Înainte de nașterea stomatologiei moderne, când nu exista profesia de medic dentist, iar oamenii sufereau frecvent de dureri dentare, singura soluție era extracția, iar îşi pierdeau oricum dinții, încă de tineri.
Dinții înnegriți, strâmbi, ori dinții lipsă urâțeau fețele multora, iar cancerul oral făcea ravagii.
În timpurile noastre însă, majoritatea celor ce urmează anumite tratamente stomatologice scapă de dureri, își păstrează dinții toată viața și au un zâmbet plăcut. Dar cum a reușit stomatologia modernă să ajungă la asemenea rezultate?
Stomatologia preventivă, care pune accentul pe educație și controale regulate, are un rol-cheie în prevenirea durerilor dentare și în păstrarea dinților.
De ce ai merge la un consult stomatologic, fără să te doară nimic? Este prevenţia exagerată în zilele noastre?
Acele dureri insuportabile de dinți care nu te lasă să dormi? Acel abces inestetic și dureros de care îți amintești cu fiecare înghiţitură? Toate ar fi putut eliminate chiar de la rădăcină, printr-un simplu control, efectuat la timp.
Punctual, motivele pentru care este necesar controlul regulat sunt destul de convingătoare:
- pentru că nu este deloc dureros.
Pentru că descoperirea unei afecțiuni incipiente duce la tratarea ei înainte să fi apucat să ne provoace vreo durere sau chiar pierderea dintelui. Spre exemplu, o carie dentară tratată din timp poate fi eliminată cu ușurință și cu un cost mai scăzut. În schimb dacă tratamentul nu e timpuriu, această carie netratată poate conduce la pierderea dintelui;
- pentru că previne necesitatea intervențiilor chirurgicale;
- pentru că afecțiunile netratate nu dispar de la sine, ci provoacă daune dintelui și osului respectiv, precum și altora din jur. Când simptomele incipiente sunt scăpate de sub control, acestea pot conduce foarte rapid la infecții și boli grave precum parodontoza;
- pentru că îţi poate salva viața. Cancerul oral, în stadiu tratabil se depistează la control, cu ocazia screening-ului;
- pentru că îți place să ai un zâmbet frumos. Cu ocazia consultului, poți beneficia de curățarea dinților prin periajul profesional și de prevenirea gingivitei prin detartraj;
- pentru completarea isoricului tău medical, pentru ca medicul să prevină anumite afecțiuni exact la timp și să le poată trata eficient pe cele viitoare;
- pentru că te costă mult mai puțin să previi, decât să tratezi;
- pentru menținerea rezultatelor tratamentelor anterioare;
- pentru că o consultație odată la 6 luni te salvează de tratamente lungi, ce se pot întinde pe luni întregi;
- pentru că amânarea se poate prelungi atât de mult, încât să ajungi să nu mai poți zâmbi deloc și să fii în situația de a nu avea resursele financiare necesare tratamentelor complexe ce se impun;
- ca să nu regreți nimic. De ex. Dacă ai fi mers la dentist regulat, ai fi tratat la timp caria ce ți-a distrus dintele complet, fiind acum necesar un implant.
Prevenția nu poate fi niciodată exagerată, ea aducând numai beneficii, prevenind îmbolnăvirile și dând posibilitatea tratării afecțiunilor încă de la debut.
Cum se desfăşoară un consult stomatologic de rutină?
Se recomanda efectuarea unui control stomatologic de rutina odata la fiecare 6 luni.
În cadrul consultului vă vor fi analizate gingiile precum și întreaga cavitate bucală, pentru a putea sesiza orice modificare ce poate indica semnele degradării dentare sau a altor afecțiuni grave.
Un pas important în cadrul consultului stomatologic de rutină constă în actualizarea istoricului medical. Pentru aceasta este nevoie să menționați medicului stomatolog orice modificare a stării tale de sănătate sau a medicamentelor pe care le iei. Nu omite nici un amănunt, chiar dacă acesta nu pare să aibă legătură cu sănătatea orală. În realitate există multe boli și afecțiuni care pot afecta cavitatea bucală și dinții. De exemplu, persoanele diagnosticate cu diabet sunt expuse unui risc mărit de apariție a bolilor parodontale. În plus, studiile de specialitate au arătat faptul ca infecțiile parodontale pot influența nivelul de zahăr din sânge.
În cazul în care va considera că este cazul, stomatologul va dispune realizarea unei radiografii dentare.
Cu ocazia oricărui consult de rutină, ar fi bine să iti intre în obișnuinţă efectuarea screening-ului de cancer oral.
Screening de cancer oral. Velscope Vx îti poate salva viata in doar 2 minute.
Specialiștii UNIDENT îţi pun la dispoziție cea mai sigură metodă de screening de cancer oral, la momentul actual.
Aparatul Velscope Vx este aprobat de Health Canada şi de Organizaţia Mondiala a Sănătăţii.
Testul durează doar două minute şi se efectuează fără nici o durere sau disconfort, în clinicile UNIDENT.
Velscope Vx funcționează într-un mod foarte simplu, prin emiterea unei lumini albastre puternice, nedăunătoare, folosită pentru a inspecta cavitatea bucală și limba pentru depistarea cancerului oral.
Culoarea albastră emisă are o anumită lungime de undă, care penetrează stratul epitelial și stratul de bază, ajungând până la țesutul suport. Această abilitate a luminii de a penetra țesuturile se numește autofluorescență.
Practic, acest aparat este sensibil la modificările anormale ale țesutului, lumina specială făcând ca mucoasă orală sănătoasă, normală să capete fluorescență.
Astfel, medicul va depista leziunile pre-canceroase sau canceroase, prin faptul că țesutul afectat nu este verde fluorescent. Leziunile apar ca niște pete de un verde închis.
Testul cu Velscope Vx a îmbunătățit semnificativ șansele de supravieturie a bolnavilor de cancer oral, prin depistarea acestuia în stadii incipiente, tratabile.
- depistează celulele canceroase;
- depistează celulele pre-canceroase;
- stabilește clar zona din care trebuie prelevat țesut pentru biopsie.
Ce este cancerul oral?
Cancerul oral apare în interiorul gurii, pe partea posterioară a faringelui, la nivelul buzelor (în general la buza inferioară), la nivelul amigdalelor sau al glandelor salivare. Apare de 2 ori mai frecvent la bărbați decât la femei și riscul cel mai crescut îl prezintă pacienții trecuți de 40 de ani.
Principală cauza a apariției și dezvoltării cancerului oral este virusul HPV, transmis pe cale sexuală. Aproximativ 80% din populația lumii este purtătoare a acestui virus, fără să știe, mai ales ca acesta poate rămâne nedetectat o lungă perioadă de timp sau se poate manifesta sub forme ce pot fi ușor confundate cu simptomele altei boli.
Alți factori, la fel de importanți în dezvoltarea cancerului oral, sunt fumatul, consumul de alcool (mult mai periculos în combinație) și alimentația nesănătoasă.
Rata de supraviețuire a pacienților ce suferă de această boală, depinde în primul rând de identificarea timpurie a leziunilor.
De ce să efectuezi consulturile stomatologice periodice în cadrul clinicilor dentare UNIDENT:
- pentru a beneficia de expertiza celor mai buni medici specialiști;
- pentru că noi efectuăm screening de cancer oral în cadrul consulturilor periodice;
- pentru diagnostice sigure;
- pentru că îți punem la dispoziție cea mai nouă și performantă aparatură medicală;