Importanţa sănătăţii şi prezenţei integrale a dinţilor de lapte sunt adesea ignorate, considerându-se că oricum aceştia vor cădea şi vor fi înlocuiți de cei definitivi, abia aceia urmând să fie îngrijiţi serios.
Ceea ce, însă, deseori nu se cunoaşte sau se ignoră, este că orice afecţiune a dinţilor de lapte poate afecta aspectul, poziţia şi sănătatea dinţilor definitivi.
- Dintele afectat poate fi pierdut
Dinţii de lapte pot fi foarte uşor distruşi de carii, datorită faptului că smalţul lor este mult mai moale decât cel al dinţilor definitivi.
Caria avansează uşor în structura mai moale a acestui tip de dinţi, afectând foarte rapid pulpa şi nervul. Tocmai de aceea, abcesul dentar este foarte des întâlnit la copii, deseori ajungându-se la extracţia dintelui.
- Copilul poate rămâne cu o infecţie netratată
Acest fapt este periculos, infecţia putând fi difuzată pe cale sanguină, cauzând alte probleme de sănătate.
- Dinţii permanenți vor avea probleme ortodontice
Dispariţia prematură de pe arcadă a unuia sau mai multor dinţi de lapte duce la probleme ortodontice ale dinţilor permanenţi, ce vor necesita aparate dentare.
Extracţia unui dinte duce la mişcarea dinţilor rămaşi, pentru a umple golul creat. Acest lucru va interfera cu creşterea dinţilor definitivi în poziţie normală.
Dinţii de lapte au ca rol şi ghidarea creşterii dinţilor permanenţi.
- Dinții din jur pot fi afectaţi de cel cariat iniţial, cariindu-se şi ei.
Bacteriile circulă de la un dinte la altul, astfel dinţii alăturați celui cariat putând uşor fi afectaţi şi ei, la rândul lor, de carii.
- Primul contact al copilului cu medicul stomatolog va fi unul nu chiar plăcut, ce poate declanşa fobia de stomatolog.
Consultul va fi unul urgent, prilejuit şi marcat de durere dentară, ce va necesita un tratament complex, anestezie sau poate chiar extracţie. Copilul, fiind neobişnuit cu stomatologul şi având şi dureri, nu va coopera posibil deloc cu medicul, mulţi copii refuzând chiar si simplul consult vizual.
- Copilaşul tău va experimenta durerea de dinţi la o vârstă fragedă, ceea ce nici un părinte nu îşi doreşte pentru copilul său.
Copii văd durerea altfel decât adulţii şi nu înțeleg de ce nu le-o putem înlătura imediat şi trebuie să o suporte un timp.
Consultul stomatologic regulat al copiilor are rolul foarte important de a obişnui copilaşul cu dentistul, dar în primul rând are rolul de a remedia problemele incipiente apărute, înainte ca ele să afecteze dintele în mod dureros.
Atunci când copilaşul tău plânge de durere de dinţi, poţi fi sigur că problema sa dentară nu este una chiar simplă, ci una care a escaladat în timp, ajungând să afecteze profund dintele. Durerea apare în momentul în care o carie ajunge la pulpa dintelui. De acolo bacteriile îşi croiesc foarte uşor drum spre nervul dintelui.
- Copilul va avea nevoie de un tratament stomatologic complex.
Cariile netratate ale dinţilor de lapte avansează în ritm foarte rapid, ajungând ca într-o lună să afecteze nervul. Obturaţia de canal nu este un tratament foarte uşor suportat de copii mici şi foarte mici.
- Resursele financiare alocate tratamentului cresc proporţional cu gradul de afectare a dintelui.
Costurile tratării unei carii incipiente sunt infim mai mici decât cele necesare în cazul unei carii avansate, plus că o carie netratată la timp poate determina îmbolnăvirea altor dinţi.
Pentru părinţi, sănătatea copiilor este primordială, iar sănătatea orală este o parte componentă foarte importantă a acestui mecanism.
Putem evita problemele cauzate de evoluţia cariilor dentare, prin:
- asigurarea unei nutriţii armonioase, evitarea alimentelor dăunătoare sănătăţii orale;
- asigurarea unei igiene orale corespunzătoare;
- efectuarea de consulturi stomatologice regulate, odată la 3-6 luni.