sau Bucuresti. Cred ca este adevarata zicala: „Cine bea apa de Dunare, aici ramane!”

La Tulcea am gasit mediul prielnic de dezvoltare. Nu exista un concept atat de integrat si de performant cum imi doream eu sa construiesc, iar eu aveam toate abilitatile si toata motivatia pentru a reusi sa imi realizez obiectivul profesional. Am realizat articole medicale saptamanale, intr-un editorial local, o lunga perioada de timp, emisiuni televizate saptamanale la televiziunea locala, programe de educatie sanitara in scoli si gradinite, evenimente care m-au facut sa evoluez printr-un autostudiu permanent.

„Nu exista un concept atat de integrat si de performant cum imi doream eu sa construiesc, iar eu aveam toate abilitatile si toata motivatia pentru a reusi sa imi realizez obiectivul profesional.”

Am tintit sus, am investit masiv si am stiut ca perfectionandu-ma continuu voi reusi sa ofer pacientilor mei tratamente corecte, revolutionare, prin tehnici inovatoare. Am participat la Congrese nationale si internationale inca din primul an de stagiu, efectuat in cadrul Spitalului Sf. Spiridon Iasi. Apartin unei generatii care a dat examen de rezidentiat obligatoriu si a efectuat stagiu practic, timp de un an.


Am inteles foarte repede la ce nivel se poate practica medicina stomatologica moderna si am simtit in mine determinarea de a realiza un concept bazat pe tehnici si tehnologii moderne.

Incepand cu anul 2003-2004 am inceput sa acumulez Competenta in Radiodiagnostic Maxilo-Dentar, in 2004-2005 Competenta in Implantologie Orala, apoi 2004-2005 Master in Sanatate Oro- Dentara. Pe parcursul Doctoratului in Odontologie- Parodontologie 2005-2011, am sustinut trei examane, trei referate si trei publicatii in reviste internationale, ca prim autor.

A fost o experienta profesionala marcanta, care mi-a intregit cariera si m-a imbogatit nu doar prin cunostintele acumulate ,ci si prin interactiunea cu mari personalitati ale lumii medicale:Prof. Univ. Silvia Martu, Prof Univ. Norina Forna, Prof. Dr. Maria Vatamanu, etc.

„Asa am parcurs etapa cu etapa, an de an, perfectionari multiple prin participari la simpozioane, cursuri sustinute de personalitati ale lumii medicale internationale.”

Asa am parcurs etapa cu etapa, an de an, perfectionari multiple prin participari la simpozioane, cursuri sustinute de personalitati ale lumii medicale internationale: Prof Univ. Dr. Marius Steigmann, Prof Univ. Dr Anton Sculean, prof.Univ. Dr. Carl E. Misch, etc, participari la Congrese nationale si internationale: Wachington D. C., Chicago- Ilinois, Istanbul, Dubai, Paris, Varna, Londra, deoarece tehnologia avanseaza extrem de rapid in medicina dentara, iar principiile medicale sunt intr-o continua evolutie.


Continui sa particip la evenimente dedicate medicinei dentare si sunt inscrisa in asociatii medicale renumite, pentru a progresa continuu, parte din crezul meu profesional fiind ca respectul pentru pacient implica practicarea unui act medical valoros, ireprosabil si bazat pe cele mai noi informatii.


Nu poti executa un plan de tratament performant fara cunostinte updatate, fara abordare multidisciplinara sau fara tehnici moderne executate cu echipamente avansate.

„In 2016, am incheiat colaborari valoroase, am reinoit baza tehnogica si am achizitionat echipamente avangardiste.”

5. Reporter: Clinica dvs ofera servicii integrate pacientilor. Ce inseamna acest lucru?

Dr. Luca Petronela: In cadrul Clinicii UNIDENT asiguram servicii specializate, complete de diagnostic si de tratament, pentru a avea o perspectiva integrala, completa asupra diagnosticului, cat si a tratamentului, intr-un timp optim.

6. Reporter: Ce inseamna ca implementati in Tulcea principiiile stomatologiei moderne?

Dr. Luca Petronela: Principiile medicinei dentare moderne presupune sa stabilim un diagnostic precis prin intermediul echipamentelor digitale de investigatie si a tomografului dentar – CBCT 3D si sa asiguram tratamente impecabile, cu tehnologii avangardiste: microscop electronic dentar, ghid chirurgical, anestezie fara ac, lasere dentare chirurgicale si terapeutice, endomotoare, fiziodispensere, piezotoame, etc

7. Reporter: Centrul de interes al clinicii dvs este pacientul. Care este principala regula care guverneaza relatia doctor-pacient?

Dr. Luca Petronela: Respectul pentru pacient, respectul de sine si lucrul bine facut!

8. Reporter: Care a fost cea mai mare provocare profesionala din cariera dvs?

Dr. Luca Petroenla: Sa profesez in Franta. A trebuit sa ma adaptez la tot. Franta din vacante nu este deloc Franta in care vrei sa locuiesti.

Nu este deloc usor sa o pornesti de la capat, sa lasi parintii, rudele, o cariera de succes in urma, prieteni dragi si pacienti fideli, de dragul de a profesa intr-o tara civilizata.

A trebuit sa experimentez , sa compar, sa meditez si sa realizez cat de diferite sunt cele doua sisteme si cat de mult iubesc tot ce este romanesc si atat de potrivit mie. Am invatat sa apreciez Romania, romanii, traditiile si produsele romanesti si nici nu realizati cate pofte, dorinte, doruri ma incearcau de tot ce nu apreciam cand le aveam aproape.

M-a imbogatit ca experienta de viata, atat profesional , cat si personal si nu regret nicio clipa faptul ca am parasit regiunea Provence – Cote D’Azur pentru Tulcea.

9. Reporter: Pentru toti cei care au nevoie de un doctor stomatolog, ce mesaj le-ati transmite?

„Nu faceti economie cand este vorba de sanatatea dumneavoastra!”

Alegeti un medic profesionist, pasionat de profesia sa si veti fi multumiti de rezultate. Mergeti regulat la consultatie si la igienizarea profesionala periodica, a dintilor, la interval de 6 luni. Faceti anual o radiografie panoramica si o investigatie Velscope Vx, pentru depistarea cancerului oral. Preveniti afectiunile dentare! Alegeti Calitatea Vietii!

10. Reporter: Ce va motiveaza in cariera? Dar personal?

Dr. Luca Petronela: Profesia este totuna cu pasiunea mea!

Iubesc profesia mea si o fac cu toata daruirea. Iubesc ideea de echipa, iubesc oamenii din echipa mea si incerc sa le ofer parghii de evolutie, atat pe plan profesional, cat si personal. Evoluam impreuna zi de zi, clipa de clipa. Profesez alaturi de sotul meu, el conducand departamentul de Radiologie Dentara Digitala si avem un tel comun: sa oferim servicii medicale premium pacientilor nostri.

Personal si profesional suntem mereu impreuna. Nu putem delimita zone stricte, cert este ca suntem mereu conectati la tot ce implica profesiile noastre.. Consider ca facem echipa buna impreuna, el fiind implicat activ in toate proiectele Clinicii UNIDENT.

”Alegeti un medic profesionist, pasionat de profesia sa si veti fi multumiti de rezultate.” 

11. Reporter:  Am inteles cine este doctorul, dar despre om ce ne puteti spune?

Dr. Luca Petronela: Sunt un om norocos, pentru ca fac ceea ce-mi place. Profesez cu daruire in cea mai mare parte a timpului. Profesia de medic dentist este o fuziune intre medic, tehnician si artist. Trebuie sa detinem aptitudini in cele trei directii, pentru a reusi in aceasta profesie si eu cred ca le detin. In timpul liber pictez, schiez, dansez, ador muzica si-mi place sa descopar mereu noi genuri, gatesc cu pasiune sau creez in bucatarie, cum imi place sa spun.

Mi-am descoperit abilitati in design interior si sunt fascinata de tot ce insemna Arta. Calatoresc destul de des si imi place sa imbin utilul cu placutul, adica de cele mai multe ori participam la Congrese internationale si petrecem totodata cateva zile de vacanta in tara respectiva, alaturi de prieteni si colegi.

Petrec timpul liber si sarbatorile alaturi de familie, de parintii nostri si copil.
Am crescut intr-o familie cu principii sanatoase de viata, oameni frumosi, care mi-au implementat dorinta de a reusi, lasandu-mi libertatea de a ma dezvolta, de a-mi crea propriul Univers. Au creat si educat Omul, fara de care nu ar fi existat Doctorul Petronela Luca.


Le multumesc parintilor mei pentru eforturile nemasurate, depuse pentru educatia mea.

” Am introdus o serie de noi tehnici medicale, impreuna cu echipa mea.”

12. Reporter: Care este urmatorul vis pe care va propuneti sa il transformati in realitate?

Dr. Luca Petronela: Nu este chiar un vis, este un proiect in faza incipienta – Proiectul de Turism Medical, un proiect prin care promovam medicina dentara, tara, valorile, cultura si traditiile romanesti dincolo de granite.


Ca orice proiect are nevoie de timp pentru parcurgerea unor etape de implementare, derulare, pentru a genera ulterior rezultate satisfacatoare.

13. Reporter: Ce a insemnat 2016 pentru Clinica Unident?

Dr. Luca Petronela: Anul 2016 a fost si este inca un an foarte bun. Mai avem ceva timp de actiune, nu-i asa? Am incheiat colaborari valoroase in acest an, am reinnoit baza tehnologica si am achizitionat echipamente avangardiste, am redecorat si renovat spatiul actual.

Am introdus o serie de noi tehnici medicale, impreuna cu echipa mea. Ne-am reinventat, avem un site nou , un logo nou, trecem printr-un proces amplu de rebranding, suntem mereu intr-o continua schimbare.

14. Reporter: Care sunt semnele pe care le anunta 2017?

Dr. Luca Petronela: Anii ce vin aduc mereu un plus valoare. Cu totii evoluam si suntem mai buni, mai profesionisti, mai experimentati, mai intelepti si bineinteles si proiectele sunt pe masura evolutiei noastre.

Clinicile dentare Unident

Te AScultăm

blank