Mituri despre obturația de canal

Ce este obturația de canal?

Parte a tratamentului endodontic, obturația de canal reprezinta sigilarea canalului radicular după curățare. După îndepărtarea nervului (pulpa) dintelui inflamat sau infectat, canalele radiculare sunt curățate și dezinfectate.

Când este necesar tratamentul endodontic?

Tratamentul endodontic se efectuează atunci când se inflamează sau infectează pulpa dintelui, ca urmare a unor carii profunde sau a fracturilor dentare, a luxațiilor sau a fisurilor. Prin tratamentul de canal sunt eliminate bacteriile din canalul infectat, prevenind reinfectarea dintelui. Medicul stomatolog îndepărtează orice pulpă inflamată sau infectată de la rădăcina dintelui și apoi o curăță și o dezinfectează înainte de a o umple și a sigila.

Care sunt simptomele pentru care trebuie să luați în considerare tratamentul endodontic?

  • sensibilitate la cald și rece
  • durere severă în timp ce mestecați
  • un dinte ciobit sau crăpat
  • gingii umflate și/sau sensibile
  • modificarea culorii gingiilor

Ce se întâmplă dacă se amână tratamentul de canal?

Amânarea tratamentului poate cauza abcesul dentar, dureri insuportabile, costuri mărite sau chiar pierderea dintelui. 

Mituri despre obturația de canal

Mitul 1: Obturația de canal este dureroasă

Primul lucru la care pacienții se gândesc atunci când vine vorba despre obturații de canal este durerea. Dar tratamentele de canal nu provoacă durere! Durerea vine de la dintele infectat. Tratamentele de canal sunt nedureroase și sunt necesare pentru a elimina durerea cauzată de dintele infectat. Medicul stomatolog va folosi un anestezic local pentru a amorți dintele și zona înconjurătoare.

Mitul 2: De ce să optez pentru îndepărtarea nervului când oricum scoaterea dintelui este inevitabilă?

Majoritatea tratamentelor de canal au succes și au ca rezultat salvarea dintelui infectat. Deci, vă poate scuti de la extragerea unui dinte. Un tratament endodontic de calitate, efectuat prin tehnici avansate, vindecă afecțiunile, salvează dintele și este de preferat unui tratament cu implant dentar. Cu cât amânați mai mult tratamentul endodontic, cu atât riscați să pierdeți un dinte.

Mitul 3: Dacă nervul dintelui este îndepărtat, nu voi mai percepe niciodată durerea la dintele tratat

Mulți pacienți cred că, odată ce au avut un tratament de canal, nu vor mai simți durerea la dintele tratat. Acest lucru nu este adevărat. Dintele poate simți în continuare durere, dar nu va mai fi sensibil la alimente sau băuturi calde sau reci. Zona din jurul dintelui poate fi sensibilă pentru câteva zile după tratament.

Ce este endodonția microscopică în tratamentul de canal?

Datorită endodonției microscopice, tratamentele de canal pot fi făcute precis, într-o singură sesiune, deoarece medicul vizualizează toate detaliile anatomice necesare efectuării unui tratament corect.

Cu ajutorul unei camere video încorporate, imaginile surprinse de microscop pot fi redate pe monitor și pacientul își poate vedea dinții in detaliu, la dimensiuni mărite.

Ce este laserul dioda în tratamentul de canal?

Laserul dioda are un puternic efect antibacterian, este utilizat pentru decontaminarea canalelor endodontice și este de zece ori mai eficient decât metodele clasice de tratament medicamentos.

În Clinicile Dentare Premium Unident, tehnologia de tratament endodontic utilizează aparatură performantă computerizata, care presupune curățarea, măsurarea și  prepararea cu precizie  a canalelor radiculare pentru a fi apoi decontaminate cu ajutorul laserului și obturate prin compactare verticală, tridimensională, la cald, cu ajutorul altor echipamente de top.

Suntem alaturi de dumneavoastră și vă acordăm tot sprijinul pentru rezolvarea problemelor dentare. Vă așteptăm în Clinicile Dentare Premium Unident din Galați, Tulcea, Buzău sau Brașov.

Telefon: 0340 991

Web: www.unident.ro

Categorii

ScrieȚI-ne și vă contactăm rapid