Tipuri de implant dentar

La ora actuala, implanturile dentare se afla la un nivel de dezvoltare foarte avansat, existand sute de tipuri de implant dentar.

Fiecare persoana este o entitate unica si de aceea si caracteristicile anatomice ale maxilarului sau mandibulei sunt unicate. Unii avem oasele maxilarului mai lungi sau mai scurte, altii mai inalte sau mai joase. Unii dintre noi sunt mai in varsta, iar oasele nu mai sunt atat de puternice, altii dimpotriva, sunt tineri si au o structura osoasa sanatoasa si puternica.

Pentru oricare dintre noi exista un tip de implant potrivit, fie ca inlocuim un dinte, fie ca inlocuim mai multi dinti sau chiar pe toti.

In oricare situatie s-ar afla dantura ta, este esential ca, dintre atatea tipuri de implant dentar, sa gasesti exact implantul potrivit individualitatii tale.

Implanturile dentare se diferentiaza in functie de modalitatea de implantare, forma, suprafata, dimensiune si felul lucrarii protetice pe care o sustin.

In functie de modalitatea de implantare, un implant dentar poate fi:

  • Implant intraosos (endoosos)

– este cel mai utilzat implant dentar, potrivit atunci cand pacientul are un maxilar sanatos si consta in inserarea implantului in osul maxilar, pe cale chirurgicala.

Dupa vindecarea gingiei afectate, se va efectua o alta interventie chirurgicala, care va consta in ancorarea unui bont artificial, ce va servi drept suport pentru coroana dentara.

  • Implant subperiostal

– este putin folosit. Cadrul metalic al acestor implante este aplicat direct pe osul maxilarului, sub tesutul gingival si se va fixa în os pe masura vindecarii gingiei.

Pe cadrul metalic se fixeaza stalpi de suport pentru viitoarele coroane dentare, care raman deasupra gingiei.

Acest tip de implant poate fi realizat modern intr-o singura etapă sau in doua etape. Implica preturi mai crescute, deoarece trebuie facut pe comanda, pentru fiecare pacient in parte.

La aceasta metoda se recurge atunci cand, din diverse motive, osteointegrarea nu este posibila (osul nu permite implantul).

  • Implant transosos.

Pentru pacientii a caror structura osoasa nu permite implantul intraosos si nici subperiostal, exista aceasta posibilitate.

Acest tip de implant combina componentele implantului intraosos si subperiostal, inserarea sa presupunand o intervenţie chirurgicală ampla, care necesita anestezie generala si spitalizare.

Dintre multiplele tipuri de implant dentar, aceasta optiune, in special, este foarte rar abordata de specialisti.

In functie de forma acestora, implanturile dentare pot fi:

  • Implant de tip radacina.

Aceasta categorie de implanturi este cea mai comuna, ele fiind recomandate pacientilor care au o structura osoasa adecvata: Acesta poate fi de mai multe feluri: conic, cilindric sau trapezoidal.


Sunt cel mai frecvent utilizate, datorita stabilitatii ridicate pe care o prezinta la inserare si biomimetismului lor.

Acestea sunt asemanatoare unui surub si imita forma dintelui, realizand o distributie eficienta a forţelor ocluzale.

Conditiile necesare pentru a aplica un astfel de implant sunt latimea, lungimea si structura corespunzatoare a osului maxilar, precum  si posibilitatea aplicarii unei grefe osoase pentru imbunatatirea terenului pacientului.

  • Implant de tip placa/lama.

Este utilizat atunci cand osul maxilarului este prea ingust pentru implantul de tip radacina si zona nu este adecvata pentru aplicarea unei grefe osoase.

Este practic o bucata de metal patrat lung si plat, cu unul sau doua colturi pe o parte. Implanturile in forma de placa sunt amplasate chirurgical, in mod vertical, in maxilarul, cu fata colturilor in gura, furnizand astfel o ancora pentru restaurare.

Este foarte putin utilizat.
 

  • Implant de tip cadru 

– este utilizat indeosebi pentru pacientii cu pierdere semnificativa a masei osoase.

Consta intr-o bara metalica subtire care se extinde peste maxilar si incorporat in osul maxilarului din partea din spate a gurii (aproape de molarii de minte) si in partea din fata a maxilarului, aproape de barbie.

Este utilizat pentru a asigura si proteza din maxilarul inferior.

In functie de dimensiune, implantul dentar este:

  • Implant clasic.

Implant de dimensiuni normale, avand pana la 4,75 mm in diametru.

Este alcatuit din doua componente: surub si bont.

  • Mini implant.

Acesta reprezinta alegerea ideala atunci cand se urmareste inlocuirea incisivilor ori a dintilor de dimensiuni reduse, insa cel mai adesea sunt utilizate in vederea fixarii protezelor dentare la persoanele in varsta.​

Un mini implant poate avea un diametru de maxim 3 mm, fiind facut dintr-o singura piesa compacta.

Au un grad scazut de invazivitate, deci pot fi aplicate chiar si persoanelor cu diverse afectiuni mai grave, insertia efectiva durand aproximativ 5 minute.

Acestea sunt de doua feluri: cu un bont protetic in continuare, sau cu o bila, pentru atasarea de proteza la persoanele care au nevoie.

Prezinta avantajul de a putea fi inserate si pacientilor cu lipsa de volum osos, fara necesitatea augmentarii osoase.

  • Implant zigomatic.

Este un implant foarte lung, utilizat in situatii speciale.

Se insereaza la maxilarul superior, strabat sinusurile, iar varful lor se ancoreaza in osul zigomatic (osul pometelui).

Reprezinta ultima solutiepentru pacientii care isi doresc dinti ficsi si care au resorbtii osoase masive (ca de exemplu pacientii care au purtat proteze mobile o perioada lunga de timp), care nu permit refacerea danturii cu ajutorul implanturilor conventionale.

Daca luam in considerare tipul suprafetei implantului, acesta poate fi:

  • Implant neted
  • Implant cu striatii


Implanturile moderne au  o suprafata rugoasa in contact cu osul, pentru a permite celulelor osoase sa se depuna pe acesta,  osteointegrandu-l.

Suprafata care vine in contact cu gingia este neteda, lucioasa, pentru a permite sa adere celulele epiteliale ale gingiei, sigiland, in acelasi timp, spatiul de jur-imprejurul gatului implantului.

Dupa tipul lucrarii protetice pe care o va sustine, implantul poate fi:

  • Implant individual.

Implantul individual consta în fixarea prin metode chirurgicale a unui singur șurub cu scopul de a inlocui un dinte lipsa.

Acest implant este conceput pentru a sustine o singura coroana dentara.

  • Implant pentru proteza dentara sau pentru punte dentara.

Este conceput pentru a sustine lucrari de protezare mai extinse decat un singur dinte.

Puntile dentare sprijinite de un implant nu depind atat de mult de dintii de langa, precum ar face una obisnuita.

Sunt suportate, in schimb, in intregime de implant iar asta le da un plus de durabilitate si stabilitate.

Exista numeroase tipuri de implant dentar, fiecare dintre ele fiind proiectat in functie de nevoile pacientilor. Dupa o evaluare completa, medicul va recomanda tipul de implant dentar potrivit pentru fiecare caz in parte, tinand cont de scopul procedurii si de starea tesuturilor parondontale ale fiecarui pacient.

Clinica UNIDENT va asigura servicii medicale premium de medicina dentara avansata. Specialistii nostri, experti in implantologie si chirurgie orala, cu o vasta experienta, isi investesc, zi de zi, intreaga energie si cunostintele pentru a gasi cea mai buna solutie, pentru rezolvarea fiecarui caz in parte.

Tratamentul cu implant dentar la clinica UNIDENT implica:

  • plan de tratament personalizat, efectuat de catre o echipa de medici experti, pe baza tomografiei 3D, investigatie care se poate face in clinica noastra;
  • metode chirurgicale avansate de inserare a implanturilor- Laser Waterlase;
  • tehnici chirurgicale ghidate digital;
  • tehnici complexe de augmentare si regenerare osoasa;
  • biomateriale si aparatura medicala de top;
  • tratamente de biostimulare si regenerare laser a tesuturilor;
  • tratament rapid si fara durere.

Va asteptam in clinica UNIDENT, pentru a beneficia de tratamente personalizate, tehnologii avansate si materiale  inovatoare, certificate si atestate international.

Categorii

ScrieȚI-ne și vă contactăm rapid