Deprinderea de obiceiuri bune și implicarea părinților sunt foarte importante pentru a putea aduce un copil în cabinetul medicului stomatolog și a-l face să fie conștient de importanța controalelor regulatelor și a menținerii danturii cât mai sănătoase. Cum în clipa de față există stomatologi specialiști pentru copii, iar aparatura și tehnicile de comunicare și intervenție s-au schimbat mult, teama la dentist nu ar mai trebuie să fie o problemă pentru cei mai mulți dintre copii.
Cu cât vă prezentați cu copilul la dentist de la o vârstă mai fragedă, conform specialiștilor imediat după împlinirea vârstei de un an, cu atât teama și riscul de declanșare anumitor fobii este mai mic.
Dacă copilul este mai mare și percepe tot ceea ce se întâmplă în cabinet ca pe un lucru care produce durere, miroase și sună într-un anumit fel, cu atât riscul ca el să aibă temeri și rețineri în a merge la stomatolog este mai mare.
Ce este odontofobia și cum apare?
Odontofobia este teama, frica, reținerea, anxietatea și panica declanșată la o persoană, atunci când trebuie să meargă la dentist. Afecțiunea este recunoscută ca o boală reală, încadrată la fobii, pentru care există terapii specializate în cabinete de psihologie și psihoterapie.
Printre cauzele comune ale instalării odontofobiei avem:
- factori de natură genetică, ce pot determina sensibilitate exagerată la anumite instrumente, mirosuri, sunete ș.a.;
- o experiență personală traumatizantă la primele vizite efectuat într-un cabinet stomatologic;
- o frică indusă prin relatarea unor evenimente sau incidente neplăcute, trăite de părinți sau de alte persoane.
Acestea sunt și unele dintre motivele pentru care unii copii pot refuza cu vehemență o vizită la medicul dentist, refuz care se poate transforma la insistențe într-o adevărată criză comportamentală.
Soluția pentru cele mai multe astfel de cazuri este vizita la un medic dentist specialist potrivit, ce cunoaște psihologia specifică vârstei și aplică tehnici speciale pentru a schimba reacțiile și atitudinea.
Medicii dentiști pentru copii din zilele noastre dispun de cabinete dotate special pentru cei mici, de echipamente speciale pentru a atrage și distrage atenția. În tot acest demers mijloacele de comunicare adecvate sunt foarte importante. Aceste îi fac pe cei mici să uite de rețineri și să se simtă cât mai confortabil pe tot parcursul evaluării și efectuării intervențiilor stomatologice.
În cazul în care nici cele mai noi și revoluționare metode și nici cel mai blând și răbdător medic pedodont nu reușește să schimbe situația, va fi recomandată o terapie la un psiholog specialist.
Care sunt soluțiile disponibile în cabinetele de stomatologie pediatrică Unident?
În cabinetele Unident dispunem de dotări speciale și aparatură de ultimă generație. Copiii sunt preluați la cabinet de Pepper, un robot umanoid, echipat cu inteligență artificială, foarte empatic, care poate vorbi copiilor pe limba lor.
Acesta îi va învăța cum să aibă grijă de sănătatea dinților lor, dar și cum să se simtă mai relaxați, atunci când simte neîncredere, teamă sau încordare. Pepper îi conduce pe copii în ritm de dans, cu glume și poezii spre cabinetul medicului dentist și îi ajută să se urce mai relaxați în scaun, uitând de necunoscut și de toate reținerile de la început.
Aici cu ajutorul medicului dentist, cu o cameră video intraorala, care reda imaginile pe un monitor, copiii pot descoperi cum arată dinții lor, care sunt sănătoși și care au probleme, ce tratamente trebuie făcute și faptul că intervențiile stomatologice pentru copii nu produc și nu se fac cu durere.
Cei care suferă de odontofobie și de alte forme de anxietate la dentist, de anumite deficiențe și dizabilități, pot fi tratați sub o formă de anesteziere specială, numită analgosedare. Prin acesta, terapiile decurg mult mai simplu și fără probleme, deoarece copiii sunt tratați într-o formă de somn indus, dar din care se trezesc imediat ce intervențiile au fost finalizate.
Cum puteți contribui la eliminarea fricii de dentist a celor mici?
Dacă vreți să mergeți pentru prima dată cu cei mici la dentist trebuie să fiți veseli, răbdători și să discutați cu ei doar laturile pozitive ale intervențiilor. Alegerea limbajului cu grijă are un impact foarte important în a nu trezi niciun fel de suspiciuni sau temeri.
Pentru a evita o primă impresie nefastă, cu implicații ulterioare, faceți întotdeauna o programare la un medic specialist, când copilul este odihnit și liniștit, fără să fie nevoie să aștepte sau să audă lucruri care îl pot speria.
Încurajați-l, liniștiți-l și recompensați-l pentru curajul lui și spuneți-i cât de important este să aibă dinți curați, puternici și sănătoși.
Pentru a face ca programările la medicul dentist să fie o adevarata placere, fără probleme emoționale, alegeți cabinele de stomatologie pediatrică din Clinicile Unident! Medicii noștri pedodonți au experiența și aparatura necesară pentru a face fiecare vizită o aventură plăcută. Pepper este întotdeauna asistentul nostru de nădejde și un bun prieten al copiilor voștri!