blank

Abcesul dentar: cauzele apariției și metode moderne de tratament

În  cavitatea  bucală  trăiesc  sute  de  specii  de  bacterii, iar din lipsa unei atenții sporite pentru procesul de igienizare și îngrijire a danturii pot apărea infecții la nivelul dinților și al țesuturilor de susținere. O afecțiune dentară cauzată de igiena orală precară este abcesul dentar, o infecție la nivelul  dintelui,  identificat  printr-o  durere  puternică  de  dinți  care  nu  trece,  gingii  inflamate  și durere apărută la masticație.

blank

Abcesul dentar se formează atunci când bacteriile pătrund în pulpa dintelui (țesutul moale al dintelui conține nervi și vase de sânge) și deteriorează interiorul și exteriorul dintelui, vizibil sub forma unei pungi de puroi.

Cum se manifestă abcesul dentar

Abcesul dentar este reprezentat prin apariția unei pungi cu puroi, fiind localizat fie în interiorul dintelui, între gingie și molar, sau pe marginea gingiei. Durerile care însoțesc abcesul dentar se descriu ca pulsante la nivelul dintelui, propagându-se de la dintele afectat, până la cap, maxilar, chiar și ureche.

În funcție de locul în care se formează, abcesul dentar poate fi:

 • Abces gingival: se formează pe gingie, mai jos de rădăcina dintelui afectat, declanșându-se în urma unor probleme care au afectat gingia;
 • Abces parodontal: este vizibil pe gingie, lângă rădăcina dintelui. Apare ca urmare a afecțiunilor parodontale, atunci când gingiile sunt inflamate;
 • Abces periapical: afectează pulpa dentară și se formează la vârful rădăcinii dintelui. Este favorizat de carii severe netratate sau de existența traumatismelor care pot distruge dintele, provocând luxații, fracturi dentare, până la avulsia dintelui.

Simptomele abcesului dentar

Abcesul dentar nu trece de la sine, iar durerile se intensifică treptat. Dacă nu este identificat  și  tratat  la  timp, infecția se poate extinde și în alte părți ale corpului (cap, ureche, maxilar). Cele mai comune simptome includ:

 • Sensibilitatea dinților, în special după consumul de alimente calde sau reci;
 • Dureri la masticație;
 • Gingii inflamate;
 • Migrene;
 • Senzația de gust amar în cavitatea bucală;
 • Apariția pungii de puroi sub forma unei umflături în zona dintelui afectat;
 • Ganglioni măriți la nivelul gâtului;
 • Dinții devin mobili în zona cu probleme;
 • Respirație neplăcută (halena);
 • O scurgere a lichidului urât mirositor, cu un gust neplăcut și sărat.

Cum se tratează abcesul dentar

Tratamentul în cazul abcesului dentar nu este unul dureros, în special dacă este identificat și te prezinți în cabinetul medicului dentist din timp. Acesta se axează pe eliminarea infecției care a rezultat și ameliorarea durerii.

Tratamentul standard de eliminare se numește drenaj, iar medicul endodont se ocupă de această procedură. Prin urmare, apariția abcesului dentar cere o programare rapidă în cabinetul stomatologic, pentru a se prescrie un tratament corect care să elimine infecția.

blank

Tratarea abcesului dentar depinde de severitatea infecției și se face prin:

 • Îndepărtarea obiectelor străine: abcesul dentar poate fi cauzat și de resturilor alimentare care pătrund în cavitatea bucală. Medicul stomatolog poate recurge la o curățare a zonei respective, pentru eliminarea acestora.
 • Tratamentul cu antibiotice: se administrează doar la recomandarea medicului stomatolog, atunci când infecția s-a răspândit și în alte zone din cavitatea bucală.
 • Drenajul:  prin  această intervenție se colectează puroiul format în punga de la nivelul dintelui sau al gingiei;
 • Incizia:  implică  tratarea  abcesului  prin  tăierea  pungii de puroi sau printr-o intervenție chirurgicală care implică eliminarea oricărei forme de infecții;
 • Extracția dentară: dacă dintele cu infecție este prea deteriorat, medicul stomatolog ar putea să recurgă la extracție pentru a fi eliminat și abcesul.

Tratamente   inovatoare   cu   tehnologiile    viitorului    utilizate în tratarea abcesului dentar

Tratamentul endodontic cu microscopul stomatologic

Este soluția pentru a trata abcesul periapical, sau abcesul apărut prin infectarea pulpei dentare (interiorul dintelui) cu scopul de a îndepărta infecția și de a curăța canalele. Ulterior, medicul endodont vaa realiza sigilarea canalelor dentare, astfel încât să protejeze dintele de alte infecții.

Tratament inovator cu laser pentru îndepărtarea abcesului

Dacă nu știai, laserul dentar poate fi utilizat cu succes și în tratarea modernă a abcesului, reducând la minimum durerea și disconfortul pacientului în timpul procedurii, dar și prin scăderea numărului de ședințe de tratament.

De asemenea, utilizarea laserului în tratamentele endodontice ajută la eliminarea bacteriilor într-un mod mult mai eficient, menținând infecția departe de zona tratată. Prin faptul că are o acțiune  extrem de precisă, elimină doar țesuturile infectate, conservând integritatea celorlalte țesuturi sănătoase.

blank

Un aspect important de menționat îl reprezintă faptul că abcesul dentar poate conduce către afecțiuni parodontale, iar cele mai bune rezultate în managementul parodontozei sunt obținute cu ajutorul laserului stomatologic.

De asemenea, pot fi efectuate terapii de biostimulare a organismului pentru a elimina infecția din organism și de a ajuta la vindecarea locală mai rapidă.

Extracția dintelui

Există și situații în care pacienții ajung la medic mult prea târziu și nu se mai poate face nimic pentru  salvarea  dintelui.  Singura  variantă  pentru  a  opri  infecția  să  se  răspândească  este extracția  dintelui  (această  procedură  aduce  și  un  disconfort  ulterior,  cum  ar  fi  senzația permanentă  de  gingie  umflată  după extracție, care poate fi confundată cu un abces dentar). Tocmai  din  acest  motiv  este  recomandat  să  mergi  la  medic  încă  de  la  apariția  primelor simptome.

Ce poți face pentru a preveni apariția abcesului dentar

După cum ai observat, abcesul dentar se formează în lipsa unei igiene corecte a cavității  bucale, dar și a unor obiceiuri nesănătoase pe care le faci zilnic. Astfel, pentru a preveni apariția abcesului dentar, care poate apărea la orice persoană, indiferent de vârstă, este recomandat:

 • Periajul  după  fiecare  masă, sau minimum de două ori pe zi, prin curățarea corectă a dinților;
 • Folosirea aței dentare în ritualul de îngrijire orală zilnică;
 • Efectuarea controlului stomatologic de rutină, o dată la șase luni;
 • Evitarea consumului alimentelor prea reci sau prea fierbinți;
 • Includerea legumelor și fructelor în regimul alimentar;
 • Hidratarea organismului prin consumul a minimum doi litri de apă pe zi.

Așa cum ai observat, abcesul dentar poate deveni o problemă cu urmări grave dacă nu este tratat la timp. Astfel, încă de la primele simptome prezintă-te în cabinetul stomatologic pentru a putea beneficia de un tratament adecvat problemei tale.

Ai grijă de sănătatea ta orală, zi de zi. Cavitatea bucală este un organism viu, care suferă atunci când i se face rău. Un control de specialitate la medicul dentist la fiecare 6 luni ține departe problemele stomatologice. Pentru că n-am gândit la tine, la Unident găsești pachete premium la prețuri avantajoase.

Clinicile dentare Unident

Te AScultăm

blank