Parodontologia, tipuri de afecțiuni și tratamente

Afecțiunile parodontale reprezintă, conform statisticilor internaționale, una dintre principalele cauze pentru care, cele mai multe persoane cu vârste tinere ajung să-și piardă prematur unul sau mai mulți dinți. Pentru a putea preveni, diagnostica și trata din timp o afecțiune încadrată la această categorie, este foarte important să apelăm  din timp la un medic parodontolog și să dispunem de câteva informații esențiale legate de parodontologie.

 

Ce este parodontologia?

Parodontologia este o ramură  a medicinei dentare care se ocupă de afecțiunile gingivale, așa cum sunt gingivita și parodontita. Ea este specializarea care are ca domeniu principal de activitate diagnosticarea și tratarea bolilor ce afectează gingiile și țesuturile de susținere a dinților.

Specialistul parodontolog este cel care se va ocupa de acestă disciplină și cel mai în măsură să ofere un diagnostic corect și să recomande o terapie care să stopeze evoluția sau să trateze o boală  parodontală.

Experiența medicului este foarte importantă în recomandarea terapiei adecvate nivelului de evoluție și complexității fiecărui afecțiuni, în parte.  La fel de importantă este și aparatura folosită în terapii.

Ce este boala parodontală?

Boala parodontală, parodontita sau parodontoza este denumirea date unei afecțiuni dentare ce are drept cauză inflamarea parodonțiului sau a țesuturilor de susținere a dinților. Acest parodonțiu, ce include gingia, osul, ligamentul care leagă dintele de os, este acea parte care menține dinții într-o poziție fixă pe arcade și acționează ca un fel de amortizor de forțe în timpul mușcăturii.

Boala parodontală debutează prin inflamarea gingiei numită gingivită, care poate evolua sau nu în parodontită. Pentru a nu lasă această inflamație să evolueze și să se agraveze, este foarte important ca simptomele să fie luate în serios și să ne programăm cât de urgent posibil al un medic specialist.

Care sunt principalele tipuri de afecțiuni parodontale?

Așa cum am specificat și la punctul anterior, cele două tipuri principale de afecțiuni sau boli parodontale sunt : gingivita și parodontita.

Gingivita

Gingivita este prima formă de afecțiune parodontală. Ea se manifestă prin inflamarea și înroșirea gingiilor, sângerări frecvente în timpul periajul și chiar  sângerări spontane. În această fază nu este afectată alveola dentară sau osul și pierderea dinților nu este o consecință obligatorie.

Parodontita

Parodontita este următoarea etapă în evoluția afecțiunii dentare numită gingivită. Ea apere în cazul în care faza incipientă nu a fost sesizată din timp și nu au fost aplicate măsurile sau terapiile necesare stopării bolii. Parodontita apare atunci când placa bacteriană se îngroașă și afectează  țesutul, conducând la retracție gingivală și la descoperirea rădăcinii dintelui. În aceste condiții dintele devine mobil și afectează osul.

Există terapii și aparatură medicală performantă pentru a remedia oricare dintre aceste situații. Totul este să te programezi cât mai rapid la un stomatolog specialist în parodontologie.

 

Simptome boală parodontală

Orice debut de boală se manifestă printr-o serie de simptome, care pot fi persistente sau ocazionale. În cazul bolilor parodontale, în funcție de stadiu, avem următoarele simptome:

  • Sângerări dentare ocazionale sau permanente în timpul periajului, la lovirea gingiilor sau fără un motiv evident.
  • Gingii inflamate, de culoare roșu aprins, violet și chiar albăstrui;
  • Respirație neplăcută, datorită înmulțirii bacteriilor și/sau apariției unor infecții;
  • Gust afectat.
  • Retracție gingivală, rădăcina dinților devenind din ce în ce mai vizibilă;
  • Dureri în timpul masticației
  • Mobilitatea dinților.

Dacă resimți oricare dintre aceste simptome, nu le neglija!

 

Diagnostic boli parodontale

Pentru a afla dacă suferi de o afecțiune parodontală sau este vorba despre o alta problema stomatologică, singura soluție este să-ți faci o programare într-un cabinet stomatologic.

Pe lângă observația clinică inițială va fi nevoie și de realizarea unor radiografii locale sau a unei radiografii panoramice, a întregii cavități bucale.

Diagnosticul se poate pune doar într-un cabinet de specialitate, în urma analizei radiografiilor și realizării unei fișe parodontale clinice.

Tratamente afecțiuni parodontale

După stabilirea diagnosticul, parodontologul va recomanda cea mai bună soluție de tratament. Pentru eficiență și stoparea evoluției bolii se recurge atât la intervenții imediate, cât și la recomandări de igienă dentară cât mai corectă.

Tratamentul gingivitei

Tratamentul gingivitei presupune aplicarea profilaxiei speciale profesionale în cabinet. Aceasta include detartraj și periaj profesional, cu instrumente clasice sau cu aparatură de ultimă generație.

Tratamentul parodontitei

Tratamentul parodontitei presupune intervenții mai complexe.  Acestea pot fi tratamente cu acțiune locală, de decontaminarea bacteriană parodontale sau tratamente chirurgicale cu ajutorul unor lasere dentare. Aparatura performantă asigură rezultate mult mai bune și o refacere mult mai rapidă.

Terapia de menținere

În cazul afecțiunilor parodontale terapia de menținere este esențială în stoparea evoluției bolii și în înlăturarea problemelor. Aceasta se realizează prin ședințe de reevaluare periodică și de igienizare cât mai strictă a zonelor afectate.

În tot acest demers, implicarea, înțelegerea și cooperarea pacientulului sunt esențiale pentru obținerea și menținerea rezultatelor.

Igiena dentară corectă este obligatorie pentru a preveni atât afecțiunile parodontale, cât și alte afecțiuni stomatologice. Aceasta include: periajul de minim 2 ori pe zi, folosirea aței dentare și a unor perii cu eficiență interdentară, clătirea cu apă de gură și o vizită stomatologică la dentistul  preferat la fiecare 3 luni.

Te așteptăm în clinicile noastre pentru diagnostic și un tratament corect.

Unident a gândit pachete de tratament ce va pot fi folos in tratarea parodotozei.

Pentru prevenție, diagnostic și tratamente afecțiuni parodontale, programează-ți acum o consultație!

ScrieȚI-ne și vă contactăm rapid