
Deşi părinţii veghează îndeaproape starea de sănătate a copiilor, sănătatea orală este deseori lăsată la urmă, iar consulturile stomatologice regulate ignorate.
În fapt, sănătatea orală a copiilor este deosebit de importantă, încă de la apariţia primilor dinţişori de lapte.
Felul în care îngrijim dinţii de lapte se reflectă în frumuseţea şi integritatea danturii definitive.
Dinţii de lapte chiar au vreo importanţă?

Uneori părinţii se gândesc: „Ce e mare lucru, o carie pe un dinte de lapte… în cea mai rău caz, îl scoatem şi gata.“
Dar… să analizăm un pic această situaţie.
La prima vedere
- Dinţii temporari, fiind, aşa cum sugerează și numele lor, meniţi să existe în guriţa copilului dumneavoastră doar pentru o scurtă durată de timp, nu sunt importanţi;
- Dinţii de lapte nu se cariază;
- Ce dacă îşi pierde un dinte sau mai mulţi dinţi de lapte înainte de vreme? Oricum îl pierdea, mai devreme sau mai târziu. Oricum va creşte altul în locul lui;
- Ce dacă nu se spală copilul pe dinţi, sau nu mă lasă nici măcar pe mine să îl spăl? O sa aibă timp de spălat pe dinţi o viaţă întreagă;
- Nu este nevoie să îl duc la stomatolog de mic, abia după apariţia danturii definitive trebuie să avem mare grijă de dinţii copiilor și să începem consulturile stomatologice regulate.
În realitate:
- Dinţii de lapte sunt la fel de importanţi ca şi cei definitivi. Dinţii temporari îndeplinesc funcţii esenţiale pentru sănătatea copilului şi dezvoltarea normală a dinţilor definitivi.
- Dinţii de lapte se cariază chiar mai uşor, datorită anumitor factori:
– în prezent, copii mănâncă multe dulciuri;
– copiii nu se spală pe dinţi corect, nu le permit
părinților să îi spele sau adorm spontan,
nespălați pe dinți.

- Trebuie să mergeţi cu copilul la stomatolog regulat, începând din momentul erupţiei primilor dinți. Cariile dinților de lapte avansează mult mai rapid, datorită țesuturilor mai moi, iar afectarea nervului poate duce la pierderea dintelui. Cariile incipiente, pe de altă parte, pot fi tratate foarte ușor, prin remineralizare, fără traumatizarea copilului.
Funcțiile îndeplinite de dinții de lapte sunt:

- realizarea corectă a masticaţiei alimentelor, pentru uşurinţa digestiei și absorbția nutrienților necesari creșterii armonioase. Afectarea dinţilor de lapte duce la dureri dentare şi la evitarea mestecării în acea zonă;
- ajută la învăţarea pronunţării corecte a sunetelor;
- menţin spațiul pe arcadă pentru viitorii dinți definitivi – este esențial, pentru armonia viitoarei danturi, ca dinții de lapte să nu fie pierduți prematur.
Atunci când un dinte cade, ceilalţi din jur se vor mişca spre el, în aşa fel încât să acopere golul. Astfel, spațiul aferent dintelui lipsă se va micşora treptat, făcând ca dintele definitiv să nu poată erupe decât după căderea a încă unui dinte, sau sa erupă foarte greu şi deseori deviat.
Acest mic dezechilibru determină anomaliile dinţilor definitivi şi necesitatea aparatelor dentare.