blank

Aparat dentar ceramic sau metalic?

blank

Aparat dentar ceramic sau metalic ? Toate deciziile ce implica modificarea esteticii fizionomiei noastre sunt dificile.

Pacientul care, in cooperare cu medicul ortodont, decide ca are nevoie de un aparat dentar, este pus in fata unor alegeri destul de importante.

Din fericire, in toate aceste alegeri veti fi atent indrumat de catre specialistul care supravegheaza tratamentul de indreptare a dintilor.

Insa este important ca si dumneavoastra, ca si pacient, sa fiti corect informat asupra detaliilor privind tratamentul pe care il veti urma, pentru a lua cele mai bune decizii, in cunostinta de cauza.

Inainte de a alege tipul aparatului, impreuna cu medicul ortodont trebuie sa stabiliti foarte clar care este necesitatea si care urmeaza sa fie planul de tratament.

Apoi urmeaza decizia privind alegerea tipului potrivit de aparat dentar care poate conduce catre cele mai bune rezultate in cazul dumneavoastra.

Aparatele dentare fixe actioneaza prin intermediul braketilor lipiti de fiecare dinte si uniti intre ei cu un arc ce determina miscarea dintilor.


Aceste aparate difera in functie de pozitionarea lor (vestibulara sau linguala) si de materialul din care sunt confectionati braketii acestora.


Braketii pot fi confectionati din metal (aparat dentar metalic), ceramica (aparat dentar ceramic) sau safir (aparat dentar Safir).

Trebuie sa tinem cont de anumite criterii, atunci cand comparam tipurile de aparate dentare:

  • Functionalitate


Aparatele dentare metalice sunt considerate inca cele mai eficiente, dar si cele ceramice si-au dovedit eficacitatea, cu toate ca sunt mai noi pe piata .

Asadar, fie ca alegeti tratamentul cu aparat dentar ceramic sau metalic, veti beneficia de eficienta maxima a unui tratament ortodontic.

  • Indicatii terapeutice


Bracketii de ceramica sunt mai putin rezistenti la socuri fata de bracketii de metal, putandu-se fractura sau sparge mai usor. Din aceasta cauza medicii nu ii folosesc in zona molarilor (masele unde forta masticatorie este cea mai mare).

Dintre toate mijloacele de corectie ortodontica, aparatele dentare metalice sunt si cele mai versatile, fiind recomandate in egala masura pacientilor de toate varstele.

blank
  • Estetica


Aparatul ceramic este aparatul ce se potriveste perfect persoanelor pentru care conteaza aspectul fizic sau cele care lucreaza in domenii in care se solicita o estetica cel putin placuta.

Cu ajutorul culorii albe a bracketilor, precum si a arcului care trece prin bracketi si care poate de asemenea sa fie alb, aparatul ceramic trece de obicei aproape neobservat.

Ceramica imita fidel culoarea dintilor, usurand, pentru pacientii cu necesitati estetice ridicate, alegerea intre aparat dentar ceramic sau metalic.

Aparatul dentar metalic este poate cel mai popular si accesibil tip de aparat dentar, dar si cel care este cel mai vizibil.

Cele doua elemente principale ale aparatului metalic, respectiv bracketul si arcul sunt completate de catre elasticele care pentru copii pot sa fie colorate, culoarea putandu-se schimba lunar, la control.

Aceste elastice colorate au facut din aparatele dentare o adevarata moda printre copii si adolescenti.

blank

Costuri

Din punct de vedere financiar, aparatul metalic fix are un cost mult mai mic decat toate celelalte aparate.

Costul unui aparat dentar ceramic este mai mare decat al aparatului metalic deoarece acesti bracketi sunt mai scumpi datorita materialului din care sunt realizati dar si datorita faptului ca medicului ortodont ii este mai dificil sa-i pozitioneze si sa lucreze cu ei.

Este bine sa nu lasati ca o decizie atat de importanta, precum cea de a alege intre aparat dentar ceramic sau metalic, sa fie influentata de diferenta de pret.

Durata tratamentului

Bracketii aparatului dentar ceramic au o frictiune mai crescuta cu arcul principal, care este intotdeauna metalic, ceea ce duce la o crestere a timpului de tratament ortodontic.

Aceasta frictiune este redusa in cazul aparatului metalic, obtinandu-se efectele scontate in timp mai scurt.

Montare

Tehnica folosita precum si timpul de montare sunt aceleasi in cazul ambelor aparate, fiind vorba in ambele cazuri de aparate dentare fixe, cu braketi.

Rezistenta

Tinand cont de compozitia materialului din care sunt fabricate (inox), aparatele ortodontice metalice sunt si cele mai rezistente.

Rezistenta unui astfel de aparat il face sa fie extrem de apreciat de catre pacienti, in special de catre copii. Acestia nu sunt in general atenti la ceea ce mananca, iar un astfel de aparat rezista cu succes la actiunea unor alimente dure.

Un aparat dentar ceramic este realizat din ceramica policristalina. Bracketii policristalini ai unui acestuia sunt opaci si au o rezistenta mai mica la fractura comparativ cu cei metalici si cu cei monocristalini din safir.

Totusi, ei sunt totusi destul de frecvent folositi datorita faptului ca sunt mai usor de produs si sunt mai estetici decat cei din metal, iar pretul lor este mai mic decat al celor din safir.

blank

Ingrijire

Avand acelasi sistem de functionare si de instalare, ambele tipuri necesita in esenta acelasi tip de igiena orala.

Confort pe durata tratamentului

Din punct de vedere tehnic, bracketii metalici au evoluat mult, fiind inlocuiti cu bracketi de dimensiuni mai mici, cu un aspect ergonomic diferit. Acestia se aplica pe fiecare dinte in parte, avand rolul de a transmite informatie arcului care trece prin ei.

Eficienta si confortul pe perioada de tratament creste odata cu optarea pentru un aparat ceramic.

Demontare

De regula, indiferent daca aparatul fix pe care  il purtati este metalic sau ceramic, indepartarea lui dureaza aproximativ o ora, maxim doua.

Medicul ortodont va utiliza un cleste special pentru a indeparta toti bracketii de pe dinti, ulterior va curata minutios dintii de toate urmele de adeziv restant si va lua o noua amprenta pentru viitorul aparat de contentie.

In anumite cazuri, dezlipirea braketilor ceramici de pe dinti dureaza un pic mai mult decat in cazul celor metalici, datorita fragilitatii lor, acestia uneori fracturandu-se in incercarea de a-i desprinde, ingreunand usor procesul.

Aparatul dentar ceramic este o varianta inlocuitoare excelenta a clasicului aparat ortodontic metalic, potrivit pentru pacientii cu necesitati estetice ridicate, oferind avantaje similare celui din urma.

Conditia esentiala a obtinerii unui maxim de succes in urma tratamentului ortodontic cu aparat dentar ceramic sau metalic este alegerea unui foarte bun specialist ortodont si buna cooperare intre medic si pacient.

blank

SPECIALISTII UNIDENT VA STAU LA DISPOZITIE CU VASTA LOR EXPERIENTA, PENTRU A VA CONDUCE SPRE UN ZAMBET MINUNAT.

Clinicile dentare Unident

Te AScultăm

blank