blank

Corectarea strungăreței prin frenectomie

blank

Diastema sau strungăreața, așa cum este ea cunoscută, reprezintă un spațiu mai mare de 0,5 mm între cei doi incisivi frontali superiori. 

Se știe că primul lucru care iese în evidenţă atunci când ne uităm la o persoană este zâmbetul. Corectarea unui defect minor precum strungăreața, poate transforma total zâmbetul.

Cu toții știm ca majoritatea copilașilor au strungăreață, iar la bebeluși este chiar drăgălaşă.

blank

Dar când este vorba de copii mari, adolescenți sau adulți, strungăreața modifică fizionomia, dând un aspect neplăcut zâmbetului.  

blank

 

Ce efecte are strungăreața?

 • Estetice

Aceasta este vizibilă atunci când zâmbim sau vorbim, ducând la un aspect inestetic al zâmbetului şi modificând fizionomia.

 • Funcționale

Dar efectele ei sunt şi funcționale, fiindcă orice modificare cât de mică a creșterii armonioase a dinților influențează masticația şi vorbirea.

Distanța dintre dinți afectează vorbirea, în special în cazul pronunției literelor „s” si „t”.

 

Cauzele strungăreței

blank

Uneori, există o neconcordanţă între dimensiunea dinților şi cea a arcadei dentare: fie arcada este prea largă pentru dinții respectivi, fie dinții sunt prea mici faţă de arcada dentară. Acest fapt determină apariția strungăreţei.

Printre alte posibile cauze se evidențiază suptul degetului în fragedă copilărie, iar, la vârsta adultă, parodontoza.

Dar, în cele mai multe cazuri, vinovat de prezenţa strungăreței este țesutul care face legătura între buza de sus şi gingie (frenul labial).

Fie este prea lat, fie este conectat de gingie prea aproape de rădăcina dinților frontali, în timp, rezultatul poate fi același:

Frenul labial restrictiv blochează închiderea corectă a spațiului dintre dinți, odată cu apariția dinților permanenți.

Tratamentele ortodontice pentru corectarea strungăreței nu vor avea succes, în prezenţa frenului restrictiv, deoarece odată îndepărtat aparatul dentar, dinții vor reveni în poziția anterioară.

blank

Corectarea strungăreței cauzate de frenul labial restrictiv

Vestea bună este că strungăreața cauzată de poziția vicioasă a frenului (ce restricționează creșterea corectă a dinților şi mișcarea libera a buzei) poate fi corectată printr-o intervenție minoră, foarte simplă, numita frenectomie.

Această intervenție de corectare a strungăreței constă în îndepărtarea frenului labial, prin intervenție chirurgicală clasică sau laser.

Daca aceasta se realizează în prezenţa dinților de lapte, dinții permanenți vor creste normal. Dacă dinții permanenți sunt deja prezenți, va fi nevoie de un tratament ortodontic pentru ca dinții să fie aduși în poziția lor normală.

Corectarea strungăreței se poate face atât la copii, cât şi la adulți.

 

Frenectomia laser

În Clinicile Dentare UNIDENT Tulcea şi Galați efectuăm intervenții moderne de frenectomie, cu ajutorul laserului chirurgical WaterLase MD Turbo, produs de compania BIOLASE.

blank

BIOLASE este liderul mondial în dezvoltarea şi producția de lasere, iar WaterLase este cel mai preferat laser din lume.

WaterLase este utilizat pentru tăierea, reconturarea țesuturilor moi şi pentru efectuarea hemostazei la nivelul acestora.

Intervenția laser este alternativa modernă a intervenției clasice, prezentând numeroase beneficii:

 • eliminarea bisturiului, care provoacă teama copiilor şi parinţilor;
 • minimizarea afectării țesutului înconjurător;
 • rapiditatea intervenției – 2-3 minute;
 • confort maxim al copilului, datorat sistemului de alimentare a laserului cu apa şi aer;
 • obținerea hemostazei – stoparea sângerării;
 • eliminarea necesitații suturilor;
 • eliminarea durerii;
 • sterilizarea zonei – eliminarea riscului de infecții;
 • intervenție exactă;
 • timp de vindecare mai scurt.

Tehnologiile performante ale Unident Center, în mâinile medicilor săi experimentați, asigură intervenții sigure şi confortabile, potrivite pentru copilași, cât şi pentru cei mai temători adulți.

Clinicile dentare Unident

Te AScultăm

blank