Știați că parodontoza se tratează?

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni dentare, care se poate manifesta la persoane de orice vârstă, cu implicații majore în ceea ce privește pierderile dentare, este parodontoza. Acest lucru nu s-ar întâmpla dacă am apela la medicul stomatolog măcar de 2 ori pe an și gingivita, faza incipientă a boli sau chiar primele simptome ale parodontozei avansate, nu ar fi neglijate.

Însă, ceea ce trebuie știut în acest moment este că, oricare ar fi stadiul bolii și problemele implicate, experiența clinică și tehnica stomatologică actuale dispun de soluții și tratamente pentru parodontoză.

Cum poate fi tratată gingivita?

Gingivita este primul tip de boală parodontală. Ea este cauzată de acumularea plăcii bacteriene, care acționează asupra gingiilor și provoacă inflamarea, înroșirea acestora. Adesea este însoțită de sângerări în timpul periajului. Dacă este depistată și tratată la timp, scade semnificativ riscul de a evolua în parodontoză avansată.

Tratamentul gingivitelor constă în curățarea dinților printr-un periaj și detartraj profesional, supra și subgingival. Intervenția constă în îndepărtarea cât mai atentă a depunerilor de tartru, cu aparatură și instrumente profesionale cu ultrasunete.

Oricât de bine și atent ne-am curăța dinții, este imposibil să eliminăm complet placa bacteriană. Tocmai de aceea, această procedură stomatologică este și cea mai bună metodă de prevenție și depistare  din timp a afecțiuni stomatologice.

Cum poate fi tratată parodontita sau parodontoza avansată?

Parodontita este forma avansată a boli parodontale, care survine atunci când gingivita a fost neglijată și lăsată netratată mult timp. Ea apare atunci când placa bacteriană afectează țesuturile și ligamentele de susținere a dinților. În cele mai multe cazuri se manifestă prin retracție gingivală, descoperirea rădăcinii dintelui, infecții, mobilitate și expulzarea sau pierderea dintelui.

Care sunt tratamentele disponibile în prezent pentru parodontoză avansată?

1. Tratamente cu laser dentar

Laserul dentar este cel mai performant instrument pentru a face un tratament eficient cu timp de recuperare minim, în cazul în care depunerile de tartru și placă bacteriană au condus la inflamarea și infecția țesuturilor în zona gingivală și subgingivală.

2. Tratamente de imobilizare a dinților afectați

În cazul în care afecțiunea a dus la mobilitatea dinților, se poate recurge la soluția unui tratament de imobilizare, cu o sârmă specială sau fibră de sticlă și chiar cu ajutorul unei punți dentare. Procedura are scopul de a readuce dinții într-o poziție fixă și de a reduce riscul de deplasare sau cădere.

3. Tratamente de chirurgie stomatologică

Atunci când inflamarea țesuturilor evoluează în infecții care pot dezgoli rădăcina dintelui sau chiar pot duce la pierderi ale osulului maxilarelor, este nevoie de intervenții mult mai complexe. Pentru siguranță și refacere cât mai rapidă este de preferat apelarea la intervenții cu aparatură cât mai performantă, cum ar fi laserele dentare.

4. Tratamente cu plasmă – Advanced Platelet Rich Fibrin

Cunoscute și ca terapii cu plasmă A-PRF, acest tip de intervenții reprezintă o metodă extrem de eficientă și revoluționară pentru a grăbi creșterea și vindecarea zonelor unde s-au efectuat intervenții chirurgicale complexe sau de adiție osoasă. Aceasta este o plasmă obținută din sânge recoltat de la pacient, care printr-o procedură specială de centrifugare, permite obținerea unei plasme bogate în trombocite, proteine de legare și factori de creștere ce accelerează procesul de regenerare și reduc timpul refacere a zonei supuse intervenției.

5. Implanturi dentare

Atunci când nu s-a intervenit la timp cu măsuri de prevenție, tratare a inflamației sau infecției sau proceduri de imobilizare a dinților, cea mai avansată soluție de umplere a golului lăsat de pierdere sau extracție este implantul dentar. Acesta poate fi efectuat în prezent atât pentru un singur dinte, cât și pentru pierderea completă a dinților de pe o întreagă arcadă, cu implanturi de tip Fast & Fixed.

În concluzie, pentru prevenție și reducerea riscurilor, aveți mereu grijă de igiena de dentară zilnică și de respectarea controalelor stomatologice periodice, de rutină la interval de 6 luni. Și, chiar dacă există riscuri, determinate de factori pe care nu-i puteți ține sub control, oricare ar fi tipul și stadiul bolii parodontale, există stomatologi specialiști și metode de stopare și refacere a țesuturilor cu redarea imediată a funcțiilor de estetică și mesticatorie.

Experiența și aparatura folosite sunt esențiale în calitatea și durabilitatea rezultatelor. Tocmai de aceea, alegeți să apelați, la clinicile cunoscute, ce dispun de dotări de ultimă generație.

ScrieȚI-ne și vă contactăm rapid