blank

Este radiografia dentară necesară?

blank

Ne propunem să găsim împreună răspuns întrebării care este pe buzele multor pacienți:  „Este radiografia dentară necesară?”

Și dacă da, de ce? 

Sau de fapt, este perfect dispensabilă, fiind doar o găselniță inutilă a medicilor stomatologi?

De ce este radiografia dentară necesară?

Radiografia dentară reprezintă o imagine a dinților și maxilarelor, obținută prin expunerea la radiațiile X. 

Este esențial să înțelegem faptul că medicul stomatolog are nevoie, pe lângă consultația clinică efectuată, de examinări radiologice. 

Radiografiile dentare, element esențial al diagnosticului stomatologic, sunt efectuate cu scopul de a identifica anumite detalii nedetectabile la examenul clinic:

  •  leziuni carioase în stadii incipiente
  •  chisturi sau granuloame
  •  fracturi ale dinților
  •  fracturi de maxilar
  •  tumori
  •  dinți incluși. 

Această manoperă conduce deci medicul stomatolog către un diagnostic cât mai precis și totodată ajută medicul să verifice succesul tratamentului în toate etapele de lucru. 

În prezent, radiografia și tomografia dentară sunt mijloace de nelipsit în timpul efectuării intervențiilor chirurgicale, asigurând lipsa riscurilor și rapiditatea și corectitudinea manevrelor.

blank

Refuzi radiografia?

Situația în care pacienții refuză efectuarea unei radiografii este încă întâlnită în zilele noastre.

Iar începerea tratamentului fără o radiografie a situației actuale, poate avea repercusiuni urâte pe viitor. 

Pe lângă faptul că nu se poate diagnostica patologia corectă, există și posibilitatea ca acel dinte să prezinte o fractură și după finalizarea tratamentului de către medicul dentist, pacientul să piardă acel dinte.

Conduita profesională ne recomandă să nu efectuăm tratamente medicale dacă știm că nu pot fi efectuate în siguranță. 

Fiecare pacient are dreptul la tratamente corecte și sigure. Pentru aceasta, este esențială stabilirea diagnosticului corect, exact.  

Iar deseori examinările clinice din cabinet, neasistate de echipament radiologic, nu pot descoperi problemele profunde. 

Înaintea apariției examinărilor radiologice, multe probleme se descopereau numai în momentul intervențiilor chirurgicale sau deloc, ducând chiar la decesul pacienților.  

Echipe medicale formate din cele mai sclipitoare minți ale omenirii au muncit pentru descoperirea de metode de depistare a afecțiunilor, fără intervenții chirurgicale. 

Astăzi beneficiem de ceea ce alții în trecut doar visau. 

Vedem în interiorul corpului uman, fără intervenție chirurgicală și chiar mai mult de atât, vedem tot, nu doar o părticică, așa cum poate fi observat în timpul unei intervenții chirurgicale localizate la nivelul unei anumite zone.

blank

În prezent, medicii stomatologi utilizează tomografiile dentare digitale pentru intervenții chirurgicale ghidate digital și tratamente complexe, efectuate în condiții de siguranță deplină.  

Sănătate dentară cu radiografii dentare regulate

În majoritatea țărilor europene și a țărilor cu un nivel ridicat de trai și implicit sisteme de sănătate ultra-dezvoltate, când vine vorba de radiografii dentare, acestea se efectuează OBLIGATORIU că și control anual. Nu le-ai făcut? Ai pierdut asigurarea medicală, pentru ca statul nu mai poate garanta pentru sănătatea ta.

Să luăm ca exemplu Suedia. În Suedia, procentul de adulți de 18 ani cu carii prezente este de 1-2%. Că o paranteză, în România cât credeți că este acest procent? Vi-l închipuiți, nu? 98%. Da, fix atâția adolescenți în jurul vârstei de 18 ani au cel puțin o carie dentară.

În prezent, medicina a început să fie privită așa cum ar fi trebuit să fie privită dintotdeauna-holistic. Iar prevenția începe să-și capete locul bine-meritat.

Și totuși, foarte puțini dintre noi știu astăzi că afecțiunile orale pot dăuna sănătății generale. 

Că toate celulele organismului nostru sunt interconectate, iar o îmbolnăvire cât de minoră afectează întreg organismul, uneori incredibil de mult.

De exemplu, infecțiile dentare netratate, greu de diagnosticat fără radiografie, se pot răspândi în organism, afectând alte organe precum inimă, iar în anumite cazuri pot cauza septicemie.

Chiar și banala carie dăunează întregului organism. Cercetătorii încă studiază adevăratele reverberații ale afecțiunilor dentare în interiorul organismului.

Așadar, radiografiile sunt absolut necesare, atunci când sunt recomandate de medicul stomatolog.

Centrele de radiologie dentară digitală UNIDENT TULCEA și UNIDENT GALAȚI îți pun la dispoziție cele mai performante investigații radiologice dentare, prin tehnologiile viitorului

Clinicile dentare Unident

Te AScultăm

blank