Foarte puțini dintre noi sunt suficient de norocoși pentru a se naște cu o dantură perfectă și cu un zâmbet imaculat, care pot cuceri pe toți cei cu care intră în contact. Pentru cei mai mulți, a avea o dantură frumoasă implică mult efort și multe tratamente încercate de-a lungul timpului. Din fericire, există soluții, iar una dintre acestea este reprezentată de fațetele dentare. Ce sunt și când sunt recomandate?
Fațetele dentare reprezintă un tratament modern de protetică și estetică modernă, recomandat tuturor persoanelor care vor o soluție eficientă și rapidă pentru modificarea culorii si formei dinților. Procedura de fațetare este una cât se poate de minuțioasă și riguroasă, fațetele fiind realizate pentru a se potrivi fizionomiei pacientului. Pe scurt, fațetele dentare sunt cele care pot oferi un zâmbet de Hollywood în cel mai scurt timp.
În general, fațetele dentare sunt realizate din ceramică ce imită perfect smalțul natural al dintelui și învelesc suprafața exterioară vizibilă a acestuia, fiind fixate prin cimentare.
Când sunt recomandate?
Fațetele dentare sunt recomandate atunci când pacientul dorește să aibă o dantură frumoasă și estetică, aproape de perfecțiune sau de idealul pe care îl visează de mult timp. Cazurile în care acestea sunt recomandate sunt:
- dinți pătați, îngălbeniți sau care au o culoare neuniformă;
- dinți ciobiți sau erodați;
- strungăreață unică;
- dinți prea mici sau dinți care au dimensiuni inegale;
- dinți care au carii vizibile.
Din ce materiale sunt realizate fațetele dentare?
Fațetele dentare pot fi realizate din ceramică, zirconiu sau compozit. Dintre toate acestea, cele mai rezistente și cu rezultate estetice remarcabile sunt fațetele dentare din ceramică, recomandate de toți specialiștii. Spre deosebire de acestea, fațetele din zirconiu nu au aceeași rezistență mecanică, iar cele din compozit nu își păstrează nuanța, afectând estetic noul zâmbet.
Care sunt pașii esențiali în fațetarea dentară?
- Pacientul este consultat, iar medicul specialist solicită efectuarea de radiografii, scanare intraorală, poze intraorale, poze portret şi scurte filmări.
- Pe baza acestora, este realizată o simulare digitală a noului zâmbet, simulare pe care pacientul o poate vedea înainte de montarea fațetelor, cu ajutorul programului Digital Smile Design. Alături de medicul specialist, acesta poate alege varianta optimă pentru a-i transforma zâmbetul, în funcție de formă, dimensiune și culoare.
- Realizarea fațetelor- Acestea sunt realizate prin frezarea blocurilor de ceramică și prelucrarea manuală, pentru a avea un finisaj premium.
- Montarea Fațetelor– Fațetele sunt lipite cu adezivi speciali de către medicul specialist, aceasta fiind o procedură total nedureroasă Fațetele dentare nu sunt recomandate pacienților care au bruxism, infecții dentare, fisuri grave ale dintelui, parodontoză sau dinți foarte mari.