Zambetul iti poate schimba viata in bine!
Iar zambetul tau poate inspira alti oameni sa zambeasca … Tratamentul ortodontic prin aparat dentar fix iti poate modifica imaginea si iti poate da aripi pline de curaj, pentru a tine piept vietii, perpetuu cu zambetul pe buze.
Ce este un aparat dentar fix?
Aparatul dentar fix este un dispozitiv ortodontic ce actioneaza cu o anumita forta asupra dintilor, fapt ce ii determina sa se deplaseze prin os, pana ajung in pozitia planificata de medicul specialist care supravegheaza tratamentul.
Scopul este alinierea corecta a dintilor pe arcadele dentare si corectarea masticatiei.
Efectul indreptarii dintilor
Efectele se manifesta atat asupra esteticii fizionomiei, cat si asupra sanatatii orale si celei generale.
Un pacient care poate sa zambeasca si sa rada in sfarsit linistit, din tot sufletul, este mai presus de orice, un pacient fericit.
Efectele aspectului fizic armonios asupra psihicului sunt covarsitoare, in special in privinta unei trasaturi atat de evidente, ca zambetul.
Tipuri de aparat dentar fix
- VESTIBULAR
Aparatul dentar fix vestibular aplicat pe exteriorul dintilor, in zona dintre dinti si buze, este cel mai frecvent intalnit.
Acesta poate fi, la randul sau, de mai multe feluri, in functie de materialul din care sunt confectionati braketii:
- Metalic
- Ceramic
- Safir
LINGUAL
Aparatul dentar lingual este localizat in totalitate in zona linguala, pe fata interna a dintilor, cea care este in contact direct cu limba.
Montarea lui permite controlarea deplina a cresterii si evolutiei radacinilor si a coroanelor dentare.
Dirijarea dintilor inspre directia dorita permite ca la final sa se obtina repozitionarea lor naturala, cat mai corecta.
Datorita design-ului ultra plat este usor tolerat chiar si de catre pacientii sensibili.
Marele avantaj al sau este invizibilitatea, datorata pozitiei sale. Aceasta caracteristica il face potrivit pentru persoanele cu mari exigente estetice si persoanele publice.
Cui ii este indicat
Terapiile ortodontice cu aparate dentare fixe ofera o posibilitate eficienta de tratament in cazul:
- Adultilor cu probleme grave de aliniere dentara
In cazul adultilor, tratamentul ortodontic poate fi extrem de util si in indreptarea unor dinti care urmeaza sa fie pregatiti pentru aplicarea unor lucrari dentare, care in absenta terapiei nu ar putea fi realizate corect.
O alta situatie este aceea in care o persoana are un dinte lipsa, iar spatiul respectiv poate fi inchis prin migrarea dintilor „din spate”, astfel incat sa nu se slefuiasca dintii adiacenti pentru o punte sau sa nu se aplice un implant (care este costisitor).
Exista cazuri in care, din punct de vedere strict medical, un pacient nu necesita tratament ortodontic („muscatura” sa este in limite normale, masticatia este satisfacatoare), dar din punct de vedere estetic, tratamentul este extrem de benefic pentru fizionomia și confortul psihic al persoanei în cauza.
- Copiilor si adolescentilor incepand de la 10-12 ani, cu dantura permanenta
Tratamentul cu aparat dentar fix este recomandat adolescentilor, care nu mai pot beneficia de terapia cu aparate mobile deoarece au incheiat cresterea scheletala, precum si adultilor, pentru deplasarile dentare si corectarea ocluziei (muscaturii).
Tratamentele de ortodontie cu aparate dentare fixe, recomandate in cazuri grave de malpozitionare a dintilor situati pe una sau pe ambele arcade, au ca obiective:
- Miscarea fizica a dintilor in dorectia dorita;
- Miscarea si indreptarea radacinilor;
- Alungirea sau scurtarea coroanelor dentare;
- Repozitionarea individuala a fiecarui dinte;
- Remodelarea si extinderea arcadelor;
- Corectarea unor diferite tipuri de malocluzii, etc.
Mentinerea pozitiei dintilor indreptati
Dupa ce dintii sunt perfect aliniati, iar ocluzia este corecta, echilibrata, aceast rezultat trebuie menţinut.
Deoarece dintii au tendinta sa revina la pozitia initiala odata ce fortele aparatului nu mai actioneaza asupra lor, la finalul tratamentului, ei trebuie mentinuti in pozitia corectata prin aplicarea contentiilor.
Montarea aparatului dentar fix
Montarea aparatului este o procedura nedureroasă, dar va poate crea disconfort deoarece dureaza circa o ora pentru fiecare arcada, iar dumneavoastra va trebui sa mentineţi o deschidere optima a cavitatii bucale.
Dupa o igienizare riguroasa ( detartraj, periaj profesional), medicul dentist va aplica fiecare bracket pe dinte, cu ajutorul unui ciment dentar care se intareste sub actiunea lampii de fotopolimerizare.
In cele din urma, prin orificiile bracketilor se introduce un arc metalic, elementul activ al aparatelor ortodontice, care se va fixa in pozitie cu ajutorul unor elastice.
La finalul aplicarii, pacientul poate sa manance imediat si sa-si reia activitatile uzuale.
Ingrijirea orala pe durata tratamentului cu aparat dentar fix
Ingrijirea dintilor joaca un rol foarte important pe parcursul tratamentului cu aparat dentar. Urmați sfaturile de mai jos pentru a va ingriji cat mai bine atat dintii, cat si aparatul dentar:
- evitati alimentele dure, crocante (nuci, samburi, seminte, covrigi)
- in loc sa muscati din alimentele tari, taiati-le in bucati (morcovi, mere)
evitati alimentele lipicioase, dulciurile in exces si - guma de mestecat
- pastrati o igiena orala impecabila, pentru a preveni aparitia cariilor si a respiratiei neplacute
bracketii retin foarte usor resturi alimentare, de aceea este indicat sa folositi periute speciale, interdentare, ata si apa de gura - pentru orice defectiune a aparatului (arc care va jeneaza, bracket dezlipit) programati-va imediat la medicul ortodont, nerezolvarea lor poate prelungi durata tratamentului
- mergeti regulat la controale medicale, la aproximativ 1 luna
- nu va nelinistiti daca remarcati o oarecare mobilitate a dintilor, este un fenomen normal, dintii dumneavoastra se deplaseaza prin os, iar abia atunci cand ajung in pozitia dorita se fixeaza foarte bine.