Implantolog sau medic stomatolog specialist în chirurgie orală și maxilo-facială? Care e diferența?

Imagine de pe site-ul Unident

Stomatologia adusă la rang universitar are o istorie de un secol, timp în care  dezvoltarea cunoașterii și progresele tehnologice au generat nevoia de medici specialiști.

Inițial, medicul stomatolog era un medic generalist specializat în stomatologie. În anumite țări, ca de exemplu Franța, acest mod de formare profesională încă persistă.

După apariția unei formări profesionale distincte, a apărut prima specialitate a medicinei stomatologice, aceea de chirurgie buco-maxilo-facială, numită astăzi chirurgie orală și maxilo-facială).

A urmat ortodontia ca o nouă specialitate distinctă, apoi restul de specializări existente în prezent.

Ce este medicul stomatolog specialist?

Specialist este considerat, în zilele noastre, medicul care termină un program de rezidențiat în România sau în străinătate.

Medicii stomatologi care optează pentru continuarea studiilor se prezintă la examenul de rezidențiat care, odată promovat, permite specializarea în principalele ramuri ale medicinei dentare:

  • ortodonția;
  • chirurgia oro-maxilo-facială;
  • parodontologia;
  • chirurgia dento-alveolară;
  • endodonţia;
  • protetică dentară;
  • pedodonţia.

Medicul rezident urmează cursuri și lucrează în cadrul unui spital între 3 și 5 ani.

După terminarea rezidențiatului și în urma susținerii unui alt examen, acesta devine medic specialist.

De ce avem nevoie de specialişti?

Medicul stomatolog specialist aduce un plus de competență și expertiză în domeniul său de specializare.

Nu există medic stomatolog care să pună corect și aparate dentare și să facă implantologie la nivel înalt.

În prezent, nevoia de medici specialiști în medicină dentară este o certitudine.

Complexitatea și diversitatea tehnologiilor noi, materialele inovative și exigența în continua creștere a consumatorilor de servicii medicale stomatologice demonstrează acest lucru.

Medicii care au abordat probleme medicale ce depășeau domeniul lor de extertiză au provocat deseori accidente și complicații.

De aceea, colaborarea inter-disciplinară este foarte importantă, fiecare excelând în specializarea sa.

Echipa UNIDENT CENTER este formată din medici stomatologi specialiști pe toate domeniile medicinei dentare, ce colaborează inter-disciplinar pentru ca pacienții noștri să primească cel mai bun tratament posibil.

Care este diferența dintre un medic stomatolog şi un medic specialist în chirurgie maxilo facială?

Diferența dintre cei doi ţine clar, în primul rând, de pregătirea pe care o au.

Imagine de pe site-ul Unident

Un medic stomatolog specialist în chirurgie orală și maxilo faciala, pe lângă facultatea de stomatologie, trebuie să urmeze facultatea de medicină generală și apoi să dea un examen național de intrare în rezidențiat, după care se pregătește timp de 5 ani în domeniul specific ales și susține un examen final.

În comparație cu acesta, medicul stomatolog are la bază doar facultatea de stomatologie și în cele mai deosebite cazuri, poate urma o arie de competențe în implantologie, dar care îi permit strict să însereze implanturi, fără a avea voie să facă intervenții chirurgicale pentru adiții osoase, sinus lift sau alte manopere chirurgicale. 

Astfel, medicul stomatolog are competența să însereze un implant strict într-o zonă care nu se întâlnește cu elemente anatomice precum nervul, sinusul, sau peretele inferior al foselor nazale.

Stomatologia este un act medical, iar ca oricare alt act medical, dacă nu este realizat corect, poate avea repercursiuni grave asupra sănătății.

Accidentele și complicațiile cauzate de medici stomatologi care și-au depășit competențele sunt des întâlnite, mai ales în cadrul intervențiilor de implantare dentară:

Imagine de pe site-ul Unident
  • împingerea implanturilor în pachetul vasculo-nervos;
  • împingerea implanturilor în sinusuri;
  • sinuzite după eșecuri ale unui sinus lift făcut de către un medic stomatolog, care în mod normal nu are voie să facă o astfel de manoperă;
  • intervenție de adiție osoasă eșuată din cauza nerespectării asepsiei și neasepsiei;
  • eșecul osteointegrării implanturilor din eroare de tehnică.

Aceste probleme ajung să fie tratate, în cele din urma, de către specialiștii în chirurgie orală și maxilo facială.

Siguranța pacientului implică respectarea alegerea metodei corecte de tratare a problemei de sănătate orală și abordarea interdisciplinară acolo unde este cazul.

Dacă aceste principii simple ar fi respectate cu strictețe, cu siguranță s-ar reduce considerabil accidentele sau complicațiile care ajung să fie tratate, în cele din urmă de către specialiștii în chirurgie dento-alveolară și oro-maxilo facială.

Specialistul nostru în implantologie este specializat în chirurgie dento-alveolară, astfel încât toate intervențiile de implantologie să fie efectuate în cele mai sigure condiții și cu maximă eficiență.

ScrieȚI-ne și vă contactăm rapid