Tomografia dentară 3D și radiațiile

Imagine de pe site-ul Unident

Când auzi cuvântul “radiații”, te gândești la Cernobîl, cancer, malformații congenitale? 

Este perfect normal, trăim într-o societate care evidențiază tot răul și toate pericolele din lume, senzaționalul luând locul explicațiilor științifice, raționale.

Înainte să refuzi o investigație radiologica, de teamă că te va îmbolnăvi iremediabil, informează-te corect, din surse de specialitate, de încredere. 

Știința a studiat radiațiile și efectele lor, cu maximă atenție, așadar, de ce să nu profiți de atâția ani de cercetări și să nu te informezi?

Ce este tomografia dentară 3 D?

Dacă ai fost vreodată la dentist, mai mult ca sigur ai efectuat și radiografii dentare. Aceste radiografii au că rezultat imagini ale dinților, ce îl ajută pe medicul stomatolog să pună un diagnostic și să efectueze tratamente și intervenții sigure și corecte. 

Dar redarea imaginilor bidimensional, în plan, din punct de vedere al lățimii și lungimii, limitează informațiile primite.

Imaginează-ți că în locul imaginilor 2 D, normale, ar exista o tehnologie ce ar putea realiza modele tridimensionale. 

Medicul tău ar putea să studieze fiecare dinte în parte din toate unghiurile posibile, chiar și să efectueze o secționare a dintelui pentru a studia structura sa internă.

Ei bine, în prezent radiologia a atins acest nivel de performanță, prin tehnologia tomografiilor dentare computerizate cu fascicul conic (CBCT).

Aceste tomografii performante sunt denumite și tomografii 3D (tridimensionale), deoarece imaginile obținute au o dimensiune în plus: adâncimea. De asemenea au o claritate, o exactitate a detaliilor mult mai bună. 

Tomografia dentară 3D combină tehnologia clasică a radiografiilor cu tehnologia computerizată care procesează informațiile. Tehnologia radiologică este utilizată pentru a efectua sute de imagini ale dinților. Programele computerizate citesc, interpretează și chiar construiesc modele virtuale bazate pe aceste imagini. 

De obicei, pacienții se sperie, gândindu-se la echipamentele clasice de tomografie medicală computerizată (CT).

Diferența dintre sistemele clasice de tomografii medicale (CT-computed tomography) și tomografiile dentare 3D (CBCT-cone-beam computed tomography) este foarte mare:

  •  expunerea mult mai redusă la radiații și personalizată, în funcție de necesități;
  •  calitatea foarte înaltă a imaginilor – pot fi vizualizate detalii altfel imposibil de obținut;
  •  durata mult mai scurtă de efectuare a investigației-mai puțin de 1 minut;
  •  poziția verticală a pacientului, în loc de orizontală;
  •  echipamente mai mici, utilizate în special în clinicile stomatologice;

Radiațiile inevitabile, naturale

Imagine de pe site-ul Unident

În prezent, studiile au certificat diverse niveluri de radiații existente, ce ne afectează zi de zi.

Astfel, doza medie de radiație naturală zilnică s-a evaluat a fi de 2-4 µSv.

Fondul natural de radiații este creat de:

  •  radiațiile cosmice
  •  radiația terestră
  •  alimentele pe care le consumăm și care conțin urme de elemente radioactive.

Atmosfera planetei acționează ca un scut, absorbind o mare parte din energia radiației cosmice. Totul începe cu reacții nucleare ce produc energie în adâncul Soarelui.Lumina Soarelui își are originea în reacții nucleare. 

Radiația terestră se datorează materialelor radioactive care există în roci și sol. Substanțe radioactive se găsesc în munți și mări, iar în timpul activității vulcanice se eliberează în atmosferă o cantitate însemnată de radioactivitate. 

Cea mai obișnuită modalitate prin care el ajunge la oameni este infiltrarea prin fundația locuințelor. Nivelul de radiații din interiorul clădirilor este mai mare decât cel din exterior.

Chiar și organismele noastre sunt surse de radiație naturală, deoarece purtăm înăuntrul nostru o sursă de radiație ionizanta. Somnul alături de o altă persoană ne iradiază zilnic. 

Aceste radiații naturale de fond au existat dintotdeauna. 

Gradul de periculozitate este însă foarte mic. Valorile sunt total nesemnificative.

Când Pământul s-a format, acum aproximativ 4.5 miliarde de ani, nivelul de radiații era cam de trei ori mai mare decât este în prezent. Ca atare, radiația nu distruge viața.

Imagine de pe site-ul Unident

Nivelul radioactivității în lume variază substanțial, tipic cu un factor 10, dar în anumite zone cu un factor de peste 100. India, țara bine-cunoscută pentru longevitatea și sănătatea locuitorilor ei, este o astfel de zonă cu nivel crescut al radiațiilor.

Imagine de pe site-ul Unident

Așadar, nivelul radiației natural poate varia, fără să ne influențeze viața.

Faptul că nu suntem echipați cu un simț menit să detecteze radiația nucleară, spune ceva. Spune ca în fapt, doar expunerea bruscă la o cantitate foarte mare de radiații ne poate pune în pericol sănătatea și viața. Vorbim de accidente ce au provocat dezastre natural, precum Cernobâl, Fukushima sau arme atomice precum cele din Nagasaki și Hiroshima.

 

A extrapola acest subiect, până la crearea unei fobii generale privind radiațiile, este deja o exagerare, ce dăunează, prin faptul că dezinformează și duce la evitarea investigațiilor ce pot, de exemplu, diagnostica bolile canceroase încă din stadiu incipient.

Radiațiile din timpul unei tomografii dentare 3D

Studiind reacțiile nucleare care se produc în mod natural în jurul nostru, oamenii de știință au reușit să dezvolte  diverse tehnologii care folosesc aceste procese, în moduri benefice pentru noi.

Paracelsus, un fizician și filosof german care a trăit în secolul 16, a ajuns la concluzia, în timp ce studia efectele mai multor compuși chimici asupra sănătății, că doza face că substanța să fie otrăvitoare. 

Așadar, ceea ce este otrăvitor la doză mare, nu este neapărat toxic la doză mică. Dozele mici pot să nu aibă un efect foarte slab sau nici un efect.

Să spui că:

“Radiatiile din timpul unei investigații radiologice computerizate 3D sunt posibil dăunătoare sănătății, deoarece știm ce efecte au dozele mari de radiații.”,

este ca și cum ai spune că:

“Din moment ce 100 de pastile de Paracetamol, într-o singură doză, ar duce la moarte, o singură pastilă prezintă riscul de a te putea îmbolnăvi. “

Pentru investigațiile radiologice dentare, când radiația este folosită pentru scopuri de diagnosticare, doza este limitată pentru a păstra un nivel sigur, ceea ce permite totuși obținerea de imagini de calitate.

Tehnologia a evoluat, producând noi echipamente radiologice, din ce în ce mai performante din punct de vedere al calității imaginilor, cât și a cantității din ce în ce mai reduse de radiații emise. 

Tomografia dentară 3D implică un nivel de radiații mult mai scăzut decât echipamentele clasice CT. 

Astfel: doza de radiații în cazul unei tomografii 3D este cuprinsă între 20-250 µSv, în comparație cu 1200- 3300 µSv, în cazul CT.

Așa cum nu suntem îngrijorați de faptul că fumatul unui pachet și jumătate de țigări pe zi, timp de un an, ne iradiază cu 98 µSv, fără absolut nici un efect benefic, nu ar trebui să ne îngrijoram nici de recomandarea medicului stomatolog pentru a efectua o tomografie dentară. 

O tomografie CBCT la nivel minim echivalează, ca doză de radiații, cu un zbor cu avionul între București și Londra.

 Doza anuală de radiații ce determină riscul dezvoltării cancerului este de 100.000 µSv, echivalentul a:

  •  400 de tomografii dentare 3D la nivel maxim de radiații sau 
  •  5000 de tomografii dentare 3D la nivel minim de radiații.

Doza anuală de radiații la care o persoană poate avea simptome de greață și vomă este de 2.000.000 µSv.

Doza anuală considerată fatală este de 10.000.000 µSv.

Factorii de risc în efectuarea de investigații radiologice sunt echipamentele învechite sau care nu funcționează corespunzător și personalul necalificat în domeniu.

Echipamentele moderne digitale-CBCT permit dozarea personalizată a radiațiilor, de la caz la caz, pentru ca nici un pacient să nu primească o doză mai mare decât este absolut necesar în cazul lui.

 

UNIDENT CENTER ȘI-A DOTAT CENTRELE DE RADIOLOGIE DENTARĂ DIGITALĂ CU CELE MAI AVANSATE ECHIPAMENTE CBCT, PENTRU MINIMIZAREA RISCURILOR ȘI MAXIMIZAREA CALITĂȚII IMAGINILOR.  

ScrieȚI-ne și vă contactăm rapid