Vi s-a întâmplat să simțiți durere de cap și de maxilar când vă treziți din somn sau ați observat că încleștați, în mod involuntar, maxilarele în timpul zilei? S-ar putea să suferiți de bruxism, o afecțiune despre care se spune că este “boala vieții moderne”, dar pe care să nu o conștientizați până în momentul în care apare durerea sau este diagnosticată de medicul stomatolog.
Întâlnită atât la adulți, cât și la copii, bruxismul este o afecțiune dentară foarte frecventă, caracterizată prin scrâșnitul din dinți, încleștarea maxilarelor și dureri ale articulației temporo-mandibulare.
Știați că….
La copii, bruxismul este fiziologic în timpul erupției molarului de 6 ani, care reprezintă cheia ocluziei dentare și care determină dimensiunea etajului inferior al feței si până ce acesta atinge planul de ocluzie. După această etapă, afecțiunea devine patologică și necesită investigații suplimentare.
În simptomatologia dentară, bruxismul poate fi de două feluri:
- Bruxism nocturn – cel mai dificil de controlat și, totodată, cel mai frecvent, se manifestă prin scrâșnirea automată a dinților în timpul somnului și contracții ritmice ale maxilarului. În plus, acest tip de bruxism este, de obicei, însoțit de alte tulburări ale somnului, precum sforăitul și apneea în somn. Acest tip de bruxism
- Bruxism diurn – apare, de cele mai multe ori, ca reacție la stimuli externi, precum: anxietatea, panica, nervozitatea, personalitatea hiperactivă, agresivă, competitivă, sau pe fondul unor tulburări de ocluzie. Episoadele de bruxism diurn apar fără a fi conștientizate, în special în timpul perioadelor de concentrare sporită, stări emoționale intense sau în situații stresante.
Când trebuie să mergeți la medicul stomatolog?
- scrâşnitul dinţilor – zgomotele specifice pot fi sesizate de pacient sau de apropiaţii săi şi, dacă acest lucru se repetă, problema poate fi adresată din timp;
- uzura dentară – este detectată, de regulă, în momentul apariţiei sensibilităţii dentare sau a hiperesteziei dentinare;
- fisuri sau fracturi dentare care nu pot fi asociate unui traumatism fizic;
- modificări parodontale, precum: retragerea gingiei, atrofie alveolară, mobilitatea dinților etc;
- fracturi sau deteriorări (decimentări) ale lucrărilor protetice;
- leziuni ale buzelor, ale obrajilor sau ale limbii, ce nu pot fi asociate unui traumatism fizic sau altui tip de afecţiune cavităţii bucale;
- sensibilitate dentară la cald, rece, atingere;
- disfuncţie temporo-mandibulară;
- migrene sau dureri ce pot fi confundate cu durerile de urechi, nevralgii, dureri ale mușchilor gâtului și ale cefei.
Soluții complexe de tratament
Primul pas către vindecare este diagnosticarea corectă și cât mai timpurie a bruxismului în cadrul consultației stomatologice, când medicul stomatolog evaluează starea danturii și stabilește o cauză exactă pentru apariția afecțiunii.
Prin examinarea dentară realizată, medicul va determina dacă există o sensibilitate crescută la nivelul mușchilor mandibulei sau dacă sunt semne ale uzurii dentare.
În plus, acesta vă va recomanda efectuarea unor investigații radiologice – radiografie dentară sau tomografie computerizată, pentru evaluarea stării rădăcinilor dentare și a osului maxilar.
Pe baza diagnosticului oferit de medicul specialist, acesta vă va oferi cea mai potrivită metodă de tratament.
În general, tratamentul pentru bruxism este reprezentat de crearea personalizată a unei gutiere dentare, după mulajul dinților de pe una dintre arcade, ce va separa dinții și va împiedica lezarea lor prin scrâșnit sau încleștare.
În functie de gravitatea afecțiunii, gutiera poate fi purtată pe timpul zilei, nopții sau 24 h/zi. În cazul în care urmați ulterior tratamente asociate – odontale, protetice, ortodontice, parodontale, perioada de purtare a gutierei poate să fie de minim 3 luni.
Uneori, pentru a trata această afecțiune, este necesară repoziționarea dinților și modificarea contactelor dintre dinți, ceea ce se realizează cu un aparat ortodontic.
Alte tratamente de corectare a bruxismului includ exercițiile de relaxare musculară și igiena dentară pe timpul nopții.
Pentru a evita complicațiile ce pot apărea din cauza bruxismului, trebuie să respectați cu strictețe indicațiile medicului dentist și planul de tratament propus.