6 metode prin care previi apariția cariilor

Imagine de pe site-ul Unident

1. Periază-ți dinții regulat. 

Ca să previi apariția cariilor, primul pas este și cel mai simplu.

Periajul dentar se realizează de minim două ori pe zi, iar pentru efecte maxime, în mod ideal, la interval de o ora după orice consum de mâncăruri şi băuturi ce dăunează dinţilor.

Periajul excesiv ar putea totuşi expune rădăcina dintelui şi gingia la iritaţii şi smalţul dentar la erodare. Periajul excesiv de puternic, mai ales imediat după ce ai consumat dulciuri sau alimente acide, poate dauna smalţului dentar.

Caracteristica principală a unui periaj eficient este constanţa cu care este efectuat.

Degeaba iți igienizezi dinţii de două ori pe zi astăzi, dacă mâine și poimâine nu o mai faci deloc. Regularitatea creează efectul pozitiv de prevenire a apariției cariilor.

Imagine de pe site-ul Unident
Imagine de pe site-ul Unident

2. Adoptă o tehnică de periaj corectă şi un timp de periaj de minim 3 minute. 

Periajul efectuat cu perii aspre, cu apăsare puternică, timp prelungit, poate favoriza traumatismul şi retracţia gingiei.

Un periaj corect al dinţilor se efectuează blând, dar ferm, prin mişcări verticale, repetate, dinspre gingii spre dinți (de sus in jos), atat pe partea exterioara a dintilor, cat si interioara. Partea ocluzală (pe care muşcăm) se periază prin uşoare mişcări circulare, de 10-15 ori pentru fiecare grup de dinţi în parte. Limba trebuie şi ea periată corespunzător, pentru îndepărtarea bacteriilor şi o respirație proaspăta.

Ca să fii sigur că previi apariția cariilor, este important ca periajul să dureze minim 3 minute, pentru ca fiecare zonă sa fie periată, iar pasta de dinți sa îşi poată face efectul bactericid.

3. Utilizează apa de gură şi ața dentară, zilnic.

Tipul de apă de gură potrivit pentru tine este cel recomandat de medicul stomatolog, în funcție de necesităţile tale.

Unele tipuri de apă de gură împrospătează respirația, altele oferă acțiune împotriva cariilor, datorită fluorului, în timp ce există și ape de gură care conțin ingrediente care ucid germenii, pentru a te ajuta să previi acumularea de placă bacteriană pe dinți.

Una dintre cheile utilizării corecte a apei de gură este să o plimbi în gură atât timp cât este nevoie, în funcție de indicațiile de pe etichetă.

Pentru a te bucura din plin de efectele unei ape de gură cu fluor, evită să mănânci, să bei sau să fumezi pentru cel puțin 30 de minute, ca să lași fluorul să-și facă efectul.

Beneficiul este dublu: obții o repirație proaspătă și previi apariția cariilor, în același timp. 

Aţa dentară serveşte la îndepărtarea bacteriilor şi a resturilor alimentare din spaţiile interdentare.

Spre deosebire de aţa obişnuită, care este constituită din mai multe fire alăturate, aţa dentară este o împletitură de fire, foarte rezistentă la destrămare şi care se întinde pentru a pătrunde între dinţi, apoi revine la forma iniţială, captând placa bacteriană în ţesătura sa.

Din estimările efectuate de specialişti rezultă că periuţa de dinţi îndepărtează doar 70% din bacterii, restul trebuind înlăturat cu aţa dentară.

Aceasta se utilizează înainte de periajul dentar, şi nu ulterior, timp de 3 minute, momentul preferat al zilei fiind seara, înainte de culcare.

Imagine de pe site-ul Unident

4. Programează-te la vizite regulate la dentist.

O dată la 6 luni este necesar controlul stomatologic de rutină, în cadrul căruia medicul stomatolog verifică fiecare dinte în parte şi starea gingiilor, depistând orice carie incipientă.

  • Cariile descoperite în stadiul lor inițial sunt reversibile, fără obturaţie.

Iniţial, caria arata ca o zonă albă, mată, pe suprafața dintelui, numită „pată albă creţoasă”, fiind de fapt o zonă de smalţ demineralizată. Această pată se poate remineraliza, dacă este descoperită la timp si tratată, prin aplicarea de geluri, lacuri sau soluţii fluorurate. Odată remineralizată, acea porţiune a dintelui va fi  chiar mai rezistentă viitoarelor atacuri bacteriene.

Pe măsură ce caria avansează spre interior, în dentină, această pată albă îşi schimbă culoarea către brun-negru, devenind foarte vizibilă, dar necesitând intervenţia stomatologică de îndepărtare a stratului de smalţ şi dentină afectat şi plombare.

  • În cadrul consultului periodic se va depista un eventual debut de gingivită.

Gingivita este primul stadiu al bolii parodontale. Parodontoza, stadiul final al acestei afecțiuni, duce la pierderea dinților, de aceea este esențial să prevenim şi să depistăm boala parodontală cât mai rapid posibil.

  • Foarte important este screening-ul regulat pentru depistarea cancerului oral.

In cadrul consultului stomatologic regulat  la Clinicile Dentare UNIDENT, poţi efectua screening-ul de cancer oral, efectuat cu tehnologia avansată a aparatului Velscope Vx. Este nedureros, nu afectează organismul in nici un fel şi durează doar 2 minute.

Imagine de pe site-ul Unident

5. Evită gustările frecvente şi sorbirea băuturilor.

Gustările frecvente afectează echilibrul bacteriilor din cavitatea bucală, făcând ca organismul sa lupte continuu cu ele.

O dietă sănătoasă ne determină să ne simțim sătui după mesele principale și să nu abuzăm de gustări pe tot parcursul zilei.

Sorbirea băuturilor dulci sau acidulate duce la atacuri acide dese şi repetate ale acizilor şi zaharurilor asupra smalţului dinţilor. Fiecare atac durează aproximativ 20 de minute şi atacul reîncepe la fiecare sorbitură.

6. Adoptă un regim alimentar sănătos.

Alimentația influențează predispoziția ta spre formarea de carii.

Evită hrana care aderă danturii perioade îndelungate, precum chipsurile de cartofi, bomboanele sau prăjiturile. Pe de alta parte, lactatele, fructele şi legumele proaspete, cafeaua neîndulcită, ceaiul şi guma de mestecat fără zahăr ajută la eliminarea fragmentelor alimentare de pe suprafața dinților.

Consumarea regulată a băuturilor răcoritoare carbogazoase prelungeşte perioada în care pH-ul se menţine scăzut, demineralizând dinţii.

Produsele cu mult zahar generează un atac acid asupra dinţilor, dulciurile lipicioase având efect și mai puternic.

Alimentele bogate in amidon aderă de suprafața dinților, favorizând de asemenea atacurile acide.

Fructele citrice, precum lămâile sau grapefruit-ul, conţin un nivel ridicat de acid citric. Acest tip de acid erodează smaltul dinților.

O dietă sănătoasă și echilibrată te ajută să previi apariția cariilor și astfel să-ți menții sănătatea dinților și frumusețea zâmbetului.

Imagine de pe site-ul Unident

Prevenţia este cea mai modernă armă a medicinei stomatologice contemporane.

CONSULTAȚIILE STOMATOLOGICE DE RUTINĂ IN CADRUL CLINICILOR DENTARE UNIDENT REPREZINTĂ MULT MAI MULT DECÂT PREVENŢIA CARIILOR.

SUNT CALEA SPRE UN ZÂMBET FRUMOS ŞI SPRE PROFILAXIA AFECȚIUNILOR GRAVE PRECUM PARODONTOZA ŞI CANCERUL ORAL.

Imagine de pe site-ul Unident

ScrieȚI-ne și vă contactăm rapid