Dinţii de lapte se cariazǎ ?

Ţi-a trecut prin gând, nu o singură dată, că ideea de consult stomatologic pentru copilașii mici este o găselniţă a medicilor stomatologi?

Că toate produsele de îngrijire a dinţilor copiilor mici nu sunt necesare, singurul lor scop fiind îmbogățirea companiilor producătoare de produse de igienă orală?

Până la urmă, bunicile noastre cu siguranţă nu se spălau pe dinţi la 2 ani…

Poate că bunica ta a avut dinţi foarte sănătoşi până târziu, dar nu prea e de crezut. Oricât de favorabil ar fi fondul genetic al unei persoane, fără igienă orală corectă şi monitorizarea unui medic stomatolog priceput, dinţii nu se pot menţine sănătoşi mult timp.

Deşi eşti tentat să crezi că dinţişorii albi, micuţi, imaculaţi ai puiului tău nu se vor caria, statisticile arată că realitatea este cu totul alta. Copilaşii din zilele noastre au dinţişorii din ce în ce mai cariaţi, de la vârste din ce în ce mai fragede.

Așadar, da, dinții de lapte se cariază!

Motivele pentru care dinții de lapte se cariază

Mulţi părinţi consideră că dinţii de lapte nu au de ce sa se carieze, dar de fapt, aceşti dinţi temporari se cariază din aceleaşi motive ca şi cei definitivi:

  • alimentaţia nesănătoasă şi neechilibrată a copilului: dulciurile oferite zilnic, înlocuirea alimentelor de bază cu biscuiți, covrigi, pufuleţi, pe motiv că nu mănâncă altceva copilul, sucurile ce înlocuiesc apa, gustările frecvente între mesele principale, alimentele procesate în locul celor integrale;
  • lipsa igienei orale: deseori părinţii renunţă la efectuarea igienei orale a copiilor, amânând momentul până la vârsta la care părintele se poate înţelege foarte bine cu copilul, deoarece consideră că ar stresa copilul, că este un element perturbator al liniștii necesare înainte de culcare sau că oricum nu are nici o relevanţă;
  • igiena orală efectuată incorect sau neregulat, de către părinţi care nu cunosc exact tehnicile de periaj dentar, sau ştiu ce au de făcut, sunt conştienţi de riscuri, dar nu le iau in serios, consideră că nu li se poate întâmpla chiar lor, sau încearcă, dar nu constant şi astfel nu reuşesc imprime copilului necesitatea igienei orale;
  • neefectuarea consulturilor stomatologice regulate este o reală piedică în calea sănătăţii orale a oricui, inclusiv a copiilor, dar si pierderea şansei de a obişnui copilaşul cu medicul stomatolog si consultaţiile, la o vârstă la care acesta se ataşează şi se acomodează uşor, (obiceiurile bune le învaţă de mici).

Îngrijirea dinţilor de lapte contează !

Contează pentru copilul tău în primul rând, pentru:

  • sănătatea dinţilor săi de lapte şi definitivi şi implicit sănătatea sa generală;
  • aspectul său fizic şi implicit stabilitatea sa emoţională;

Contează pentru viitorul adult, ce va deveni copilul tău, pentru:

  • sănătatea sa orală şi sănătatea sa generală;
  • aspectul său fizic, ce îi va influenţa relaţiile personale, cariera şi starea emoţională;
  • bugetul său, care va avea de suferit în urma necesităţii efectuării de tratamente stomatologice complexe;

Contează pentru tine, ca părinte, pentru:

  • liniştea ta, ca sa ştii că ai făcut tot ce ai putut pentru îngrijirea dinţilor copilului tău;
  • liniştea ta, pentru a-ţi feri copilaşul de dureri şi tratamente complicate;
  • bugetul tău, care va avea serios de suferit, în eventualitatea necesităţii tratamentelor complexe, în copilărie sau mai târziu.

Programează-ţi copilaşul pentru o consultaţie în cadrul uneia dintre cele două Clinici Unident, situate în Tulcea şi Galaţi.

Fii sigur că încă de la prima consultaţie, îngrijirea dinţilor copilului tău va fi pe mâini bune!

Programează-te acum

Categorii

ScrieȚI-ne și vă contactăm rapid