blank

Ești curios cum se interpretează o radiografie dentară?

blank


După cum știi deja, o radiografie dentară reprezintă o imagine a dinților tăi, pe care dentistul o folosește pentru a evalua starea lor de sănătate.

Radiografia dentară este realizată în clinici de radiologie dentară sau clinici de stomatologie, de către personal calificat, în condiții de siguranță.

Este realizată prin tehnologia razelor X, ce permit capturarea de imagini ale interiorului dinților, prețioase pentru medicul tău stomatolog.

 

Când ai nevoie de radiografii dentare?

  • în scop preventiv – realizată regulat, pentru diagnosticarea precoce a diverselor afecțiuni orale: carii, parodontoză, infecții dentare, tumori, chisturi;
  • pentru planificarea şi efectuarea corectă a diverselor tratamente stomatologice şi intervenții chirurgicale, precum inserarea de implanturi şi diverse tratamente ortodontice;
  • pentru evaluarea refacerii după o intervenție chirurgicală, precum cea de inserare de implanturi şi de grefe osoase.

 

Ce sunt razele X

Ca să înţelegi mai exact cum se interpretează o radiografie dentară, trebuie sa ştii ce sunt razele X  cu ajutorul cărora este ea realizată.

Imaginează-ţi că razele de lumină vizibile pentru noi toţi ar fi suficient de puternice încât să putem vedea în interiorul trupurilor şi clădirilor. Atunci, lumina ar fi de genul razelor X.

Razele X sunt un fel de versiune super puternică a luminii normale. Concentrează o energie mult mai mare.

De fapt, razele X nu sunt foarte diferite de razele de lumină. Ambele sunt forme de energie electromagnetică, dar există între ele câteva diferenţe.

Razele X au o lungime de undă mai mică decât lumina vizibilă, astfel că nu le putem vedea cu ochiul liber.

A doua diferenţă este aceea că razele de lumină nu sunt absorbite de ţesuturile corpului uman, astfel că nu pot trece prin ele, prin urmare în lumina normală nu putem vedea decât exteriorul lucrurilor.

Razele X, pe de altă parte, sunt absorbite de ţesuturi şi materiale, permiţându-ne să vedem în interiorul obiectelor.

blank

Cum se interpretează o radiografie dentară

Ai observat, desigur, că radiografia dentară este un joc de lumini si umbre, porţiuni mai deschise şi mai închise.

Aceasta se datorează faptului că nu toate undele din radiațiile X reușesc să traverseze organismul.

Unele dintre ele sunt blocate de țesuturile dure, cum ar fi cele osoase şi consecință lasă pete albe pe radiografie. Undele ce trec înnegresc filmul.

Aşadar, fiecare tip de țesut reacționează diferit la razele X.

Porțiunile cele mai deschise la culoare sunt şi cele mai dure.

Atunci când dentistul tău se uită pe o radiografie dentară, caută orice semn care indică faptul că densitatea smalţului dentar sau a dentinei sunt diferite de normal.

Prin urmare, orice zonă înnegrită, acolo unde ţesutul este în mod normal mineralizat, reprezintă o problemă.

  • Caria este în fapt o zonă în care dintele este demineralizat, sau are chiar o cavitate (gaură), zonă evidențiată printr-o nuanță mai întunecată.
  • Smalţul se observă ca un contur albicios al dintelui.
  • Dentina, care este mai puţin mineralizată decât smalţul, apare mai închisă la culoare.
  • Cea mai închisă culoare reprezintă pulpa dintelui, acolo unde este localizat nervul dintelui. Acest ţesut moale permite razelor X să treacă prin el, înnegrind filmul.
  • Cea mai închisă culoare reprezintă pulpa dintelui, acolo unde este localizat nervul dintelui. Acest ţesut moale permite razelor X să treacă prin el, înnegrind filmul.  
blank
blank

Porțiunile de un alb strălucitor, uniform, reprezintă obturaţii (plombe), coroane, fațete, punți dentare şi implanturi.

blank

Infecția apicală (granulomul) este localizată la baza rădăcinii dintelui şi se evidenţiază tot printr-o zona mai negricioasă, care în mod normal nu îşi are locul în ţesutul osos, ce nu permite trecerea razelor X.

Parodontoza se poate diagnostica observându-se pierderea ţesutului osos ce susţine dinţii pe arcade.

blank

Radiografiile dentare digitale au o calitate înaltă, ajutând la diagnosticarea afecţiunilor de sănătate orală încă din stadiu incipient.

Orice afecţiune depistată la timp are mult mai multe şanse de a fi tratată rapid, complet, cu minim de disconfort al pacientului și cu investiții minime din partea sa.

Radiografiile dentare ne pot salva timpul, bugetul şi chiar viaţa.

De aici importanţa lor covârşitoare în medicina stomatologică şi nu numai.

 

Pentru că diagnosticul contează enorm:

Clinicile UNIDENT vă pun la dispoziţie cele mai bune aparate medicale radiologice digitale, ce minimizează expunerea la radiaţii cu până la 80% şi asigură radiografii și tomografii dentare digitale de calitate.

Clinicile dentare Unident

Te AScultăm

blank