Cand vine vorba de zambet frumos si dinti sanatosi, parintii se lupta uneori cu dilema referitoare la decizia de a opta sau nu pentru un tratament cu aparat dentar la copii, in cazul in care exista probleme.
Zambetul este primul semn de iubire pe care il transmitem celorlalti.
Sunt atat de frumosi oamenii cand zambesc!
Zambind, ne facem viata mai usoara , suntem mai optimisti si transmitem un mesaj de mai bine.
V-ati intrebat vreodata de ce copiii trec mult mai usor peste boli ? Copiii rad sincer, rad din toata inima, foarte des, iar asta ii ajuta sa treaca mult mai usor peste o boala sau o stare de disconfort specifica varstei.
Zambetul copilului sau este nepretuit, pentru un parinte. Ne poate insenina si cea mai trista si obositoare zi, reamintindu-ne de ceea ce conteaza cu adevarat.
Si ce ne dorim cel mai mult pentru copiii nostri ? Sa fie sanatosi si fericiti ! Sa poarte pe buze acelasi zambet larg, de copil, toata viata.
Sa se bucure de fiecare raza de soare, sa aiba incredere in ei si sa biruiasca prin optimismul lortoate incercarile vietii.
Pentru a ne asigura ca lucrurile vor sta asa, trebuie sa ne ingrijim de sanatatea copiilor nostri, inca din frageda copilarie.
Pentru ca uneori, copilasii veseli devin adulti frustrati si tematori, datorita problemelor de sanatate orala, care ii impiedica sa isi arate zambetul.
Si atunci, zambetul molipsitor de copil este inlocuit de zambetul ascuns, abtinut, al adultului care nu poate zambi cu adevarat, pentru ca stie ca dintii sai nu arata asa cum ar trebui.
Ca sa ne asiguram ca ai nostri copilasi se vor putea bucura de viata si ca adulti, fara oprelisti, trebuie sa ne asiguram ca frumusetea lor interioara va putea transpare prin fiecare zambet al lor, zi de zi.
Sudii recente arata ca peste 50% dintre copii au nevoie de aparat dentar. Situatia este cu atat mai grava, cu cat dintii strambi nu cauzeaza doar probleme de ordin estetic si de pronuntie. Cu timpul, lipsa unui tratament corespunzator poate duce la afectiuni digestive (din cauza masticatiei defectuoase), carii si alte probleme de sanatate.
Parintii zilelor noastre sunt din ce in ce mai interesati de prevenirea problemelor stomatologice ale copiilor, tocmai pentru ca ei insisi au avut si au, majoritatea dintre ei, mari probleme de sananate orala.
Cu totii ne gandim ce ar fi fost daca… parintii nostri ar fi insistat sa ne duca la controale stomatologice regulate, daca… parintii nostri ar fi insistat sa purtam aparat dentar la timp….si intrebarile pot continua.
Cu cat parintii constientizeaza importanta preventiei bolilor, ca si tratarea lor, cu seriozitate, inca din faza incipienta, cu atat mai bine pentru copiii lor.
Copilul trebuie familiarizat inca de mic cu medicul stomatolog, pentru a preveni fobia fata de medicul dentist, asadar primul consult se recomanda in jurul varstei de 1 an.
Prima evaluare ortodontica este indicata in momentul eruptiei primului dinte permanent, deci la 5-7 ani.
Cea mai frecventa problema intalnita in jurul varstei de 7 ani si care necesita aparat dentar mobil este aceea ca maxilarele sunt prea mici pentru dimensiunea dintilor de adult care urmeaza sa iasa.
Daca nu se largesc maxilarele pentru a face loc dintilor, acestia vor iesi in pozitii anormale, iar ulterior indreptarea lor poate necesita extractii dentare, aparate mai costisitoare, iar tratamentul cu aparat dentar la copii va dura mai mult.
Indicii pe baza carora parintii isi pot da seama daca cel mic are nevoie de aparat dentar:
- Pierderea dintilor de lapte mult prea devreme, prea tarziu sau neregulat;
- Dificultatile la mestecat sau muscare;
- Respiratia pe gura;
- Aglomerarea dintilor;
- Dinti foarte rari – ca si cum ar lipsi unii dintre ei;
- Dinti deplasati sau dintii aflati in afara;
- Muscarea obrazului;
- Dinti care se imbina anormal sau deloc;
- Falcile si dintii sunt mult mai mari si disproportionate in raport cu restul fetei;
- Bruxism – scrasneste din dinti, in special noaptea.
In ce consta tratamentul cu aparat dentar la copii
Tratamentul ortodontic se face in scopul infrumusetarii zambetului si a functionarii corecte a dintilor si presupune purtarea de aparate dentare, care vor alinia dintii si vor corecta muscatura copilului.
Durata tratamentului cu aparat dentar la copii variaza de la 1 la 3 ani, in functie de copil. Tratamentul este determinat de varsta, de starea de sanatate a dintilor si a gingiilor si de gradul de severitate a problemei.
De obicei, aparatele mobile sunt cea mai buna optiune pentru copiii care au inca dentitia temporara. Dupa varsta de 13-14 ani se recomanda, de cele mai multe ori, aparatele fixe.
Dupa ce i se da jos aparatul dentar unui copil, acesta va trebui sa poarte o perioada un asa-numit aparat de contentie. Acesta are rolul de a mentine dantura in pozitia noua.
Este important sa fie respectate indicatiile medicului ortodont privind igiena bucala si purtarea aparatului, precum si prezentarea la control ori de cate o cere medicul.
Chiar este necesar tratamentul cu aparat dentar la copii?
Interventia precoce asupra problemelor de sanatate orala poate preveni pe viitor probleme grave si ireversibile ale dintilor.
De exemplu, in cazul ocluziei (muscaturii) inverse, respectiv cand mandibula este mai mare decat maxilarul, un tratament la o varsta frageda, cand oasele sunt moi, maleabile, va dura mult mai putin si poate evita corectarea mult mai dificila la varsta mai mare, posibila uneori numai cu interventie chirurgicala.
Este bine ca tratamentul ortodontic sa se efectueze in copilarie, deoarece aspectul fizic nu prezinta o atat de mare importanta pentru copii.
Urmarind cu atentie schimbarile ce pot aparea in dezvoltarea celui mic, cu multa rabdare si avand sprijinul unui specialist ortodont cu experienta, majoritatea afectiunilor pot fi tratate intr-un timp destul de scurt.
Nu amanati si nu neglijati importanta igienei orale, a controalelor stomatologice regulate si a tratarii problemelor de sanatate dentara, inca din stadiu incipient.
De ele depind in mare masura atat aspectul fizic armonios, cat si sanatatea fizica si psihica a copilului dumneavoastra.