Demineralizarea dinților poate apărea încă de la vârste fragede și reprezintă o dizolvare la suprafață a smalțului dentar – învelișul dintelui. Cel mai frecvent, este prezentă sub forma unor pete albe cretate, vizibile cel mai bine pe suprafața uscată a dințișorilor.
Deși nu toate petele albe apărute pe dantura micuțului îi pot afecta sănătatea orală, ele trebuie tratate cu atenție și responsabilitate de către părinți, iar o consultație preventivă la medicul pedodont îl poate feri pe cel mic de orice afecțiuni și complicații ce ar putea apărea în timp.
Cauza principală pentru apariția procesului de demineralizare a smalțului dinților este reprezentată de placa bacteriană care se depune pe dinți și contribuie la menținerea unei acidități ridicate, dar și de acizii prezenți în sucurile de fructe, în special în citrice. Calciul si fosforul, elemente importante pentru sănătatea oaselor și a dinților, se dizolvă și se descompun, smalțul dinților devenind mai slab și mai puțin rezistent la apariția cariilor.
Alți factori asociați apariției demineralizării dinților copiilor sunt:
- Factori genetici;
- Alimentația mamei din primele 4-6 luni de sarcină;
- Igiena orală a nou născutului;
- Refluxul gastroesofagian;
- Deficitul de vitamina D;
- Deficitul de fosfor;
- Respirația orală;
- Temperatura.
Pe măsură ce zona afectată continuă să piardă minerale, aceasta își schimbă culoarea, devine maronie și, în final, își fac apariția cariile dentare.
Înainte de apariția cariei, procesul este potențial reversibil, prin remineralizare, însă, odată ce se formează o carie, structura dintelui afectat nu poate fi regenerată.
Știați că…
Au fost publicate peste 3.000 de studii clinice și articole care demonstrează beneficiile fluorului, pe o perioadă de peste 65 de ani.
Cercetările recente arată că fluorul stimulează remineralizarea smalțului dinților și că, după ce este aplicat, suprafața dintelui devine mai puțin sensibilă la degradare prin reducerea capacității bacteriilor de a produce acid.
Ce este fluorizarea și cum funcționează?
Fluorizarea este procedura stomatologică de profilaxie și prevenție a apariției cariei dentare prin care, în urma periajului profesional, se aplică la nivelul tuturor dinților produse de uz stomatologic (gel / lac / varnish) cu diferite concentrații de fluor.
Fiind o procedură simplă, minim invazivă și nedureroasă, fluorizarea poate fi efectuată în cadrul controlului stomatologic regulat al copilului.
Beneficiile fluorizării dentare în cabinet:
- Reduce indicele carios cu 50 până la 80%;
- Diminuează sensibilitatea dentară;
- Contribuie la remineralizarea zonelor dentare afectate de cariile incipiente;
- Efectul remineralizant al fluorului asupra smalțului dintelui acţionează ca un strat protector împotriva atacului acizilor;
- Protejează dinții împotriva cariilor dentare;
- Fluorizarea dinților până la vârsta de 12-14 ani contribuie la formarea unei dentiţii permanente sănătoase;
- Are efect de întărire a structurii dintelui;
- Încetineşte procesul carios, chiar şi în cazul cariei dentare deja formate.
Dacă un adult introduce fluorul în concentrații suficiente prin pasta de dinți și alimentele din dieta zilnică, în cazul copiilor este nevoie de o integrare a acestui element. Deși se găsește și în apă, alimente, suplimente sau paste de dinți, fluorul este insuficient pentru cei mici, iar aplicarea lui regulată contribuie la remineralizarea dinților și la menținerea structurilor dentare.
Pentru copii, fluorizarea este recomandată începând de la vârsta erupției primare a dinților sugarilor până la vârsta de 5 ani.
Aplicarea fluorului contribuie la protecția dinților timp de câteva luni și poate fi realizată de 2-4 ori pe an, în funcție de necesitățile fiecărui pacient.