blank

Câte radiografii dentare poți face într-un an?

blank

Dinții bolnavi, ce au nevoie de tratament, au doi dușmani principali:

  • bine-cunoscuta teamă de medicul stomatolog – duce la amânarea tratamentului până în stadiul în care apar dureri puternice, infecții, dintele nu mai poate fi salvat și apar posibile alte complicații;
  • refuzul de efectuare a radiografiilor – duce la imposibilitatea stabilirii un diagnostic corect și imposibilitatea efectuării unui tratament în siguranță.

Este important să înțelegem exact dacă și de ce sunt investigațiile de radiologie dentară necesare.

De asemenea, pentru ca acestea presupun expunerea la o anumita doză de radiații, trebuie să știi exact câte radiografii dentare poți face într-un an.

De ce îți cer medicii radiografii recente?

Există pacienți care au radiografii mai vechi de un an sau în unele cazuri mai vechi de 3 luni și ne roagă să le folosim pe acelea.

Ei bine, există cazuri când, în funcție de situația pentru care s-a prezentat pacientul, acele radiografii sunt nefolositoare.

Ce vede medicul dentist pe aceste radiografii? Începând de la fosele nazale, articulația temporo-mandibulară, sinusuri maxilare și toate celelalte structuri osoase sau articulare, până la patologii osoase – chisturi, tumori, patologii ale glandelor salivare, resorbții osoase (în boala parodontală), trasee ale nervilor.

Sănătatea orală poate suferi modificări importante în timp scurt. O fractură poate apărea instant, la fel și o carie, o infecție, o tumoră.

Este important să efectuăm exact ce investigații radiologice ni se cer, pentru ca diagnosticul să fie unul corect, iar tratamentul, unul de succes.

Câte radiografii dentare poți face într-un an?

blank

Doza de radiație primită în timpul efectuării radiografiei dentare se măsoară în unități „rem”, sau unități „sievert”.

În mod curent, noi ne expunem zilnic radiațiilor din diferite surse naturale (atmosferice, cosmice, terestre) dar și surse artificiale (cuptor cu microunde, televizor, monitor, telefon mobil, etc.).

Toate acestea reprezintă o cantitate de radiație cu mult, mult mai mare decât cea primită cu ocazia efectuării uneia sau mai multor radiografii dentare, fie ele digitale sau pe film.

Era digitală ne-a adus aparate performante, cu doze minime de radiații.

Contează mult dacă investigațiile radiologice dentare sunt digitale sau clasice.

Investigațiile radiologice digitale, efectuate cu aparaturi performante, ne expun la cu până la 80% mai puține radiații decât cele clasice.

O radiografie retroalveolară ne expune la o doza de 1-3 uSv, mai mică decât doza naturală zilnică (5-8 uSV), de 8 ori mai mică decât un zbor cu avionul (25 uSV), de 16 ori mai mică decât doza dată de locuirea timp de 1 an într-o clădire de beton sau cărămidă (75 uSv) și de 25 de ori mai mică decât fumarea unui pachet de țigări pe zi ( 95 uSv).

O radiografie panoramică digitală ne expune la 4-14 uSV. Radiografiile panoramice digitale folosesc ecrane intensificatoare cu cristale (asemenea unui amplificator de boxe), ceea ce reduce doza de radiație necesară cu până la 80%.

Tomografia dentară digitală, cea mai performantă investigație radiologică dentară, ne expune unei doze de doar 25 – 60 uSv.

Doza anuală de risc la care se consideră că poate apărea cancerul este de 100.000 uSV, doza anuala la care poate apărea starea de greață sau voma este de 2.000.000 uSV, iar doza letală este de 10.000.000 uSv.

Așadar, investigațiile radiologice nu prezintă un pericol pentru sănătatea noastră, în schimb neefectuarea lor, da.

Clinicile de Radiologie Dentară Digitală UNIDENT Tulcea și Galați vă stau la dispoziție cu efectuarea de investigații radiologice, prin intermediul aparatelor de ultimă generație

–  cu 80% mai puține radiații

blank

Clinicile dentare Unident

Te AScultăm

blank