Parodontoza – afecțiunea despre care cu toții am auzit, dar unii dintre noi știu multe, iar restul absolut nimic.
Pentru că este o afecțiune din ce în ce mai des întâlnită, atât în rândul vârstnicilor, cât şi al celor tineri, este necesar să fim informați asupra ei.
Este important să fim atenți la orice modificări ale stării noastre de sănătate, inclusiv orală, pentru că orice afecțiune, în stadiu incipient, se tratează mai ușor, mai rapid şi mai puțin costisitor.
Ce este parodontoza?
Boala parodontală (paradontoza) este o boală distructivă a țesuturilor din jurul dintelui (os alveolar, ligamente, gingie).
Cel mai important aspect al acestei boli este că în stadiu foarte avansat duce la căderea dinților.
Acest fapt o face deosebit de periculoasă.
Boala parodontală cuprinde o serie de afecțiuni ale țesuturilor din jurul dintelui , afecțiuni de natură inflamatorie, cauzate de bacteriile ce formează placa bacteriană.
Totul începe de la gingii, parodontoza reprezentând agravarea infecției gingivale, avansate la nivelul țesutului osos.
Cauzele parodontozei
Principala cauză a apariției bolii parodontale, în stadiu incipient, este neîndepărtarea plăcii bacteriene acumulate în mod natural pe suprafața dinților.
Ce este parodontoza? În mod obișnuit, principala consecință gravă a lipsei igienei orale corespunzătoare.
Placa bacteriană este formată din bacteriile prezente în gură, resturi alimentare și salivă.
Bacteriile se hrănesc cu carbohidrații din alimente, eliberând substanțe acide.
În timp, acidul degradează suprafața dinților, ducând la apariția cariilor și irită gingiile, provocând inflamarea și sângerarea acestora.
În stadii avansate infectarea țesuturilor determină retracția gingiilor de pe dinți și resorbția osului alveolar care susține dintele. Aceasta determină căderea dinților.
Aceasta afecțiune s-a dovedit a fi totuși legată în anumite cazuri şi de factori genetici, fumat, dieta nesănătoasă, afecțiuni medicale, tratamente de genul tetraciclinei şi chimioterapiei.
Simptomele parodontozei
Stadiul incipient al bolii parodontale este gingivita. Diagnosticată la timp, această este ușor tratabilă.
Așadar, este esențial să știm exact ce este parodontoză și care sunt simptomele acesteia.
Mulți dintre cei care au o formă ușoară de gingivită nu au simptome.
În mod obișnuit, în stadiu incipient apar totuși sângerările gingivale, durere, inflamarea și înroșirea gingiilor.
Sângerările gingivale apar din cauză că bacteriile şi toxinele din placa bacteriană provoacă o infecție care face ca țesuturile să fie predispuse la sângerare.
Unul dintre răspunsurile de apărare ale sistemului imunitar este inflamația gingiilor, o reacție prin care organismul încearcă sa izoleze bacteriile care cauzează boala şi să împiedice răspândirea lor în alte părţi ale corpului.
Placa bacteriană va determina apariția mirosului neplăcut al gurii.
Infecția va determina în timp distrugerea țesutului parodontal şi expunerea rădăcinii dintelui, aceștia având aspectul de dinți mai lungi.
Mobilitatea dinților apare în următorul stadiu, aceștia deplasându-se din pozițiile lor obișnuite, datorita forțelor din timpul masticației.
Tratarea corectă a parodontozei
Acum, că am stabilit ce este parodontoza și care sunt cauzele și simptomele acesteia, trebuie să fiți informați și asupra tratării ei corecte.
Este deosebit de important că boală parodontala să fie diagnosticată încă din stadiul incipient, de gingivită.
Controalele periodice pot decela boala cu ani înainte de apariția simptomelor clare, observabile de către pacienți.
Teama de stomatolog nu mai are temei în zilele noastre. Stomatologia modernă este ultraconservativă și se bazează pe un diagnostic precoce și un tratament profilactic.
Parodontoza se tratează cu succes prin tehnologii avansate, în cadrul Clinicilor Dentare Unident din Galați și Tulcea.
Primul pas în tratarea parodontozei în cadrul Clinicilor Dentare Unident este consultația de specialitate, în cadrul căreia se vor efectua igienizarea profesională a cavității orale și decontaminarea bacteriană laser.
Ulterior se va realiza o performantă tomografie dentară digitală 3D și o sondare parodontală modernă, pentru a se stabili gradul de afectare a țesuturilor.
Va urma, dacă este cazul, în funcție de gradul de avansare a bolii, tratamentul rădăcinilor dentare: curățarea și netezirea suprafețelor radiculare, sub anestezie.
În Clinicile Dentare Unident sunt utilizate tehnici moderne de eliminare a bacteriilor și infecției, urmând ca apoi organismul să fie stimulat să se autoregenereze în timp cât mai scurt, pentru a nu permite bolii să recidiveze:
- metode avansate de tratament, laser asistate;
- tehnici de biostimulare laser;
- infiltrații locale cu cocktail-uri regenerative.
Laserele performante chirurgicale și terapeutice din dotarea Clinicilor Dentare Unident permit tratarea bolii parodontale, fără incizii, șuturi, sângerare și recuperare anevoioasă.
Specialiștii noștri experimentați și înalt calificați în parodontologie vă stau la dispoziție pentru tratarea parodontozei prin tehnici și tehnologii de înaltă performanță.
Ce este parodontoza? Afecțiune ce pune în pericol însuși existența dinților noștri naturali pe arcade, afecțiune tratată cu succes în Clinicile Dentare Unident.
Doamna Doctor Luca Petronela, expertul nostru parodontolog, deține titlul de Doctor în Științe Medicale (Doctorat în Odontologie- Parodontologie Orală și Masterat în Sănătate Oro- Dentară) având o vastă experiență în:
- parodontologie laser;
- implantologie orală ;
- radiodiagnostic maxilo-dentar;
- endodonție microscopică;
- microchirurgie laser;
- protetică digitală.
Deasemenea, este fondatoarea şi managerul general al brand-ului UNIDENT CENTER, ce oferă servicii premium de medicină dentară în cele 5 locații din Tulcea, Galați şi Buzău:
Clinica Dentară Premium UNIDENT TulceaStr. Toamnei, Nr. 7A Tulcea, Jud. Tulcea, 820127Tel.: 0240 519 111 | 0744 400 705 | 0744 400 706Fax: 0240 519 111 | Clinica Dentară Premium UNIDENT GalațiStr. Brăilei, nr. 171A, Galați, jud. GalațiTel.: 0740 705 706 | 0740 706 705Email: office@unident.rodr.lucapetronela@yahoo.com |
Centrul de Radiologie Dentară Digitală UNIDENT TulceaStr. 14 Noiembrie, Nr. 6, Bl. S3, Parter, Reper: Hotel Egreta, Tulcea, Jud. Tulcea, 820127Tel.: 0240 519 111 | 0751 632 435 | Centrul de Radiologie Dentară Digitală UNIDENT GalațiStr. Constructorilor, Nr. 1A, Cartier Țiglina II, Reper: Clădirea Arcada, Galați, Jud. GalațiTel.: 0336 802 620 | 0751 632 435 |
Centrul de Radiologie Dentară Digitală UNIDENT BuzăuStr. Unirii, Bl E8, Parter, BuzăuTel.: 0744 702 701E-mail pentru pacienți: officebz@radiologie-unident.ro |