Implantul dentar după extracție – la cât timp trebuie realizat?

Ce este un implant dentar?

Implantul dentar este o soluție modernă inovatoare prin care este înlocuit un dinte natural pierdut cu unul artificial care arată, se simte și funcționează similar celui natural. La nivel global, rata de succes a intervențiilor cu implant dentar este de 97%, conform news-medical.net.

Scopul unui implant dentar este acela de a crea o rădăcină artificială care poate fi inserată în oasele maxilare, pentru a înlocui cu succes dinții naturali care lipsesc.

Implantul dentar este personalizat pentru nevoile pacienților, fiind realizat din materiale biocompatibile cu organismul (titan sau ceramică).

Când are o persoană nevoie de un implant dentar?

O igienă orală corectă ne ajută să ne menținem dinții sănătoși, pentru a nu ajunge în situația în care trebuie să îi înlocuim. Medicii stomatologi recurg la diferite tratamente pentru a putea salva dinții afectați de carii profunde sau de alte afecțiuni cu efecte negative ireversibile. Însă, nu mereu există soluții care să favorizeze păstrarea lor, din cauza unor probleme care nu mai pot fi remediate, precum:

  • Carii profunde – atunci când dintele este distrus la exterior și în interior, fiind afectat irecuperabil și ireversibil.
  • Fisuri sau fracturi severe – fracturile mari care afectează rădăcina măselei, o fac imposibilă de tratat sau chiar avulsii;
  • Afecțiuni parodontale în stadii severe – parodontita este infecția bacteriană a țesuturilor și a oaselor din jurul dinților și care, netratată, poate duce la pierderea totală a acestora.

Aceasta poate apărea atunci când gingivita nu este tratată la timp, infecția avansează, țesutul osos începe să fie afectat și masa astfel scade, ducând la pierderea dinților.

Prin urmare, se ajunge la extracția dintelui cu probleme, care devine clinic irecuperabil, iar cea mai bună soluție, din punct de vedere estetic și funcțional, o reprezintă înlocuirea acestuia cu un implant dentar.

De regulă, intervenția cu implant dentar nu se efectuează imediat după extracție, ci este necesară o perioadă de așteptare până în momentul în care locul extracției este complet vindecat.

Ce implică îngrijirea post-extracție?

După extracție, este recomandată o îngrijire specifică pentru ca zona să se vindece în totalitate. Nu există un timp precis care să indice că zona dintelui este vindecată complet, recuperarea fiind în funcție de problemele pe care le-a avut pacientul.

Alimentația este importantă după o extracție, fiind indicat să nu mănânci în următoarele două ore după realizarea procedurii.

De asemenea, îți va fi recomandat să eviți anumite alimente, câteva zile după intervenție: alimentele dure, reci sau fierbinți. Indicate sunt alimentele ușoare: piure-uri, supe sau smoothie-uri.

Pe lângă alimentație, după extracția unui dinte, este important să mai ții cont de următoarele sfaturi:

  • Evită periajul sau ața dentară în locul în care s-a efectuat extracția în primele zile;
  • Nu clăti energic în primele 24 de ore pentru a nu disloca cheagul de sânge format.
  • Fumatul poate duce către infecții imediat după extracție;
  • Când dormi, menține capul într-o poziție în care să nu favorizeze sângerările.

La cât timp după extracție se pune un implant dentar?

Există situații în care implantul poate fi inserat imediat după extracția dintelui, ținând cont de mai mulți factori care privesc sănătatea orală a pacientului, poziția dinților sau de existența unei posibile infecții la nivelul cavității bucale.

În mod normal, timpul de așteptare de la extracția unui dinte până la un implant dentar se încadrează în minimum 6-8 săptămâni. Timpul de așteptare poate varia în funcție de cât de grave au fost afecțiunile care au determinat extracția dintelui, timpul de așteptare până la inserarea implantului putându-se extinde până la cinci sau chiar șase luni de la intervenție.

Cum îngrijim noul sau noii dinți?

Implantul dentar necesită o îngrijire asemănătoare cu cea a dinților naturali. Prin urmare, trebuie urmat un ritual de îngrijire orală corect acasă, dimineața și seara, un stil alimentar sănătos și controale periodice, alături de igienizări profesionale, pentru ca durata de viață a implantului dentar să fie cât mai lungă.

Așadar, nu există un timp clar stabilit care să fie considerat drept referință pentru inserarea implantului dentar după extracția unui dinte. Sunt mai mulți factori care stau la baza acestui aspect, iar medicul stomatolog poate fi singurul care să stabilească timpul de așteptare pentru realizarea implantului.

 În clinicile dentare Unident, inserarea implantului dentar este realizată de medici chirurgi cu experiență vastă și cazuistică bogată și complexă, iar procedura are la bază un protocol de lucru digitalizat și personalizat care minimizează eșecul și permite, de multe ori, inserarea implantului imediat după extracție, fără efecte negative.

Dacă ai dinți lipsă și îți dorești să îți reabilitezi zâmbetul în siguranță, cu implanturi dentare premium și beneficiind de tehnologiile viitorului la prețuri avantajoase, realizează acum o programare la Unident.

ScrieȚI-ne și vă contactăm rapid