O sănătate orală bună începe din timp! Deși o mare parte a tratamentelor ortodontice se realizează începând cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani, soluția pentru unele probleme din acest segment este mai ușor de oferit atunci când se intervine mai devreme. Asociația Ortodonților recomandă efectuarea unui control stomatologic începând chiar de la vârsta de 3 ani!
De cele mai multe ori, etapizarea tratamentului ortodontic în 2 pași oferă rezultate deosebite, ducând chiar la evitarea extracției unor dinți permanenți sau a unor operații costisitoare de chirurgie ortodontică.
În funcţie de statusul dentar şi de anomalia prezentă, prima etapă a tratamentului poate să înceapă încă de la vârsta de 6-7 ani, când dinţii încă sunt în plin proces de erupţie şi maxilarele se află în curs de dezvoltare. Astfel, prin imprimarea unor bune direcţii de creştere a maxilarelor, pot fi corectate sau, cel puțin ameliorate, o serie de anomalii până când copilul va fi pregătit, din punct de vedere al vârstei, să fie tratat prin aparat ortodontic fix, în etapa finală a tratamentului ortodontic.
Iată câteva dintre situațiile în care se recomandă începerea timpurie a tratamentului ortodontic:
- Ocluzia încrucişată, denumită în literatură şi “crossbite”, se referă la prezenţa unor dinţi inferiori care îi circumscriu pe cei superiori în momentul ocluziei, fapt cauzat, în principal, de dimensiunea redusă a maxilarului superior. În acest caz, masticația poate fi afectată și, în timp, pot apărea chiar dureri la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare. Tratamentul ortodontic în prima etapă vizează expansionarea maxilarului superior şi alinierea arcadelor prin aparat mobilizabil. În momentul în care toţi dinţii definitivi au erupt, aparatul fix va veni în completarea tratamentului anterior.
- Protruzia dinţilor frontali: cele două arcade nu sunt în contact, deoarece dinţii frontali superiori se află într-o poziţie mult anterioară celor frontali inferiori. În acest caz, chiar și fizionomia copilului poate fi afectată, în unele situații buza inferioară putând chiar fi aspirată în spaţiul interarcadic existent. Protruzia dinţilor frontali superiori poate fi cauzată de respirația pe gură sau de obiceiul micuțului de a-și suge degetul mare pentru o perioadă îndelungată de timp. Prin plasarea aparatului ortodontic mobilizabil – ca primă etapă a tratamentului, se poate reduce din protruzia dinţilor superiori şi, de asemenea, se corectează obiceiul de sugere a degetului. Aparatele mobilizabile devin tot mai atractive pentru copii – pot fi comandate în culori și forme variate și sunt din ce în ce mai confortabile pentru a fi purtate.
Suplimentar celor amintite, tratamentul ortodontic început de timpuriu posedă numeroase avantaje, printre care:
- Diminuează timpul de tratament şi costul acestuia
- Reduce considerabil riscul apariţiei cariilor și bolilor gingivale
- Îmbunătățește obiceiurile privind igiena orală
- Corectează poziţia limbii şi asigură dezvoltarea corectă a dinţilor şi a feţei
- Îmbunătăţeşte simetria facială
- Scade riscului de accidentare a dinţilor malpoziționați
- Sporeşte încrederea în sine a copilului
Pentru a oferi certitudinea celor mai bune rezultate, medicii ortodonți ai Clinicilor Dentare Premium UNIDENT vor crea un plan de tratament detaliat și specific și vor monitoriza atent progresul copilului prin controale regulate.
Programați cât mai curând o consultație și aflați de la specialiștii noștri care este cel mai potrivit moment ca micuțul dumneavoastră să înceapă tratamentul, pentru a se bucura de un zâmbet frumos și sănătos!