blank

Când este necesar consultul stomatologic la copii?

blank

Copilașul tău are încă dințișorii săi de lapte, perfecți, albi imaculați, ca niște perluţe, iar tu te gândești că nu are nici un sens să îl chinui mergând la consulturi stomatologice de la o vârstă fragedă.

Sau poate e deja mai măricel și dinții definitivi au început să iasă, dar totul ți se pare în regulă și te mândrești cu faptul că nu a fost nevoie să mergi cu el la dentist până acum.

Copii mici nu sunt predispuși la carii?

De cele mai multe ori, părinții consideră ca dințișorii copiilor sunt în siguranță până la vârste mai înaintate, astfel încât nu pun accent foarte mare pe igiena orală a copiilor și nici nu îi duc la consulturi stomatologice decât dacă aceștia acuză dureri dentare. 

Realitatea este că în țara noastră, 83% dintre copilașii cu vârste de până la 6 ani au carii dentare, arată studiul recent realizat de Societatea de Stomatologie Estetică din România. 

Alimentația improprie, neglijarea igienei dentare zilnice şi neefectuarea controalelor stomatologice regulate ale copiilor au condus la creșterea procentului de copii afectați de carii dentare. 

Consultul stomatologic la copii, în ţara noastră, este efectuat de obicei doar de nevoie. Atunci când este, de multe ori, prea târziu pentru dinţii de lapte.

blank

Pentru ca ceea ce nu este cunoscut de părinți este faptul că la dințișorii de lapte, cariile avansează foarte rapid, tocmai datorită faptului că smalțul acestor dinți este subțire. Astfel, pentru copii, de la o pată mică pe dinte până la o carie mare este un drum foarte scurt. 

Iar bacteriile ce au provocat o carie migrează foarte ușor spre alți dinți vecini.

Așadar, încă nu ai mers cu copilașul la dentist, dar dințișorii săi păr perfecți? Stomatologul poate avea altă părere, sau este foarte posibil să fi avut noroc.

De ce este necesar consultul stomatologic la copii, în mod regulat?

 • Pentru detectarea cariilor încă din stadiu incipient, aproape imposibil de observat de către părinţi la controlul vizual (nu s-au înnegrit, ci sunt doar în stadiul demineralizării locale);
 • Pentru că odată detectate, cariile incipiente pot fi tratate prin simpla mineralizare a zonei, fără obturaţie şi fără nici o durere;
 • Pentru evitarea apariţiei durerilor dentare şi necesităţii tratamentelor mai complexe, precum obturaţia de canal;
 • Pentru evitarea extracţiei unor dinţi de lapte sau chiar a unora definitivi;
blank
 • Pentru educarea copiilor spre a-şi forma obişnuinţa sănătoasă de a vizita stomatologul regulat şi nu doar atunci când afecţiunile sunt atât de agravate, încât devin dureroase;
 • Pentru că prevenind tratamentele complexe ale copiilor, prevenim implicit apariţia fobiei de stomatolog;
 • Pentru că astfel întârziem apariţia primelor cariipână la o vârstă la care copilul înţelege mult mai bine necesitatea tratamentului stomatologic şi cooperează;
 • Pentru dezvoltarea unei relaţii de încredere şi prietenie a copilului cu medicul său stomatolog şi obişnuirea cu mediul respectiv, zgomotele specifice şi aparatura medicală.

Când trebuie copilaşii duşi la medicul stomatolog?

blank

Dacă o parte a populației este informată cu privire la importanța consultului stomatologic regulat, din păcate cei mai mulţi părinți nu dețin informații cu privire la necesitatea consultului regulat al copiilor.

Este esenţial pentru sănătatea dinţilor actualului copilul şi viitorului adult, ca părintele să fie foarte bine informat asupra măsurilor de profilaxie orală, între care consultul stomatologic la copii ocupă un rol determinant.

Primul consult stomatologic la copii trebuie efectuat după apariția primului dinţişor de lapte.

Copii mici, cu dinți de lapte, trebuie sa efectueze controlul stomatologic periodic, odată la 6 luni.

Iar după ce dinții permanenți încep să erupă, este indicată creşterea frecvenţei consultului periodic la 3 luni.

Este deosebit de important modul în care tu, ca părinte, abordezi subiectul consultaţiilor stomatologice. Cu multă grijă,  în poţi imprima copilului tău o atitudine foarte pozitivă relativ la aceste consulturi.

Dar foarte important este şi modul în care copilaşul este tratat de către personalul clinicii, pentru ca acesta să revină cu bucurie, nu cu teamă, în clinica.

De aceea trebuie să fii deosebit de atent şi pretenţios în alegerea clinicii potrivite pentru copilaşul tău.

De ce să alegi Clinicile Dentare Unident, pentru îngrijirea dinţilor copilului tău?

blank

Pentru:

 • modul de abordare cald şi prietenos, al întregului personal al clinicilor;
 • mediul modern si aseptic;
 • medicii pedodonţi – specialişti experimentaţi în tratarea copiilor;
 • aparatura foarte modernă, ce garantează eliminarea durerii din tratamente: laser performant, anestezie computerizată, anestezie fără ac (dispozitiv prevăzut cu o fantă minusculă prin care anestezicul este pulverizat în țesuturi)

Programează-ţi copilaşul pentru o consultaţie în cadrul uneia dintre Clinicile Dentare Unident Galaţi sau Tulcea.

Şi pentru că cel mai bun mod de a imprima copilului un obicei sănătos este propriul exemplu, vă încurajăm să îl luaţi cu dumneavoastră pentru propria consultaţie.

Clinicile dentare Unident

Te AScultăm

blank