Frenul labial şi dezvoltarea copilului

Dacă întâmpini probleme în alăptarea bebelușului tău, dacă copilul tău are strungăreață, sau pronunță incorect unele sunete, ar trebui să iei în calcul existența unui posibil fren bucal restrictiv.

Frenurile bucale au un rol foarte bine definit în cadrul cavității bucale și anume acela de coordonare a creșterii armonioase a buzelor și limbii.

În cavitatea bucală, frenurile pot fi linguale sau labiale. 

Cele care pun probleme sunt doar frenurile restrictive, cele care împiedică mișcarea liberă a limbii sau buzelor, împiedicând realizarea corespunzătoare a funcțiilor acestora în organism.

Soluția medicinei este o intervenție simplă, ce durează doar câteva minute, numită frenectomie, care implică secționarea frenului, eliberând limba, respective buzele din atașare.

Cel mai des întâlnit tip de fren bucal este frenul lingual, astfel că uneori importanța frenului labial este ignorată.

Prin urmare, se întâmplă ca în urma intervenției de eliminare a frenului lingual restrictiv, să nu se rezolve problemele cauzate de acesta, semn că frenul lingual nu era singura problemă de acest tip din cavitatea orală a copilului respectiv.

 

Diferența dintre frenul labial normal şi frenul labial restrictiv

Frenul labial este reprezentat de o fâşie de țesut muscular (membrană) inserată între buză şi gingie.

După naștere, frenurile îşi încheie funcția primară de coordonare a creșterii armonioase a organelor de care sunt atașate.

Prin urmare, în mod normal, se estompează aproape total, fiind lungi, subțiri și foarte elastice, pentru a permite mișcarea liberă a buzelor, respectiv a limbii. 

Problemele apar atunci când acest proces se desfășoară anormal, observându-se că frenul copilului este gros, scurt și rigid. 

Atunci se poate vorbi despre fren labial restrictiv, afecțiune ce poate cauza probleme pe mai multe planuri, corespunzător vârstei copilului, prelungindu-se și la vârsta adultă.

Acesta provoacă restricționarea mișcării libere a buzei și afectarea gingiei și implicit a dinților incisivilor centrali.  

 

Frenul labial restrictiv şi strungăreața

Strungăreața sau diastema, reprezintă un spațiu între incisivii frontali superiori permanenți.

Principala cauză a apariției strungăreței este frenul labial superior restrictiv.

Țesutul fibros al frenului,  poziționat intraradicular, atașând buza de gingie, într-un punct foarte apropiat de cei doi incisivi centrali superiori, împiedică dezvoltarea acestora în poziție normală.    

Formele de fren restrictiv ce favorizează strungăreața sunt:

  • frenul lat;
  • frenul cu inserție joasă;

Frenul labial restrictiv va împiedica alinierea corectă a dinților, chiar şi în condițiile purtării unui aparat dentar. De aceea, medicii ortodonţi recomandă frenectomia, în acest caz.

 

Peltic de mic? Poate fi din cauza frenului labial.

Dacă un copil de 2 ani care vorbește peltic este drăgălaș, un copil de 7 ani care vorbește peltic va întâmpina, la școală și nu numai, dificultăți de socializare și învățare.

Problema trebuie rezolvată încă din fragedă copilărie, căci cu cât copilul se obișnuiește mai mult să vorbească așa, cu atât va fi mai greu procesul de remediere a problemelor de vorbire. 

Dislalia funcțională este denumirea medicală a tulburării de pronunție provocate de afecțiuni funcționale ale organelor periferice ale vorbirii. 

Frenul labial restrictiv este una dintre cauzele aceastei afecțiuni.

Dislalia constă, practic, în imposibilitatea emiterii corecte a unuia sau mai multor sunete, ducând la prelungirea limbajului de bebeluș și după vârsta de 4 ani.

Rămânând la stadiul de limbaj specific bebelușilor, copilul începe să întâmpine probleme de comunicare, ceea ce îi face și mai grea dezvoltarea abilității de a-și crea propriul limbaj. În unele cazuri mai grave, acest deficit afectează și capacitatea de învățare, ceea ce influențează și rezultatele la școală.

După efectuarea intervenției de frenectomie, se recomandă câteva ședințe la logoped, pentru obținerea pronunției corecte.

Frenectomia este o intervenție ușoară, care dacă este realizată laser, este ușor suportată de micii pacienți.

ÎN CADRUL CLINICILOR DENTARE UNIDENT SE REALIZEAZĂ FRENECTOMII LASER, CU ECHIPAMENTE LASER DEOSEBIT DE PERFORMANTE, CE ASIGURĂ CONFORTUL COPILULUI ȘI LINIȘTEA MAMEI.

ScrieȚI-ne și vă contactăm rapid