6 Mituri despre sănătatea orală

Igiena orală deficitară poate duce la apariția de carii dentare, pierderea dinților și alte complicații. Afecțiunile orale pot, de asemenea, să vă afecteze starea generală de sănătate! 

Care sunt cele mai întâlnite  mituri despre sănătatea orală? Aflați adevărul din spatele miturilor dentare obișnuite, astfel încât să știți cum să vă îngrijiți dinții.

Mitul nr. 1: „Băuturile fără zahăr sunt mai bune pentru dinții mei”

Doar pentru că sucul acidulat nu conține zahăr, nu înseamnă că este inofensiv pentru dinți. Zahărul contribuie cu siguranță la cariile dentare, dar zahărul nu este singurul lucru. Chiar și băuturile răcoritoare fără zahăr conțin acizi și carbohidrați combinați cu bacterii și salivă pentru a rezulta în formarea plăcii, cunoscută și sub numele de biofilm dentar. Dacă dinții nu sunt curățați în mod regulat, acea acumulare de placă poate duce la apariția de carii dentare și gingivită.

Mitul nr. 2: „Afecțiunile dentare nu afectează sănătatea mea generală”

Sănătatea dentară este un bun indicator al stării generale de sănătate. O igienă orală deficitară poate crește riscul de boli în alte părți ale corpului. Boala gingivală moderată până la cea avansată crește riscul bolilor de inimă și este mai răspândită în rândul persoanelor cu diabet. Bacteriile și alți germeni se pot răspândi din gură în alte zone ale corpului prin fluxul sanguin.

Mitul nr. 3: „Merg la medicul dentist când am o urgență”

Prevenția este vitală. Programările regulate și controalele de igienă dentară o dată la 6 luni vor permite medicului dentist să identifice și să trateze problemele înainte ca acestea să devină urgențe. Nu așteptați ca situația să devină gravă. 

Mitul nr. 4: „Cariile dinților de lapte nu sunt la fel de grave precum cariile dinților definitivi”

Sănătatea orală a copiilor este esențială, chiar dacă își pierd dinții de lapte. Cariile dentare pot avea impact asupra formării dinților definitivi aflați sub gingii. Dacă micuții nu învață cum să aibă grijă de dinți în timp ce încă mai au dinți de lapte, este puțin probabil să păstreze obiceiuri bune odată ce vor fi în vârstă. Așadar, încurajați și învățați copiii să își perie dinții și să folosească ața dentară zilnic, conform recomandărilor medicului stomatolog.

Mitul nr. 5: „Boala gingiilor nu este foarte frecventă”

Boala gingiilor este de fapt foarte răspândită. Rezultatele studiului “Prevalența globală a bolii parodontale și lipsa supravegherii acesteia” au indicat următoarele:

  • Parodontoza la adolescenți (15 -19 ani) a fost cea mai frecventă în Norvegia (66%), urmată de Iran (30%) și Belarus (15%). Germania și Taiwan au avut 14% din adolescenții cu parodontoză
  • Mai mult de jumătate din populația adultă (35 – 44 ani) din Polonia (62%), Malaezia (60%), Libia (56%), Iran (53%) și Taiwan (53%) au avut parodontoză
  • Cea mai mare prevalență a parodontozei la persoanele în vârstă ( 65 – 74 ani) a fost în Germania (88%), Croația (83%), Nepal (73%) și Taiwan (73%)

Boala parodontală este o problemă de sănătate publică și este puternic asociată cu bolile sistemice; cu toate acestea, distribuția sa la nivel mondial nu este pe deplin înțeleasă. Pe măsură ce îmbătrânim, suntem în mod natural mai predispuși la infecții, inclusiv boli ale gingiilor. De exemplu, 64% dintre adulții cu vârsta peste 65 de ani au boli ale gingiilor. 

Mitul nr. 6: „Femeile însărcinate pot ignora sângerarea gingiilor ”

De cele mai multe ori hormonii sarcinii pot duce la gingii sensibile și inflamate. Această afecțiune este denumită „gingivită de sarcină”, deoarece placa dentară se acumulează pe dinți și irită gingiile. Simptomele includ gingiile roșii, dureroase, sângerarea gingiilor, respirația urât mirositoare. Cu toate acestea, gingivita nu apare la toate femeile gravide. Spălarea dinților, folosirea zilnică a aței dentare vor diminua sângerarea gingiilor. Prevenirea transformării gingivitei în boală a gingiilor este crucială pentru sănătatea mamei și a bebelușului. În cazul în care sângerarea gingivală persistă se recomandă vizita la medicul stomatolog.

Este foarte important să țineți pasul cu rutina zilnică de îngrijire orală, să vizitați în mod regulat medicul dentist și să îi cereți sfaturi despre îngrijirea orală. Medicul stomatolog vă va ajuta să înțelegeți care este adevărul și care este mitul.

Sfaturi pentru prevenția bolii parodontale și a gingivitei

Pentru a avea grijă de sănătatea gingiei și a dinților, este obligatorie menținerea unei stări de igienă riguroase. Primii pași pentru a preveni și trata boala parodontală sunt:

  • efectuarea corectă a igienei dentare pentru curățarea dinților și cavității bucale;
  • utilizarea dușului bucal, a apei de gură și a periuțelor interdentare;
  • controalele stomatologice regulate;
  • igienizarea profesională periodica a dintilor în cabinetul stomatologic.

În cadrul Clinicilor Dentare Premium Unident, tratăm afecțiunile parodontale complexe modern, fără durere, fără incizii, fără bisturiu și cu garanția unei vindecări accelerate. Ne bazăm pe investigații performante, tehnici inovatoare, echipamente avansate laser și medici specialiști experimentați, pentru a obține cele mai bune rezultate.

Surse:

Global Prevalence of Periodontal Disease and Lack of Its Surveillance – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7275199/

ScrieȚI-ne și vă contactăm rapid