Pentru a putea înțelege exact ce este implantul dentar, trebuie să cunoaștem anumite detalii despre cum funcționează, scopul său, importanța sa, în ce fel ne poate îmbunătăți sănătatea și viața în general.
- Implanturile dentare reprezintă, în prezent, cea mai avansată alternativă estetică și funcțională de înlocuire a dinților lipsă.
Această minune a tehnologiei este disponibilă astăzi, datorită descoperirilor și studiilor făcute de Prof.Dr.Per-Ingvar Branemark, cunoscut ca fiind “părintele implantologiei moderne”.
Oamenii și-au dat seama de importanța înlocuirii dinților lipsă, încă din trecutul îndepărtat, astfel, în timpul excavărilor la un sit arhelogic maiaş din Honduras, s-a descoperit prezența, la nivelul incisivilor inferiori ai unei tinere maiaşe, a trei inserții ce înlocuiau incisivii lipsă.
Aceasta atestă faptul că primele implanturi dentare, rudimetare, au fost folosite de către populația civilizației Maiase, cu 1350 de ani înainte de cercetările moderne.
- Implanturile redau eficiența funcției de masticație și acționează, se simt și arată ca și dinții naturali.
- Inserarea de implanturi dentare și protezarea lor asigură păstrarea nivelului osos și de gingie.
- Ce este implantul dentar, mai exact ?
În locul rădăcinii dintelui lipsă, se inserează o rădăcină artificială, dintr-un material perfect compatibil cu organismul uman și foarte rezistent.
Se așteaptă apoi integrarea acestuia în osul maxilar, timp în care pacientul beneficiază de o coroană temporară, daca situatia clinică permite acest lucru.
După osteointegrare, care durează intre 4 si 8 luni, se va atașa un element de legătură între implant și și coroană, numit bont protetic, pe care se va monta coroana dentară.
Secretul implantologiei orale constă exact în această osteointegrare.
Totul a început în anul 1952, când prof. Branemark a efectuat un experiment, prin care a constatat că o piesă de titan, introdusă la un iepure pentru corectarea unor deficiențe, nu a putut fi îndepărtată după o anumită perioadă de timp, deoarece în jurul ei se crease substanță osoasă.
În urma studiilor microscopice realizate la nivelul interfeței os-implant, Prof. Branemarck a denumit procesul “osteointegrare” și a văzut aplicabilitatea sa și în domeniul implantologiei dentare.
În anul 1965 , Prof. Branemarck inserează primul implant dentar de titan.
Toate acestea au făcut ca în anul 1978, Prof. Branemarck să realizeze un parteneriat comercial cu o firmă suedeză, Bosfor AB, ulterior denumită Nobel Biocare, privind dezvoltarea și crearea de implanturi dentare.
În timp, tehnicile de implantare au avansat foarte mult iar materialele folosite sunt continuu perfecționate.
Tratamentul prin implantul dentar este, în zilele noastre, cel mai predictibil tratament stomatologic și reprezintă soluția ideală de înlocuire a unui dinte lipsă, având avantajul conservării țesuturilor dentare.
În prezent, nu se poate discuta despre ce este implantul dentar, fără să vorbim despre Nobel Biocare, care acum realizează diverse tipuri de implanturi dentare, fiind unul dintre liderii mondiali indiscutabili în producerea de implanturi dentare de înaltă calitate.
Clinica UNIDENT folosește Implanturile dentare NOBEL BIOCARE, care înglobează în prezent cea mai avansată tehnologie de implantologie orală. UNIDENT are ca principiu utilizarea de materiale și echipamente medicale de inalta calitate, certificate, provenind de la lideri mondiali în domeniu.
Scopul inserării unui implant poate fi:
- înlocuirea unui dinte ce nu mai poate fi recuperat sau a fost pierdut;
- crearea unor puncte de sprijin pentru o punte, atunci când acest lucru nu poate fi obținut în mod natural;
- înlocuirea întregii danturi, ca alternativă a protezelor mobile;
- suport de susținere pentru o proteză totală.
Pentru a înțelege ce este implantul dentar și de ce este atât de important, trebuie să studiem caracteristicile și importanța dinților, în general.
Un dinte are mai multe funcții, printre care masticația, vorbirea, menținerea aspectului buzelor, obrajilor, în general al fetei, zâmbetul sau împiedicarea migrării dinților vecini.
Odată dintele pierdut, întregul echilibru este afectat, fapt care duce la apariția multor probleme, tocmai de aceea fiind necesară înlocuirea dinților pierduți, cât mai curând posibil.
Efectele pierderii unor dinți sunt multiple, atât în plan estetic, cât și asupra sănătății orale și chiar a echilibrului psihic: migrarea dinților vecini, mușcătura instabilă, slăbirea mușchilor fetei, aspect îmbătrânit al feței, resorbția țesutului osos, dinți tociți, predispuși la carii.
Prin inserarea implanturilor dentare se păstrează integritatea structurii faciale (a arcadelor dentare), reducând inconvenientele pe care le produce pierderea unuia sau mai multor dinți.
Studiile relevă o rată de succes spre 98% a tratamentului prin implanturi dentare. Este esențial ca tratamentul să fie efectuat de către un bun specialist, în condiții optime de sterilizare si cu materiale de inaltă calitate. Foarte importantă este conduita pacientului, post-tratament, privind păstrarea unei bune igiene orale și prezentarea la consultațiile periodice, la interval de 6 luni.