blank

Tomografia dentară 3D – avantaje și riscuri

blank

Înaintea evitării sau amânării investigațiilor și tratamentelor medicale, este bine sa cântărești atent decizia ta.

Afecțiunile stomatologice netratate la timp, întotdeauna se vor acutiza, ducând la complicații mult mai mari, la dureri dentare greu de suportat și vor necesita tratamente mai costisitoare și îndelungate.

Tomografia dentară 3D este o investigație radiologică dentară de avangarda, ce oferă informații foarte importante, prin reproducerea tridimensionala a structurilor dure ale maxilarelor (oase și dinți). Imaginile sunt precise, clare si la scara 1:1. Doza de radiații este redusă la minim, prin noile tehnologii.

Este tomografia dentară 3d necesară?

Tomografia dentară 3D încorporează tehnologia CTBC, ce are aplicabilitate în multe domenii ale medicinei stomatologice, ca de exemplu implantologia, ortodonția și chirurgia oro-maxilo-facială.

CTBC este un acronimul de la Cone Beam Computer Tomography (tomografie computerizată cu fascicul conic).

Prin intermediul acestei tomografii, se obțin informații nu doar în ceea ce privește structura de ansamblu vizată, ci oferă și detalii prețioase în privința structurii zonei studiate.

În prezent, clinicile dentare de top, precum Unident, oferă servicii de înaltă calitate, o parte a garanției acestei calități regăsindu-se în investigațiile radiologice performante.

blank

Diagnosticele mult mai exacte și sigure decât în trecut au ca punct de pornire investigații cu mult mai precise, realizate prin tehnologii avansate și lipsite de riscurile din trecut.

Așadar, tomografia dentară 3D este necesară pentru a beneficia de performanțele medicinei prezentului.

AVANTAJE

 • ajută la stabilirea precisă și sigură a diagnosticului – vizibilitate mult mai bună, claritate;
 • în software-ul specializat de prelucrare a tomografiilor dentare 3D, se realizează un grafic al masei osoase, planificare și simulare a inserării implanturilor – ajută la alegerea tipului de implant, determină ca implantul să se potrivească perfect, scade timpul intervenției;
 • ajută la diagnosticarea parodontozei;
 • analizează densitatea osoasa și simulează reconstrucția osoasă;
 • cantitate de radiații mult mai redusă decât în cazul tomografiilor CT, clasice;
 • permit să fie depistate cu ușurință cariile secundare care progresează sub obturațiile efectuate în trecut;
 • oferă informații cu privire la poziția dintelui în osul maxilar, în realizarea extracțiilor dificile;
 • oferă informații aspra simetriei fetei;
 • descoperă fracturile;
 • identifică tumorile și chisturile de la nivelul maxilarului;
 • ajută la efectuarea corectă a tratamentelor endodontice;
 • oferă o imagine clară a sinusurilor și polipilor.

RISCURI

blank

Întotdeauna când cântărim riscurile unei investigații sau ale unui tratament medical, trebuie sa le considerăm în balanță cu avantajele și cu posibilele riscuri asociate neefectuării lor.

Orice investigație radiologică implică expunerea pacientului la raze X. În zilele noastre, echipamentele și tehnicile performante au scăzut considerabil nivelul acestor radiații.

În paralel cu scăderea nivelului de radiații la care sunt expuși pacienții, s-a realizat și creșterea calității imaginilor obținute, a exactității și clarității lor.

Așadar, în prezent, se pot realiza tomografii dentare 3D, super-performante, cu un nivel de radiații mult mai scăzut decât în cazul investigațiilor clasice.

Pentru a calcula riscul la care ne supunem în cazul efectuării unei tomografii dentare digitale 3D, ne gândim la radiațiile cărora suntem expuși cu diferite ocazii.

De exemplu, cantitatea de radiații în discuție este similară celei la care suntem expuși în cazul efectuării unui zbor București-Londra.

Pe de altă parte, beneficiile aduse de aceste investigații radiologice moderne sunt enorme:

 • diagnostice și tratamente corecte;
 • exactitatea intervențiilor chirurgicale;
 • scurtarea duratei tratamentelor și intervențiilor;
 • eliminarea riscurilor de atingere a nervilor și structurilor sensibile în timpul intervențiilor chirurgicale.

Te așteptăm în Centrele de Radiologie Dentară Digitală UNIDENT și în Clinicile DentareUNIDENT pentru cele mai performante tomografii dentare 3D !

Clinicile dentare Unident

Te AScultăm

blank