Paradontoza, simptome care spun ca dintii tai sunt in pericol

Conform primului studiu național despre bolile parodontale, doar 48% dintre români știu că parodontoza este o boală a dinților, 12% asociază această boală cu gingiile, iar 39% dintre romani nu știu nimic despre parodontoza, nici măcar nu o asociază cu cavitatea bucala!

Acest studiu are ca obiectiv semnalarea unei probleme de educație a romanilor care, din motive precum neștiința, neapelarea la servicii medicale sau absența unei igiene adecvate sunt din ce în ce mai expuși afecțiunilor parodontale.

O concepție larg răspândită este de pildă aceea ca parodontoza este o boala a bătrânilor. Puțini știu însă că bolile parodontale se pot instala chiar de la vârsta adolescentei.

Marea problema este că oamenii nici măcar nu cunosc semnalele care ar trebui să le ridice semne de întrebare. Necunoscând simptomatologia, majoritatea nici nu își pun problema că ar putea fi în pericol.

Parodontoza este una dintre cele mai grave afecțiuni stomatologice, a cărei evoluție conduce la mobilitatea și pierderea dinților de pe arcadele dentare, uneori, chiar la vârste tinere. Cu măsurile potrivite, luate la timp, poate fi tratată.

Denumită științific parodontopatie marginală, boala a însoțit în mod constant evoluția umană, încă din cele mai vechi timpuri. Au fost descoperite mențiuni despre ea în texte medicale antice din India, China, Egipt, Israel, la greci, români și vechii arabi.

Boala parodontală este o afecțiune cronică a gingiei, de tip inflamator. Parodontoza se manifestă la nivelul țesuturilor de susținere a dintelui pe arcadă: gingie, ligament parodontal, os alveolar. Parodontoza poate duce la pierderea dinților prin distrugerea țesutului moale și a osului care susține dinții. De aceea este bine să fim informați despre simptomele parodontozei.

Startul problemelor este dat atunci când particulelor de alimente, salivei si bacteriilor li se permite acumularea în jurul marginii gingiei, încurajând formarea unei mase bacteriene moi, numită placă bacteriană. Pe măsură ce cantități crescute de placă bacteriană pătrund între dinți, pot apărea cavități, iar materialul degradat din acestea creează un bun mediu de cultură pentru bacteriile deja prezente. Cavitățile formate se adâncesc și pot provoca distrugeri ale dinților și osului.

Parodontoza are anumite stadii principale.

În primă fază apare inflamația gingiei, denumită gingivita. În mod normal, gingiile sănătoase sunt ferme și de culoare roz pal. Gingivita se manifestă prin modificarea consistenței gingiei – devine moale, și a culorii – spre roșu violaceu. Apare senzația de prurit gingival, iar gingiile sângerează foarte ușor, chiar și la un periaj cu periuța cu păr moale.

Important este că în această fază parodontoza este reversibilă, fiind cel mai bun moment pentru a vă programa la un consult stomatologic.

Cât despre simptome, parodontoza manifestări mult mai grave şi diferite de cele ale gingivitei.

Gingivita netratată evoluează spre structurile profunde, gingia începe să se retragă de pe dinți, antrenând apoi și osul alveolar, apar pungile parodontale („buzunărașe” formate între os și dinte, în care se acumulează bacterii, tartru, fragmente de os necrozat, etc.).

Parodontita este detectată, de obicei, atunci cand dintii prezinta mobilitate marcanta si când este mai greu de tratat.

În ultima fază a afecțiunii parodontale, dinții sunt expulzați din alveolele dentare.

Paradontoza simptome descrise mai jos:

Simptomele gingivitei pot fi:

  • Gingiile roșii, inflamate
  • Depunerile de tartru la baza dinților
  • Sensibilitate dentară la stimuli externi, termici și chimici
  • Sângerarea în timpul periajului
  • Respirația urât mirositoare
  • Referitor la parodontoză simptome des întâlnite sunt:
  • Gingii desprinse de pe dinți și retrase, fapt ce duce la aspectul de dinți lungi
  • Dinți mobili
  • Căderea dinților
  • Infecții la nivelul gingiilor

Inițial, simptomele se localizează la nivelul gingiei dintre dinți, apoi se generalizează la întreaga gingie.

Pentru a recunoaște orice modificare a gingiei, trebuie sa știi în primul rând cum arată o gingie sănătoasă:

  • culoarea este roz deschis;
  • textura este punctată;
  • este fermă;
  • aderă la osul alveolar;
  • nu prezinta ulcerații, fisuri;
  • nu sângerează nici spontan, dar nici la periaj sau în cursul alimentației.

Banala gingivită duce așadar la parodontoză, simptome ale acesteia fiind bine de cunoscut.

Parodontopatia marginală este o afecțiune dentară care încă din primele etape îți transmite semnale de alarmă menite să te trimită la stomatolog. Ignorarea acestor simptome timpurii nu face altceva decât să agraveze boala parodontală și să grăbească pierderea dinților naturali.

Parodontoza este o leziune ireversibilă.

Simptomele parodontozei pot părea nesemnificative la început, dar cu cât iei măsuri mai devreme, cu atât cresc șansele de a-ți salva dinții.

Si nu uita! Cu cat ignori mai mult aceasta boala, cu atat costurile aferente tratamentelor vor creste!

La UNIDENT avem cei mai buni specialiști care vă stau la dispoziție pentru consultatii de specialitate, tratamente complexe, monitorizare si controale periodice, în scopul prevenirii eficiente a acestei afectiuni, precum și pentru tratarea bolilor parodontale deja instalate.

Categorii

ScrieȚI-ne și vă contactăm rapid