blank

Cauzele gingiilor de culoare închisă

Știați că gingiile sănătoase, fără semne de afecțiuni, se caracterizează prin:

  • Gingii ferme de culoare roz
  • Suprafaţă texturată
  • Ataşare puternică de dinţi
  • Lipsa sângerării în timpul periajului sau acţiunii cu ața dentară
blank

Care pot fi cauzele apariției de culoare închisă a gingiilor?

  • Gingiile întunecate pot fi asociate cu unele afecțiuni endocrine (boala Addison). Disfuncțiile endocrine pot fi deseori asimptomatice, iar atunci când se manifestă, simptomele pot varia de la senzații ușoare la reacții severe care vă pot afecta întregul organism și starea generală de bine.
  • Unele medicamente pot afecta culoarea gingiilor precum unele medicamente antimalarice, antipsihotice, medicamente pentru tratamentul cancerului și antibiotice. Dacă observați gingii mai întunecate după ce ați început un nou medicament, discutați cu medicul.
  • Fumatul poate provoca multe efecte secundare în interiorul gurii, inclusiv gingiile întunecate. Nicotina din tutun activează celulele producătoare de melanină, ducând la gingii mai întunecate. Renunțarea la fumat poate ajuta la reducerea acestei pigmentări întunecate.
  • Pata neagră pe gingii ar putea fi un tip de cancer oral cunoscut sub numele de melanom malign. Dacă observați acest tip de leziune vă recomandăm să consultați medicul dentist.
  • Melanina, pigmentul întunecat care conferă pielii culoarea sa, este prezentă și în țesutul gingival. Acest pigment întunecă în mod natural gingiile fiind frecvent întâlnită în rândul oamenilor cu ascendență africană, asiatică și mediteraneeană. Pigmentarea melaninei a gingiilor este normală și nu este necesar niciun tratament. (Persoanele care își doresc totuși un tratament pentru a reda o nuanțare mai deschisă gingiilor pot contacta specialiștii Unident).

Clinicile Dentare Premium Unident dețin aparatură și tehnologie avansată în examinarea țesutului cavității orale. Vă recomandăm efectuarea unui control stomatologic de rutină o dată la fiecare 6 luni. În cadrul consultației vor fi analizate gingiile, întreaga cavitate bucală pentru a putea sesiza orice modificare ce poate indica semnele degradării țesuturilor sau a altor afecțiuni. 

Dar nu toate bolile pot fi descoperite prin simpla consultație, așadar, cu ocazia oricărei vizite de rutină, vă recomandăm efectuarea screening-ului de cancer oral.

blank

Ce este screening-ului de cancer oral?

Screening-ului de cancer oral reprezintă procedura de depistare timpurie a cancerului oral.

Procedura se efectuează fără nici o durere sau disconfort și durează doar două minute prin intermediul aparatului VELscopeVx. Lumina emisă de culoare albastră nu este dăunătoare, ci doar determină țesutul sănătos să devină fluorescent, în timp ce țesutul traumatizat sau bolnav rămâne de un verde închis la culoare. Prin acest test se stabilește clar zona din care trebuie prelevat țesut pentru biopsie, dacă este cazul.

Clinicile Dentare Premium Unident utilizează echipamente laser pentru tratamente chirurgicale și terapeutice, cu programe specifice de terapia durerii, biovitalizare și decontaminare bacteriană, pentru accelerarea vindecării și eliminarea complicațiilor.

Dr. Petronela Luca, Doctor în  Parodontologie Orală, MASTERSHIP – Terapia cu laser în stomatologie – RWTH AACHEN UNIVERSITY, cu experiență în microchirurgie laser și tratamente inovatoare regenerative:

“În cadrul Clinicilor Dentare Premium Unident asigurăm servicii specializate, complete de diagnostic și de tratament, pentru a avea o perspectiva integrală, completă asupra diagnosticului, cât și a tratamentului, într-un timp optim.”

Utilizăm cele mai renumite sisteme de tratament, cele mai avansate tehnici, precum și o echipă specializată, cu experiență clinică.

Surse:

Addison’s disease – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3636818/

Oral manifestation and salivary changes in renal patients undergoing hemodialysis – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5303319/

Te AScultăm

blank