Ce știi despre detartraj?
Detartrajul este o parte esenţială a protocolului de prevenire a afecţiunilor orale.
De obicei, vizitele la dentist reprezintă, pentru cei mai mulţi, un chin ocazional. Mergem la dentist doar atunci când nu avem de ales, din cauza durerilor prea mari. Vrem să se termine cât mai repede ședința și să nu trebuiască sa revenim prea curând.
Stomatologul nostru face tot posibilul să rezolve problema dată, avertizându-ne ca avem multe alte probleme nerezolvate, ce în timp se vor agrava, dar asta este prea puțin important pentru noi, pe moment.
Partea care este de obicei uitată este importanța prevenției. De câte ori ţi s-a explicat exact cum sa efectuați corect periajul dentar regulat, ce este si cum trebuie să utilizezi ața dentară şi apa de gură?
Si de câte ori ţi s-a explicat ce este un detartraj şi care este importanţa sa?
Sau poate ţi s-a explicat, dar nu ai fost interesat de subiect, considerând că deja faci suficient pentru sănătatea ta orală, periindu-ţi dinţii o dată sau de două ori pe zi.
În medicina stomatologică, prevenţia efectuată în cadrul clinicii stomatologice include consultul periodic, igienizarea periodică şi screening-ul de cancer oral.
Igienizarea periodică cuprinde detartrajul si periajul profesional dentar.
Detartrajul, aşa cum spune chiar numele procedurii, reprezintă îndepărtarea tartrului de pe dinţi, cu instrumente profesionale, în mod mecanic, prin ultrasunete sau cu laser.
Această procedură nu este dureroasă, dar pentru pacienţii foarte sensibili se poate utiliza anestezia.
De obicei, este urmat de periaj profesional, pentru succesul deplin al procedurii.
Ce este tartrul?
De fiecare data când mănânci, bacteriile se dezvoltă în gura ta, urmând ca, la o oră după masă, placa bacteriană să prindă formă.
Neîndepărtată la timp, aceasta se mineralizează, transformându-se în tartru dentar. Tartrul este poros, el adunând ca un burete placa bacteriană ce se depune şi apoi se mineralizează, strat după strat.
Astfel, depozitul de tartru se măreşte, apasă pe gingie, iar aceasta ca răspuns, se retrage. Depozitele subgingivale sunt cele mai dificil de îndepărtat şi cele mai dăunătoare, detartrajul fiind singura metoda eficientă în acest sens.
Cum dăunează tartrul dinţilor?
Tartrul afectează estetica dinţilor, dar ceea ce poate nu ştiai este că tartrul e vinovat de pierderea dinților, în ultimă instanţă.
Astfel, dacă tartrul nu este îndepărtat periodic, afectează şi ţesutul osos de susţinere a dintelui, nu doar gingia, ducând la mobilizarea dinţilor afectaţi iar, în final, la pierderea lor.
Aspectul estetic neplăcut este cauzat de existenţa depozitelor maronii-gălbui, care se observă printre dinţi şi la limita acestora cu gingia.
Pacienţii cu depuneri de tartru au în permanenţă un miros neplăcut la nivelul cavităţii bucale, chiar dacă se spală pe dinţi şi folosesc apă de gură.
De ce sa faci detartraj regulat?
Se ştie deja că prevenţia, tehnologiile avansate şi viziunea holistică formează bazele medicinei moderne.
Prevenirea afecțiunilor dentare şi gingivale te scutesc de timpul şi cheltuielile aferente tratamentelor, precum şi de dureri şi implicaţii precum tulburarea activităţii profesionale şi a vieţii personale.
Nu o dată, durerile slabe ignorate, s-au acutizat, fix în momente nepotrivite, precum în timpul sarcinii, in preajma unui examen important, în timpul unei deplasări, sau unui concediu.
Prevenţia salvează dinţii tăi naturali, bugetul tău şi îţi asigură liniştea şi sănătatea.
De câte ori nu ţi s-a întâmplat să te apuce o durere groaznică de dinţi, fix în concediu…
Pentru femeile care îşi doresc sa fie mămici, este importantă profilaxia, căci în timpul sarcinii organismul este predispus afecţiunilor orale. Sunt de evitat in această perioadă durerile de dinţi, infecţiile dentare şi tratamentele stomatologice.
Pentru copii este de asemenea foarte importantă profilaxia orală, fiind baza sănătăţii orale a viitorului adult. În cazul copiilor, se efectuează de obicei doar periaj profesional pentru îndepărtarea tartrului existent.
Pentru adolescenţi este important să aibă un zâmbet frumos şi cât mai puţine dureri dentare, care să le tulbure concentrarea in perioadele de examene.
Pentru adulți, de asemenea, contează mult zâmbetul, dar şi evitarea efortului financiar ocazionat de tratamente stomatologice complexe de înlocuire a dinţilor pierduţi.
Programează-te pentru o igienizare în una dintre Clinicile Dentare Unident şi vei fi mulţumit de rezultate.
Atenţia la detalii, răbdarea, empatia, comunicarea şi utilizarea tehnologiile de top fac din medicii Clinicilor UNIDENT o alegere sigură.
Detartrajul cu ultrasunete este este realizat, in Clinicile Unident, cu tehnologia Piezon, garanţie a eficienţei procedurii.
Este un aparat de detartraj puternic, ce oferă precizie maximă şi control al irigației, calitatea elvețiană spunându-si cuvântul. Zgomotul redus, dimensiunile ergonomice şi precizia sa determină confortul sporit al pacientului.