Top 5 motive pentru care să îl aduceți pe cel mic la medicul stomatolog

Sunt mai multe motive pentru care este nevoie să ajungeti cu cel mic la medicul stomatolog sau la medicul ortodont. Contrar părerii general împărtășite, micii pacienți au nevoie de aceste vizite, mai ales atunci când vine vorba de a avea o igienă dentară corespunzătoare, de periajul corect al dinților, precum și de corectarea pozitiei dintilor.

Sunt o serie motive care vă pot aduce la medicul stomatolog pedodont alături de cel mic, însă de aceste 5 motive trebuie să țineți cont în permanență dacă vreți să îl feriți pe micul pacient de apariția problemelor dentare.  

O bună igienă orală înseamnă risc minim de apariție a problemelor dentare


Este foarte adevărat că igiena dentară nu este singurul factor care poate influența apariția problemelor dentare, dar este un factor esențial. La prima vizită, specialistul îi va explica modul în care să realizeze periajul  dentar și ce înseamnă o igienă orală corecta.

Cel mic va face cunoștință in spatiile special amenajate pentru el cu jucăriile, carticelele  colorate si jocurile  menite să îi atragă atenția sau să îl relaxeze.  Dacă copilul este prea mic pentru a înțelege sau pentru a aplica aceste sfaturi, părintele este cel căruia i se vor oferi informații prețioase legate de acest aspect. Iar a învăța cum să menții o igienă orală corespunzătoare este un motiv suficient de puternic pentru a veni la medical dentist pedodont.

Copilul nu va dezvolta frica de stomatolog


Specialiștii recomandă ca prima vizită la medicul pedodont să fie efectuată în jurul vârstei de 1 an, la câteva luni de la apariția dinților/ primele erupții dentare. Acesta este un motiv bun pentru medicul stomatolog de a observa cât de sănătoase sunt gingiile și cum evoluează creșterea dinților. În cadrul primului consult, medicul specialist vă va oferi sfaturi prețioase despre modul în care se face corect igiena dentară a celui mic, putând să vă recomande și produse care sunt adecvate vârstei copilului.

Cu cât îl aduceți pe cel mic mai devreme la medicul pedodont, riscul ca el să dezvolte frica de stomatolog este minim, pentru că se va obișnui cu ideea domnului sau a doamnei în halat colorat, care are grijă de dințișorii lui și îi oferă o mică recompensă, de fiecare dată când ajunge la cabinet. Prezența regulată a copilului în cabinetul stomatologic are o influență benefică asupra deschiderii lui și îi va dezvolta această obișnuință, pe viitor, lucru care îl va ajuta ca viitor adult.

Controlul periodic


Importanta controlului periodic este primordiala pentru sanatatea dentara si generala a viitorului adult.  Prin prezenta si respectarea consultatiilor periodice, medicul specialist are posibilitatea de a vedea evoluția dinților și poate preveni apariția problemelor dentare sau tratarea lor înca din fază incipientă. În general, controlul periodic este recomandat o data la 4-6 luni pentru micii pacienți făra probleme dentare și mai des pentru cei care au diferite afecțiuni sau tratamente în lucru.

Copilul nu pronunță corect cuvintele


Motivul pentru care cel mic nu pronunță corect cuvintele poate fi legat de frenul lingual și cel labial, care împiedică limba să aibă mobilitate maximă. Așadar, copilul poate pronunța foarte greu anumite consoane, poate vorbi cu dificultate și în cele mai multe dintre cazuri refuză să mănânce alimente solide, tocmai pentru că nu le poate mesteca. O vizită la medicul specialist poate rezolva aceste lucruri, fiind un motiv suficient de puternic pentru dumneavoastră, ca părinte, de a-l aduce la o consultatie, cu atât mai mult, cu cât există o soluție rapidă pentru rezolvarea acestei probleme.

Malpoziționarea dinților și carii


Atunci când dinții copilului sunt aliniați necorespunzător, este indicat să ajungeți la un specialist ortodont, pentru un tratament de repozitionare a dintilor. Alinirea incorectă poate declanșa modificări în ceea ce privește mușcătura,  pozitionarea maxilarelor cu afectarea articulatiilor sau a structurii propriu-zisă a dintelui. De asemenea, poziționarea incorectă poate face ca igiena dentară să nu fie realizată corespunzător. De cele mai multe ori, tratamentul implică aplicarea pe dinti a aparatelor dentare.

De asemenea, este indicat ca vizita la medicul ortodont să fie făcută în jurul varstei de 7 ani, in momentul în care dinții temporari încep să fie înlocuiți de dinții permanenți, deoarece medicul poate identifica eventualele probleme de erupție, de dezvoltare a oaselor feței și a arcadelor dentare.

Apariția cariilor la copii este determinată de o alimentație necorespunzătoare, bogată în zaharuri sau de o lipsă a mineralelor.  Cariile pot apărea la dinții temporari la fel de bine cum pot apărea și la cei permanenți. De aceea, în momentul în care observați punctișoare negre pe dinții copilului, acesta trebuie să fie un motiv suficient de puternic pentru a ajunge la medicul stomatolog pedodont. Tehnologia modernă, alături de materialele premium, pot asigura un tratament eficient și fără durere al cariilor dentare, atunci când vorbim de micii pacienți.

ScrieȚI-ne și vă contactăm rapid