Cat rezista un implant dentar?

Una dintre cele mai controversate întrebări pe care toți pacienții afectați de lipsa dinților și le pun, este chiar aceasta: Cât rezistă un implant dentar ?

Implantul dentar este astăzi considerat a fi cea mai sigură metodă de înlocuire a unui dinte, pentru că acesta poate rezista toata viața.

Implanturile permit refacerea integrității arcadelor dentare, eliminându-se astfel  necesitatea de a trata dinții din apropierea celor lipsă, adică nu mai este necesară devitalizarea -scoaterea nervului şi şlefuirea unor dinți sănătoși.

Rezistența și confortul obtinut face ca tratamentele prin implanturi dentare să reprezinte alegerea cea mai bună pe termen lung, mai ales din punct de vedere financiar, deoarece costurile se amortizează in timp, comparativ cu longevitatea lucrarilor.

Cu o rata de succes de peste 98%, confirmata statistic, nu este de mirare că implantul dentar a devenit opțiunea principală a pacienților care si-au pierdut dinții naturali.

La cei 2 % se referă întrebarea „Cât rezistă un implant dentar ?”.

În primul rând, trebuie înțeles faptul că implantul dentar nu poate fi „respins de organism”, deoarece nu este un țesut viu, activ, ci un material inert, biocompatibil.

Titaniul, ca si zirconiul, materialele din care se fabrică implanturile dentare, au o comportare neutră în corpul uman, nu pot provoca o reacție în sine.

Succesul implantului dentar constă, de fapt, în osteointegrarea sa.

Osteointegrarea este un proces prin care se obține și menține o fixare rigidă și asimptomatică în țesutul osos a implantului. Practic, osul se reformează de-a lungul spirelor unui implant șurub, invadând porii implantului. Acest os este identic calitativ și cantitativ cu osul care se formează în absența implantului. 

În clinica UNIDENT deţinem Tehnologia Mega ISQ, un echipament de măsurare a osteointegrării, pentru a şti când şi în ce condiţii încărcăm implantul cu bont protetic şi coroană.

Succesul integrării implantului în os este influențat de anumiți factori:

Factori care țin de implant:

  • forma implantului. Există mai multe forme de implant: șurub, cilindric, lamă. Cele mai utilizate astăzi sunt implantul șurub. Studiile comparative au arătat că la mandibulă implantul șurub dă sistematic cele mai bune rezultate. La maxilar chiar dacă implantul cilindric pare să dea rezultate bune, pe termen lung s-a demonstrat că implanturile șurub au o mai bună stabilitate.
  • biocompatibilitatea materialului implantului. Titaniul este considerat ca având toleranța biologică cea mai bună.

Factori care țin de pacient

Asemenea oricărui tratament medical, tratamentul prin implanturi dentare are și el anumite contraindicații.

Astfel, nu oricine este un bun candidat pentru acest tratament. De aceea, înainte de orice, medicul specialist analizează starea de sănătate orală şi generală, pentru a se asigura ca tratamentul va avea succes.

Astfel, printre aceşti factori regăsim:

  • starea generală de sănătate a pacientului, incluzând numeroase afecțiuni care pot duce la eșecul osteointegrării, cum ar fi: diabetul decompensat, angina pectorală, boli endocrine, HIV, afecțiuni psihice, insuficiența hepatică, boala Parkinson, epilepsia, tuberculoza, cancerul de maxilar, infecții în vecinătatea zonei de implantare.
  • sarcina și alăptarea
  • o structură optimă a osului mandibulei sau maxilarului. Situl implantar trebuie să fie bine vascularizat. Rata de succes crește odată cu volumul osos disponibil și cu calitatea lui. Densitatea osoasă este factorul cheie ce dictează osteointegrarea implanturilor dentare.
  • obiceiuri ce pot împiedica osteointegrarea: igiena orală neadecvată, fumatul excesiv, consumul de alcool și stupefiante, nerespectarea indicatiilor postoperatorii.
  • vârsta pacientului – pacienții pot fi oricât de în vârstă, dar nu foarte tineri, deoarece pentru a se insera implantul dentar, trebuie să se aștepte încheierea creșterii osoase verticale.

Factori ce țin de intervenția chirurgicală de inserare a implantului:

  • condițiile de preparare a țesutului osos au influență asupra cicatrizării sale. Supraîncălzirea frezelor, datorita utilizarii indelungate  perturbă cicatrizarea normală. Instrumentele utilizate trebuie să fie în bună stare și de foarte bună calitate, deoarece folosirea unor instrumente uzate sau necorespunzătoare, antrenează o creștere a temperaturii locale.

Viteza de rotație a instrumentelor trebuie să fie aleasă cu grijă, tot din considerente de creștere a temperaturii degajate de acestea.

Esențială este schimbarea periodică a frezelor, pe durata tratamentului de pregătire a osului pentru implantare. În clinica noastră utilizam Laserul Waterlase pentru prepararea patului implantar şi descoperirea chirurgicală a implanturilor, pentru intervenţii non-invazive şi vindecare accelerată.

  • presiunea exercitată la inserția implantului trebuie să fie de așa natură încât să permită o bună stabilitate a acestuia. Forțele de inserție prea importante pot provoca o resorbție osoasă. Echipamentele performante utilizate în clinica noastră controlează procesul de inserare a implanturilor.
  • alegerea momentului potrivit pentru inserarea implantului, în funcţie de situaţia clinică.
  • sterilizarea corectă a câmpului operator.

Tocmai datorită tuturor acestor considerente, un tratament pentru implant dentar presupune anumite costuri, uneori costurile foarte scăzute fiind un indiciu clar al calității scăzute a implantului și a instrumentelor folosite, precum și a lipsei de pregătire a medicului specialist, fapt ce va duce la eșecul tratamentului și în consecință la costuri mult mai mari pentru pacient.

Clinica Unident folosește implanturi de cea mai înaltă calitate, produse de companii consacrate, ca urmare a multor ani de studii și cercetare medicală.

Medicii noștri specialiști sunt chirurgi experti cu înaltă pregatire în domeniul implantologiei orale. Au urmat cursuri și specializări în ţară şi străinatate, sunt lectori la congrese internaționale, deţin lucrări ştiintifice în domeniu şi sunt lideri de opinie la firme de implanturi consacrate.

Echipamentele noastre sunt foarte performante, fiind unul dintre principiile clinicii noastre să ținem permanent pasul cu cele mai noi inovații în domeniu.

Menținerea integrării osoase a dintelui implantat, în timp, depinde în mare măsură și de respectarea regulilor indicate de medicul specialist.

Implantul se comportă ca și un dinte natural, astfel, fiind afectat, în general, de aceiași factori.

Cât rezistă un implant dentar ?

O viață de om, dacă pacientul are grijă de dinții săi și de sănătatea sa, are o bună igienă dentară, nu fumează excesiv și merge regulat la consultaţiile periodice şi igienizările profesionale ale cavităţii orale.

În concluzie, ține de noi să alegem un medic specialist bun, cu competență și experiență în implantologie orală, care să efectueze tratamentele prin intermediul tehnologiilor moderne și cu materiale de înaltă calitate. Apoi ține de noi să avem grijă de implanturi, ca și cum ar fi dinții noștri naturali.

Clinica UNIDENT vă oferă toate condițiile necesare ca să beneficiați de tratamente inovatoare, eficiente, de succes.

Din grijă și respect față de pacienții noștri, investim continuu în calitatea serviciilor noastre.

Va așteptăm să ne cunoaștem și să vă ajutăm să zâmbiți fericiți, zi de zi.

Categorii

ScrieȚI-ne și vă contactăm rapid