Parodontoza se vindeca? Da !

Cuvântul “parodontal” își are originea în greaca veche și înseamnă “în jurul dintelui”. Bolile parodontale sunt cauzate debacterii care, sub formă de placă microbiană sau tartru, aderă de gingii, os și țesuturile înconjurătoare.

Acest proces este de obicei nedureros în primele faze, dar consecințele bolii parodontale sunt severe, daca sunt ignorate.

Cauzele apariției acestei îmbolnăviri sunt numeroase și diverse. Sunt incriminați diverși factori precum cei genetici, endocrini , psihologici, factori de mediu ,boli profesionale, obiceiuri vicioase, stil alimentar și de viață nesănătos.

Cu toate acestea, cei mai importanți factori rămân însă placa bacteriana și tartrul, adevărate medii de cultură pentru numeroase bacterii.

Toți cei afectați de această boală se întreabă dacă parodontoza se vindecă.

Lipsa tratamentului va accentua evoluția bolii și a pierderii dinților în scurt timp, cu complicații ulterioare asupra procesului alveolar, prin imposibilitatea protezării fixe, mobilizabile pe implante, sau mobile. Prin tratament se urmărește mentinerea cât mai mult timp a dinților naturali pe arcadă.

Tratamentul în bolile parodontale este complex și diferă în funcție de fazele bolii.

Boala parodontală evoluează în 3 stadii: gingivită, parodontită superficială și parodontită profundă.

În fazele incipiente ale bolii parodontale vindecarea completă este perfect posibilă. Din această cauză este important să mergem la medicul dentist imediat ce observăm primele sângerări gingivale. Ideal ar fi sa mergem regulat la consultatiile periodice, la interval de maxim 6 luni.

În stadiile avansate ale bolii, parodontoza poate fi controlată pentru a i se opri evoluția. Cu un plan de tratament efectuat de profesioniști se pot chiar recupera o parte dintre complicațiile provocate de această boală.

Chiar și în cazul pierderii dinților, pentru a apela la  tratamentul prin implanturi este necesar să se mențină parodontoza sub un control atent.

Din punct de vedere patologic, parodontoza se vindecă în totalitate și pe termen lung, dar numai în anumite condiții.

În scopul vindecării, trebuie identificați factorii declanșatori. Boala parodontală apare datorită unui cumul de factori și nu al unuia singur. Dacă este diagnosticată, dar nu se descoperă ce anume a stat la baza instaurării ei, medicul va proceda la eliminarea efectelor, iar boala va recidiva.

Înțelegerea mecanismului declanșator al parodontozei este un proces complicat și destul de lung, ce se bazează mult pe relatia medic și pacient.

Primul pas spre vindecare este chiar decizia de a vă programa pentru o consultatie de specialitate. Cu cât boala este mai avansată, cu atât tratamentul este mai complex și mai de durată.

În stadiu incipient, parodontoza se tratează prin efectuarea unei igienizări profesionale a cavității orale cu decontaminare bacteriană laser, eliminându-se complet tartrul și bacteriile stocate pe suprafața dinților și gingiilor.

Ulterior, ar trebui ca gingiile să se vindece singure, in decurs de câteva săptămâni, după care vor fi efectuate niște teste pentru a stabili dacă este necesar un tratament mai complex.

După igienizarea profesionala, dacă este nevoie, se recomandă eliminarea pungilor parodontale formate la nivelul rădăcinii dinților, unde sunt stocate bacteriile, deoarece acestea duc la evoluţia bolii și imposibilitatea de curățare corespunzătoare a zonei.

Așadar, printr-o intervenție chirurgicală se reduce dimensiunea lor, zonele pot fi igienizate mai usor şi  gingia se poate atașa de dinte.

În anumite situații, în stadiile avansate ale bolii, gingiile s-au retras foarte mult și au expus rădăcina dinților, iar pentru că nu s-au luat masuri, structura osoasă a fost afectată și nu mai poate susține dintii în mod corespunzător.

Astfel, tratamentul presupune prelevarea unor cantități reduse de os din alte părți ale corpului sau se poate apela și la os de origine animala, artificial, care să fie mai apoi aplicat în maxilar pentru a întări susținerea. De asemenea, se elimină și zonele osoase afectate de parodontoză și se înlocuiesc, astfel că problema este ținută în frâu in mod eficient, pacienții putând să revină la obiceiurile de zi cu zi și să se bucure de micile plăceri ale vieții.

Tratamentul chirurgical clasic este de ultimă intenție, numai în anumite cazuri fiind necesar.

Parodontoza se vindecă la Clinica Unident cu ajutorul celor mai performante tehnologii, utilizand laserii medicali, printre care laserul Waterlase , care foloseste molecula de apă pentru realizarea tratamentelor avansate, fara freza sau bisturiu, fără durere, sângerare sau suturi, si laserul Epic, care decontamineaza zonele infiltrate de bacterii, nemaifiind nevoie de tratamente cu antibiotice perioade îndelungate.

O etapă esențială a tratamentului este ținerea sub observație trimestrială a pacientului parodontopat și monitorizarea instaurării obiceiurilor „bune”, în viața de zi cu zi.

Boala poate recidiva cu ușurință dacă nu sunt eliminați factorii care au dus inițial la îmbolnăvire, cum ar fi menținerea igienei orale, specifice pacienților cu boală parodontală, anumite obiceiuri alimentare, indice glicemic crescut și necompensat, etc.

Cu cât implementarea acestei conduite zilnice este mai rapidă, cu atât vindecarea este mai rapidă, iar șansele de recidivă a bolii, sunt mai scăzute.

Parodontoza este boala dinților ”sănătoşi”, căci se instalează mai ușor la pacienții care aparent nu au probleme stomatologice și din această cauză nu frecventează medicii dentişti.

Așadar, parodontoza se vindecă, pe mâinile specialistului potrivit și dacă pacientul este cu adevărat motivat și respectă întocmai indicațiile medicului curant.

De aceea este important ca toate persoanele să meargă la medicul dentist specialist, cel puțin o dată la șase luni pentru consultatia periodica și igienizarea profesionala, chiar dacă considera ca  nu este cazul. În final este mult mai ieftin să ne menținem sănătoși decât să ne vindecăm!

Vizitele regulate la dentist ne țin departe de boală. Este bine să vă prezentați la dentist imediat ce observați primele simptome, adică imediat ce gingiile sângerează, chiar dacă nu este vorba de parodontoză !

Puneți preț pe zâmbetul dumneavoastră, căci aspectul fizic vă influențează starea de spirit, succesul profesional si personal,  iar sănătatea orală vă influențează starea generală de sănătate!

ScrieȚI-ne și vă contactăm rapid