Candidoza orală poate provoca un disconfort semnificativ

Candidoza orală este o infecție a cavității bucale cauzată adesea de creșterea excesivă a Candidei, o ciupercă asemănătoare drojdiei întâlnită frecvent în tractul gastrointestinal al oamenilor, ca floră normală a pielii și în membranele mucoase. Infecția se răspândește până la nivelul cerului gurii, poate afecta gingiile, ajungând până la amigdale.

Candida albicans (C. albicans) reprezintă aproximativ 80% din infecții și poate coloniza cavitatea, fie singură, fie în combinație cu specii non-albicane, inclusiv Candida glabrata și Candida tropicalis.

Deși nu pune viața în pericol pentru majoritatea pacienților, poate provoca disconfort semnificativ. Cu toate acestea, la pacienții cu imunosupresie severă, se poate dezvolta o infecție sistemică invazivă care poate pune viața în pericol.

Rata tipică de colonizare a C. albicans variază în funcție de vârstă:

  • la nou-născuți este de 45%
  • la copii sănătoși 45-65%
  • la adulții sănătoși 30-45%
  • la purtătorii de proteze 50-65%
  • la pacienții imunocompromiși, cum ar fi cei cu HIV și / sau care urmează chimioterapie pentru leucemie acută, este de 95% și respectiv 90%

Specialiștii nu cunosc încă motivul pentru care rata de infecție variază în funcție de vârstă, dar se consideră că principala cauza care duce la apariția candidozei este un sistem imunitar scăzut. Pot apărea prezentări cronice de candidoză orală, adesea cu inflamație cronică asociată cu utilizarea protezei dentare.

Există mai multe clasificări ale candidozei orale, iar asemănările și diferențele lor sunt prezentate mai jos:

  • Candidoza pseudomembranoasă este cel mai frecvent tip și se caracterizează printr-o peliculă albă extinsă de tip „brânză de vaci”, care se găsește pe mucoasa bucală, limba, țesuturile parodontale și faringe. Depunerea poate fi de obicei răzuită pentru a expune o mucoasă eritematoasă subiacentă.
  • Candidoza atrofică acută este asociată cu o senzație de arsură în gură sau pe limbă. Limba poate fi de un roșu aprins. Acest tip de candidoză este mai puțin frecvent.
  • Cheilita unghiulară este definită ca fisurarea, scalarea și eritemul colțurilor gurii. Poate fi asociat cu infecția cu Candida, dar poate fi co-infectat cu stafilococ sau streptococ bacterii, care pot complica tratamentul și pot duce la alte infecții bacteriene orale.

Cum se face prevenirea infecției cu candidoză orală?

  • Clătiți gura după fiecare masă;
  • Se administrează medicamente sau se utilizează inhalator de corticosteroizi la recomandarea medicului;
  • Se asigură o bună igienă orală, spălarea dinților de două ori pe zi;
  • Se recomandă să mergeți la controale dentare regulate (chiar dacă pacienții nu au dinți).

Sfaturi utile pentru purtătorii de proteze dentare:

  • Curățați corect protezele dentare;
  • Periajul gingiilor se face cu o periuță de dinți moale;
  • Îndepărtați protezele dentare în fiecare noapte.

Ce tip de tratament este recomandat?

În urma unui consult la medicului specialist ORL, prin analiza exudatului faringian se va stabili tratamentul. De obicei tratamentul standard prescris este de 7 zile (în funcție de gravitatea afecțiunii). Ținând cont de faptul că principala cauza care duce la apariția candidozei este un sistem imunitar scăzut, este recomandată de asemenea o cură cu vitamina C și echinaceea.

O igienă orală bună înseamnă o gură sănătoasă și o respirație mai proaspătă. Pe lângă spălarea dinților de două ori pe zi cu o periuță de dinți cu păr moale și folosirea aței dentare o dată pe zi este recomandat de asemenea să vă spălați limba și interiorul obrajilor pentru o gură complet curată și o respirație proaspătă.

Surse:

Oral candidiasis: causes, types and treatment – https://pharmaceutical-journal.com/article/ld/oral-candidiasis-causes-types-and-treatment

Clinical and microbiological diagnosis of oral candidiasis – http://www.medicinaoral.com/odo/volumenes/v5i5/jcedv5i5p279.pdf

ScrieȚI-ne și vă contactăm rapid