Totul despre sigilarea dinţilor la copii

Ce este sigilarea dinților

Sigilarea dinţilor reprezintă aplicarea unui strat subţire de material plastic pe suprafaţa ocluzală (pe care muşcăm) a măselelor.

Pentru ca acesta sa adere de smalţul dentar şi ca nu cumva să rămână bacterii pe sub sigiliu, care să provoace apariţia de carii, se realizează curăţarea şi aseptizarea temeinică a suprafeţei ocluzale şi a şanţurilor (fosetelor).

Apoi este aplicat materialul de sigilare, în formă lichidă, pentru a intra în fiecare fosetă, oricât de mică.

La final, materialul este întărit cu ajutorul unei lămpi de fotopolimerizare sau a laserului stomatologic.

Întreaga operaţiune durează foarte puţin, este complet nedureroasă şi perfect confortabilă pentru copil.

De ce să sigilăm dinții copiilor?

Pentru că mai mult de 75% din carii apar în şanţurile măselelor. Acesta este și motivul pentru care cercetătorii în domeniu au căutat o soluţie pentru această problemă frecventă.

Copiii preferă dulciurile, iar în prezent, mai mult ca niciodată, chiar şi multe dintre alimente conţin zahăr. De asemenea, numeroase produse speciale pentru copii, inclusiv medicamentele masticabile sau sub formă de sirop, conţin multe zaharuri.

Cu toate eforturile părinţilor, copii ajung să consume dulciuri, fiind răsfăţaţi de către bunici, bone, la grădiniță sau la scoală, datorită meniurilor ce le includ, sau ocazional, sub influenţa altor copii.

Părinţii au din ce în ce mai des sentimentul că, oricât de mult se străduiesc să controleze nutriţia sănătoasă a copiilor, datorită tentaţiilor din magazine şi colectivităţilor,  le este foarte greu să ţină totul sub strict control.

Şi da, profilaxia constă în primul rând în igienă orală efectuată corect şi regulat, nutriţie sănătoasă şi consultaţii stomatologice regulate.

Copiii au probleme cu efectuarea riguroasă a igienei dentare, le este greu să se spele pe dinţi corespunzător, folosind mişcările corecte, pentru durata de timp necesară şi aplicând exact forţa necesară.

Ideal ar fi să lăsaţi copiii să se spele singuri, iar ulterior, să îi spălaţi personal, corect şi cu minuţiozitate. Dar mulţi copii nu răspund favorabil acestei idei, nu au răbdare, sunt zile când sunt prea obosiţi sau agitaţi.

Mulţi copii hrăniți sănătos şi îngrijiţi corespunzător fac totuşi carii. Zestrea genetică este şi ea un factor determinant, dar şi toate lucrurile neprevăzute.

De ce să apelăm la sigilarea dinţilor copiilor? Pentru a fi siguri că am făcut tot ce se putea pentru a-i feri cât mai mult timp de carii dentare.

Pentru copii, cariile nu reprezintă doar durere, ci şi riscul pierderii unui dinte, ceea ce ar strica armonia muşcăturii şi ar modifica poziţia normală a dinţilor rămaşi, ducând la necesitatea aparatelor dentare.

Când se pot sigila dinții unui copil?

Dinţii copiilor pot fi sigilaţi încă de la vârste fragede, căci cariile dinţilor de lapte pot afecta dentiţia permanentă.

În general, sigilarea dentară se realizează asupra dinţilor permanenţi, pe măsură ce aceştia apar.

Este bine ca dinţii să fie sigilaţi la scurt timp după ce au erupt, pentru a nu le permite să se carieze.

Primii dinţi permanenţi sunt molarii de 6 ani. Aceştia vor fi primii sigilaţi, urmând restul, în ordinea apariţiei.

Şi dinţii adulţilor se pot sigila, dar numai dacă sunt impecabili. Cum acest lucru este dificil de atins, se preferă sigilarea dinţilor în momentul apariţiei, când sunt în cea mai bună formă a lor.  

Este sigură, se pot forma carii sub sigilare?

Sigilarea dentară nu este lucru complicat, nu este riscant, ca o intervenţie chirurgicală în care capacitatea organismului de a se recupera este importantă pentru deznodământ.

Este un tratament simplu şi sigur, care, dacă este făcut ca la carte, are rezultatele scontate.

Dacă nu este realizat aşa cum trebuie, dacă anumite etape sunt omise, sau efectuate greşit, cu materiale de slabă calitate, este posibil să apară diverse probleme, precum carii sub materialul de sigilare.

Atenţie, cariile pot apărea în schimb în orice alte zone nesigilate, aşadar, sigilarea nu presupune că puteţi să o lăsaţi mai uşor cu metodele profilactice regulate.

Sigilarea dentară este, alături de igiena orală, consultaţiile regulate şi nutriţia sănătoasă, o măsură profilactică eficientă de evitare a formării cariilor pe molari şi premolari. 

Cât ţine sigilarea dinților

Sigilarea dinţilor poate rezista în medie până la 10 ani, dar sunt cazuri în care a rezistat şi 20 de ani, în funcţie de:

  • materialele şi tehnicile utilizate;
  • felul în care sunt folosiţi dinţii (copilul sparge bomboane în măsele sau roade obiecte tari);
  • rigurozitatea igienei orale.

Cu ocazia consultaţiilor stomatologice regulate, odată la 3-6 luni, medicul va verifica minuţios dacă sigilările sunt încă în poziţie, iar dacă există măseluțe desigilate, se resigilează pe loc.

Clinicile dentare UNIDENT CENTER vă aduc cu un pas în viitor, prin tehnologii de vârf, aparaturi foarte performante, materiale de înaltă calitate şi medici specializaţi în toate domeniile stomatologice, inclusiv stomatologie pediatrică (pedodonţie).

Categorii

ScrieȚI-ne și vă contactăm rapid