10 mituri despre aparatul dentar

Aparatul dentar s-a nascut din dorinta oamenilor de sanatate a dintilor si de frumusete a zambetului.

Intr-o societate care pune din ce in ce mai mult accentul pe aspectul fizic, zambetul este oglinda noastra la fiecare intalnire.

In conditiile acestea, tratamentele de estetica dentara sunt din ce in ce mai dorite, cu atat mai mult cele din sfera ortodontiei, care aduc si sanatate intregului organism.

Valul de informatii in acest domeniu aduce multe beneficii pacientilor, care astfel sunt mai informati, dar a creat si miturile sale.

Mitul 1. Aparatul dentar provoaca durere

Multi pacienti se gandesc la o procedura dureroasa, dar corectarea dintilor se face treptat si principalul obiectiv al medicului este sa nu forteze dintii atunci cand se incearca pozitionarea corecta a acestora.

Daca alegi informat aparatul dentar de care ai nevoie, nici macar nu vei simti presiunea acestuia asupra dintilor.

In unele cazuri deosebite, imediat dupa montarea aparatului dentar, dar si dupa fiecare ajustare lunara a acestuia, pot aparea usoare dureri sau tensiuni, care cedeaza in cateva ore sau maxim zile.

In aceasta situatie, daca medicul iti va confirma ca durerile sunt normale, acestea indica faptul ca aparatul functioneaza asa cum trebuie, iar dintii isi modifica pozitia.

Tot ce iti ramane sa faci, in timp ce remediezi simptomele prin diverse metode, este sa te concentrezi pe aspectul pozitiv si sa te bucuri atunci cand apar durerile dentare, asociindu-le cu eficacitatea aparatului dentar.

Mitul 2. Tratament cu aparatul dentar dureaza foarte mult

Tehnologia si inovatiile au redus foarte mult timpul de purtare al aparatului dentar, iar problemele minore se rezolva chiar in cateva luni de zile.

Cazurile usoare, in care este necesara doar alinierea dentara, iar problemele legate de ocluzie (muscatura) sunt mici vor dura mai putin.

Daca, insa, exista si un decalaj de dezvoltare a celor doua maxilare si, implicit, probleme de ocluzie, tratamentul va dura mai mult.

Tineti minte ca zambetul obtinut prin urmarea tratamentului ortodontic va dura o vesnicie, daca aveti grija de dinti.

Mitul 3. Aparatele dentare au un aspect inestetic

Realitatea este cu totul alta, caci s-au dus vremurile cand aparatul dentar avea un aspect nu tocmai placut.

Unele dintre aparatele folosite in prezent sunt aproape invizibile:

Aparate dentare fara braketi, simple, ca o mascuta din plastic subtire, transparent, personalizata.

Aparate dentare din safir, ca niste cristale transparente pe dinti. Sarmulita cu care se fixeaza aparatul poate fi de culoarea dintelui sau transparenta, astfel incat trece neobservata.

Aparate dentare din ceramica, de culoarea dintilor.

Aparate dentare linguale (fixate pe spatele dintilor), imposibil de observant.

Mitul 4.  Aparatul dentar se pune dupa ce se schimba toti dintii de lapte

Prima consultatie ortodontica trebuie facuta in jurul varstei de 7 ani, pentru a descoperi si incepe sa tratam din timp orice problema ortodontica.

Cel mai frecvent, dintii ies inghesuiti, deoarece maxilarele sunt prea mici si trebuie largite cat mai devreme, cand oasele sunt maleabile.

Daca asteptam ca dintii sa se schimbe, oasele raman mici, anomalia se agraveaza si uneori este nevoie sa extragem dinti pentru a le face loc celorlalti, iar durata si costul tratamentului cresc.

Mitul 5. Aparatul dentar este eficient doar la copii si adolescenti

Este adevarat ca oasele mai maleabile ale copilului permit deplasarea mai rapida a dintilor si pozitionarea maxilarelor, dar aparatul dentar este eficient si la adulti.

Ba mai mult, in unele cazuri tratamentul ortodontic evolueaza mult mai bine la adulti datorita constiinciozitatii si ambitiei de care acestia dau dovada.

Mitul 6. Este periculos sa faci o analiza RMN cand ai aparat dentar

Bracketurile metalice si sarmele aparatului nu contin fier pentru a putea fi atrase si desprinse de campul magnetic (cu atat mai putin bracketurile de ceramica sau safir).

Mitul 7. Purtarea aparatului dentar face imposibila practicarea unor sporturi

Persoanele care poarta aparat dentar pot practica fotbal sau sporturi de contact, pentru ca medicul dentist sau ortodont le poate recomanda o gutiera de protectie.

Mitul 8. Se coloreaza aparatul

Aparatul dentar nu se coloreaza, se pot colora modulele din jurul bracketilor, de la colorantii din bauturi si mancare.

Dar acestea se schimba la fiecare consultație, asa ca problema colorarii aparatului dentar este inexistenta.

Mitul 9. Aparatul dentar produce carii

Multi parinti si pacienti adulti se tem ca aparatul dentar produce carii.

Riscul de carie este oricum crescut pentru pacientii care nu au o igiena orala buna, indiferent ca poarta aparat dentar sau nu.

Realitatea este ca inghesuirile dentare netratate nu permit curatarea corecta a dintilor, asadar evitarea aparatului dentar produce mai multe carii decat prezenta lui.

Un aspect pozitiv al purtarii aparatului dentar este acela ca atat parintii, cat si copii si adultii in general se obisnuiesc sa acorde o atentie sporita igienei orale, obicei care persista si după scoaterea aparatului, ceea ce va va proteja dantura pentru toata viata.

Mitul 10. Aparatul dentar slabeste dintii

Pe parcursul tratamentului ortodontic, dintii sunt deplasati prin os.

Capacitatea de a permite miscari ale dintilor este specifica osului alveolar. Cand presiunile sunt exercitate pe dinti, acestea se transmit si tesutului ce inconjoara radacina dentara (membrana sau ligamentul periodontal).

Un dinte se misca cu aproximativ un milimetru pe luna in timpul tratamentului ortodontic, dar acest aspect poate varia in functie de modul in care pacientul raspunde tratamentului.

Astfel, osul se comprima si se resoarbe, in drumul dintelui spre locul tinta,  pentru ca el sa se poata misca. Iar in locul ramas liber, se creeaza os, pentru a umple golul lasat de miscarea dintelui si pentru a sustine dintele in noua sa pozitie.

Acesta este motivul pentru care pacientii simt ca dintii se misca la atingere. In timp ei se vor fixa in os intr-o noua pozitie, asa ca nu este niciun motiv de ingrijorare pentru ca ei ar putea cadea.

Miturile pe aceasta tema sunt numeroase.

Realitatea este ca in cadrul unei clinici de top, cu specialisti foarte bine pregatiti si experimentati, tratamentele de indreptare a dintilor au rezultate excelente, cu minim de stres pentru pacient.

VA ASTEPTAM IN CLINICILE UNIDENT PENTRU TRATAMENTE ORTODONTICE DE CALITATE PREMIUM.
Ne dorim sa aveti incredere in zambetul dumneavoastra si sa nu va fie niciodata teama sa radeti in preajma altora.
Pentru programari, apelati numerele de telefon 0744 400 705 si 0744 400 706.

ScrieȚI-ne și vă contactăm rapid