Fațete dentare-avantaje si dezavantaje

  Uneori, atunci când suntem indecişi, alcătuim o listă de factori pro şi contra, pentru a ne ajuta să vedem mai clar lucrurile şi să le analizăm corespunzător.

Dacă medicul stomatolog v-a recomandat aplicarea de faţete dentare, iar dumneavoastră sunteţi indecis, următoarele informaţii vă vor fi cu siguranţă de mare ajutor.

Puteţi afla mai multe despre faţetele dentare, aici.

Să analizăm împreună părţile pozitive şi negative ale acestui tratament modern de protetică şi estetică dentară.

Avantajele fațetelor dentare 

  • În sfârşit zâmbiţi relaxat, larg, fără restricţii.Fiind prin excelenţă un tratament de estetică dentară, faţetele dentare prezintă în primul rând avantaje de ordin estetic. Îmbunătăţirea aspectului fizic este uneori uluitoare, iar alteori subtilă, în funcţie de numărul de dinţi faţetaţi şi de problemele preexistente.
  • Aspectul frumos al zâmbetului vă aduce încredere în dumneavoastră.Acest avantaj este major, pentru unii pacienţi cântărind chiar mult mai greu decât avantajul estetic. Este cazul pacienţilor care nu au mai zâmbit larg în public de mulţi ani şi care şi-au pierdut viaţa socială intensă, din acest motiv.
  • Tratament minim-invaziv sau chiar non-invaziv, dacă situaţia clinică permite.Nu este necesară devitalizarea dintelui, ca în cazul coroanelor dentare, de exemplu. Ataşarea faţetarea se realizează prin lipire cu adezivi foarte puternici, direct pe smalţul dintelui sau în urma unei minime şlefuiri a smalţului.
  • Dinţii faţetaţi nu sunt supuşi pătării.Faţetele dentare sunt de regulă, realizate din porţelan, material care nu se pătează. Vă veţi putea savura cafeaua fără teama că dinţii dumneavoastră se vor îngălbeni din această cauză.
  • Puteţi avea în sfârşit zâmbetul pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna.Un expert în estetică dentară, ajutat de soft-uri specializate, vă vor crea zâmbetul perfect, ţinând cont, bineînţeles, de cum vedeţi dumneavoastră zâmbetul ideal.
  • Stoparea abraziunii dentare şi mascarea efectelor sale estetice.În timp şi datorită alimentaţiei nepotrivite, precum şi utilizării dinţilor în scopuri riscante pentru integritatea lor, apare abraziunea dentară, adică tocirea dinţilor. Aceasta determină şi sensibilizarea lor, fragilitatea lor, dar şi un aspect neplăcut, de îmbătrânire.
  • Suprafața dentară acoperită prin faţetare nu este supusă riscului carierii.Faţeta aderă perfect la smalţul dentar, prin adezivi ultra-performanţi, iar astfel acea suprafaţă este protejată de acţiunea cariilor.
  • Nu va mai trebui să efectuaţi tratamente de albire dentară.Pentru obţinerea unui zâmbet imaculat, mulţi dintre noi apelăm la albirea dentară. Acest tratament necesită resurse financiare, timp şi periodicitate. Prin faţete dentare, obţinem o culoare a dinţilor perfect potrivită fizionomiei şi dorinţei pacientului, permanent, fără albiri periodice.
  • Tratamentul durează foarte puţin și nu sunt necesare multe şedinţe.
  • Tratamentul nu este dureros, nu necesită anestezie.
  • Veţi fi motivat, zi de zi, chiar de frumusețea zâmbetului dumneavoastră imaculat, să efectuaţi igiena orală temeinic.
  • Scăpaţi de necesitatea tratamentului ortodontic, care ar fi durat minim un an şi ar fi necesitat purtarea de gutiere de contenție.Dinţii cu mici probleme de aliniere pot arăta superb, prin faţetare. Fără aparate ortodontice, fără timp consumat pentru consulturi şi ajustări ale aparatului.

Dezavantajele fațetelor dentare

Ca orice alt tratament stomatologic, dacă avantajele sale nu ar surclasa cu mult dezavantajele, nu ar mai fi recomandat pacienţilor.

Dezavantajele aplicării de faţete dentare pot fi considerate:

  • Faptul că în unele cazuri este totuşi necesară o oarecare şlefuire a dinţilor. Este un procedeu invaziv, dar minim invaziv, deoarece se şlefuieşte doar foarte puţin din smalţ;
  • Reacţie de sensibilizare locală temporară.Se tratează și dispare de la sine în maxim 2 săptămâni;
  • Aceste tratament, ca oricare alt tratament medical, are anumite contraindicaţii relative, ce indică probleme ce trebuie rezolvate, pentru a putea fi posibil tratamentul, dar şi anumite contraindicaţii absolute, ce determină imposibilitatea apelării la acest tratament;
  • Odată faţetaţi, dinţii ce au fost şlefuiţi vor trebui întotdeauna acoperiţi cu o anumită piesă de protetică dentară;
  • În cazuri rare şi excepţionale, faţetele dentare se pot sparge, ciobi, sau pot sări de la locul lor, dar numai dacă nu au fost corespunzător lipite, daca dintele nu a fost corespunzător pregătit, sau daca pacientul nu a respectat regulile recomandate de medicul stomatolog după aplicarea faţetelor. În cazul în care au sărit de la locul lor, acestea se pot lipi la loc, foarte uşor şi rapid, de către medic. Faţetele sparte se înlocuiesc uşor cu altele noi.

Din experienţa noastră, faţetele de calitate, create şi aplicate corect, iar ulterior îngrijite corespunzător, rămân pe poziţii, în siguranță, asigurându-vă zâmbetul mult-dorit. 

Medicii implicaţi în tratamentele stomatologice în Clinicile Dentare din cadrul grupului UNIDENT CENTER utilizează materiale, echipamente şi tehnici foarte performante, pentru a asigura calitatea deplină a actului medical.

Categorii

ScrieȚI-ne și vă contactăm rapid