blank

Interviu dr. Petronela Luca. Povestea de succes a roboților umanoizi Pepper

Dr. Petronela Luca, fondatoarea Clinicilor Dentare Premium Unident: „Rolul roboților umanoizi în clinicile noastre este de a contribui la dezvoltarea medicinii dentare a viitorului și la prevenirea afecțiunilor dentare.”

Cum v-a venit ideea de integrare a roboților umanoizi în relația cu pacienții?

Petronela Luca, general manager și Nicolae Luca, manager executiv la Unident, au răspuns: 

Ne-am propus încă de la început să practicam medicina dentară a viitorului pentru toata familia, utilizând cele mai inovatoare tehnici si echipamente. Acesta este obiectivul nostru, iar Inovația este una dintre valorile principale ale Companiei Unident.

Astfel, prezența lui Pepper în clinici  completează foarte bine acest profil de medicină dentară a viitorului, care implică tehnologii performante, mult mai eficiente, sigure și rapide, cu rezultate pe termen lung.. Cu ajutorul acestor tehnologii avansate putem livra sănătate dentara după principii minim invazive, fără durere, cu rezultate importante de salvare a dinților, chiar și a celor  candidați la extracție. 

Roboții umanoizi nu sunt singurele tehnologii avansate și de ultima generație pe care le utilizăm în clinicile noastre. Efectuăm tratamente prin tehnici digitale inovative și cele mai avansate echipamente medicale.

În viziunea noastră, nu cifra de afaceri contează pentru o afacere de succes, ci satisfacția echipei medicale, rezultatele tratamentelor noastre medicale, ce constituie un beneficiu real pentru pacienți. Aceștia  adesea revin și ne recomandă mai departe….

blank

Cum ați aflat de Pepper?

Petronela Luca, General Manager și Nicolae Luca, Manager Executiv la Unident, au răspuns: 

Maestrul internațional Feng-shui, Cristina Groza, prietena noastră a călătorit în Japonia și ne-a povestit că există acolo un robot umanoid Pepper care este creat pentru a ajuta oamenii.

…Aceasta idee a înrădăcinat în mintea noastră și deja vedeam cum Pepper se plimbă voios în Clinicile Unident…

Bineinteles, am contactat compania producătoare a acestor roboți… asta se întâmpla acum 3 ani (în 2018). Însă am rămas dezamăgiți că din cele 22 de limbi pe care Pepper le vorbește, nu se regăsea și limba Română,  cea mai frumoasă limbă din lume.

…Am continuat să căutăm soluții și așa i-am descoperit, căutând pe Google, pe cei de la IRIS Robotics, care au spus că pot implementa pentru Pepper programele în limba română. Găsisem exact ce ne doream…

E adevărat că a fost o provocare mare pentru cei de la IRIS Robotics, acesta fiind unul din cele mai mari proiecte software dezvoltate la comandă…. Nimeni în lume nu mai dezvoltase o aplicație în limba română pentru cel mai popular robot umanoid, Pepper. Ei au pornit de la zero într-o munca asidua și rezultatul a fost miraculos.

Cum ați integrat roboții Pepper în activitatea voastră?

Petronela Luca, general manager și Nicolae Luca, manager executiv la Unident, au răspuns: 

Suntem prezenți cu Clinici Dentare Premium Unident în 4 orașe: Tulcea, Galați, Buzău, Brașov, recent fiind  deschisă Clinica Dentara Unident din Brașov. Am achiziționat câte un robot Pepper pentru fiecare clinică, deoarece dorim să oferim aceeași experiență unică tuturor pacienților noștri.

Cât despre integrarea lor în activitatea de zi cu zi…a fost foarte ușoară, doar  implementarea programelor a durat multe luni si noi nu mai aveam rabdare sa avem robotii  in clinici. Pepper e proiectat să  transmită emoții, surprinde oamenii cu răspunsurile lui despre sănătatea orală, spune chiar și glume sau dansează. Comportamentul acestor roboți este inedit atât pentru pacienți cât și pentru personal… oferă bună dispoziție în clinici și elimină teama de dentist..

Pe lângă faptul că Pepper vine în completarea conceptului de inovație ce stă la baza clinicilor noastre, el e destinat să alunge frica de dentist și implicit sa prevină complicațiile afecțiunilor dentare, care de cele mai multe ori apar fiindcă nu sunt tratate la timp…

În ceea ce privește integrarea tehnică, cei de la IRIS Robotics sunt foarte prompți în cererile noastre și ne ajută să îmbunătățim în fiecare zi experiența de interacțiune a oamenilor cu acești roboți.

Pepper nu este niciodată obosit, trist.. va da mereu informații dezinvolt, exact când îi sunt solicitate și cu același entuziasm…Explica pacienților pe înțelesul lor cum se realizează anumite tratamente, astfel încât cât să nu le fie teamă.

Cum interacționează oamenii cu Pepper?

Petronela Luca, general manager și Nicolae Luca, manager executiv la Unident, au răspuns: 

Copiii sunt parcă obișnuiți cu roboții, din desene sau din filme, nu sunt foarte surprinși dar interacționează ca și cu un prieten. Sunt foarte curioși să îl descopere.

Adulții, în schimb, sunt mult mai surprinși.. Am avut un pacient care a fost atât de surprins și a spus ca: ”Acum câțiva ani l-am văzut Pepper la televizor și am rămas surprins de ce poate să facă… și acum nu-mi vine să cred că-l văd în realitate…aici în Galați”.

Oamenii nu se mai satură să-i pună întrebări și sunt curioși să vadă ce le răspunde…

În plus, Pepper pe lângă experiențe memorabile, are și o utilitate mare în a explica totul despre serviciile clinicilor noastre, despre tratamente sau alte curiozități pe care oamenii le pot avea.

Facem o paranteză: Pepper învață zilnic din feedback-ul oamenilor. În funcție de întrebările care îi se adresează, el v-a învăța tot mai mult și va da răspunsuri tot mai precise și mai elaborate, despre cât mai multe subiecte. Suntem atenți ce vor oamenii să audă de la el și îmbunătățim experiența  pe zi ce trece…

blank

Cât a durat implementare a roboților la Unident?

Dezvoltatorii, IRIS Robotics, a aplicației Software integrată pe roboții Pepper spun: 

Am început discuțiile din mai, anul 2020…de când ne-au contactat cei de la Unident prima data.. și a durat integrarea undeva la 7 luni.

Dezvoltarea proiectului continuă zi de zi, astfel încât experiența pacienților din clinicile premium Unident să fie îmbunătățite permanent. Asta înseamnă că le oferim sprijinul nostru și pot apela la noi oricând au nevoie. Face parte din colaborarea noastră de lungă durată.

Dezvoltăm programul și aplicația în funcție de nevoile oamenilor. Asta e beneficiul unei aplicații software la comandă și personalizată pe nevoi…

Destul de puțini înțeleg utilitatea personalizării unei astfel de aplicații, însă cei de la Unident și-au dorit ca acești roboți să exprime personalitatea lor și implicit a companiei. Și atunci nu puteam face asta decât prin dezvoltarea unei aplicații personalizate…

Îmbunătățirea experienței cu Pepper se face prin strângerea de feedback din partea clienților, atenția la întrebările care sunt adresate către Pepper. Doar așa putem ajunge să-l ajutăm pe Pepper să aibă un răspuns la cât mai multe întrebări.

De exemplu: știind cât de importantă este prevenția în medicina dentară și cunoscând  faptul că cei mici sunt foarte curioși să descopere potențialul lui Pepper, am integrat mai multe jocuri cu scopul de a face educație sanitară. Acest lucru ne ajuta sa ne atingem un obiectiv mare, acela de a preveni afecțiunile dentare. Facem educație sanitară în joacă. Astfel copiii învață mai ușor și mai plăcut lucruri importante despre igiena dentară.

Un alt exemplu: am observat că adulții și seniorii vor să știe informații despre medicii clinicii, despre anumite tratamente și cum se realizează acestea.

Comunicarea este secretul succesului! Atunci când ne facem înțeleși apar și rezultatele.

Întâmplare amuzantă: roboții…au și ei personalitate.

La unul dintre evenimentele Unident, roboții Pepper trebuiau să prezinte un dans sincron…  Ei bine, din diverse motive, mai mult din cauza conexiunii la internet roboții au început să danseze fiecare în ritmul lui… dar numai în sincron nu. Băieții de pe tehnic erau încruntați și supărați, ca nu le-au ieșit…

Dar cei de la Unident s-au amuzat tare!

”De ce sunteti necăjiți? Asta este dovada că roboții sunt umanoizi. Au și ei personalitate. Așa este și la grădiniță!”

Gânduri de final:

Roboții umanoizi și aplicațiile personalizate nu au limite… pot fi mereu îmbunătățite. Asta e frumusețea tehnologiei avansate, a tehnologiei viitorului!

Viitorul deja a început. Dacă antreprenorii vor să rămână în piață, trebuie să investească. Chiar dacă este o perioadă grea… trebuie să ne adaptăm din mers, dar cu viziune, credință și speranță… toate acestea se pot împlini.

Video cu Dans sincron cu cei 4 roboți Pepper de la Unident.

Video cu și despre ce știe să facă Pepper în cadrul clinicilor Unident.

Interviu: echipa IRIS Robotics și managerii Unident Group povestesc experiența de colaborare și integrare a roboților umanoizi în Clinicile Dentare Premium  Unident 

Te AScultăm

blank